Designmuseum Danmark

Modeskaber viser moderne folkedragter på Designmuseum Danmark

Del

Den danske designer og modeskaber Nicholas Nybro har høstet anerkendelse for sine nyskabende og ekstravagante modekreationer. Fra den 5. oktober kan publikum tage med designeren på en folkelig og designfaglig tour de force rundt i det danske land gennem en serie moderne, sprudlede og mangfoldige folke- og egnsdragter i udstillingen STOLT.

STOLT, design af Nicholas Nybro, Roskilde. Foto: Thomas Cato
STOLT, design af Nicholas Nybro, Roskilde. Foto: Thomas Cato STOLT, design af Nicholas Nybro, Roskilde. Foto: Thomas Cato STOLT, design af Nicholas Nybro, Roskilde. Foto: Thomas Cato

Fra Amager til Ærø og fra Hirtshals til Højer. Iført kasket og leopardjakke har Nicholas Nybro rejst rundt i det ganske land i en undersøgelse af vores forhold til tøj og status i forskellige egne af Danmark. På sin researchrejse gennem landet har Nybro taget temperaturen på den danske folkeånd og har fået indblik i de forskellige egne og deres kulturhistorie gennem samtaler med lokale borgere og museumsfolk. Resultatet, som dette efterår kan opleves på Designmuseum Danmark, er 21 overdådige, smukke, humoristiske, særprægede og tankevækkende dragter, der rummer fortællinger om hver egns identitet, diversitet, miljø og ånd.

Sørgedragt og dunjakke i ét
I sine folkelige modedragter leger Nicholas Nybro med symboler og formsprog og sprænger grænserne for, hvad vi opfatter som hverdagstøj, festtøj, arbejdstøj og udklædning. Farver, materialer og snit folder sig ud i en hæsblæsende mangfoldighed. Inspirationen til f.eks. Amager-dragten fandt Nybro både i nutidens brokvarter og Amagers oprindelige folkedragter – særligt den bemærkelsesværdige sørgedragt kaldet jøben. Nybro ønskede at skabe en dragt, der trak på den historiske sørgedragt, kombineret med nutidens store, sorte dunjakke, som han bemærkede i bybilledet på Amagerbrogade en kold februardag.

Folkelige modedragter
I sin research til udstillingen opdagede Nicholas Nybro, at tidligere tiders folke- og egnsdragter ofte ændrede udtryk efter tidens tendenser og dermed snarere var folkelige modedragter end uforanderlige folkedragter. Nybros kollektion af moderne folkedragter står som en stærk historiefortælling, der afspejler et farverigt og mangfoldigt Danmark anno 2023. En fortælling der, på tværs af geografiske og lokale forskelligheder, viser en stolthed over, hvor vi kommer fra, og hvor vi hører til. 

Første soloudstilling på museum
STOLT viser dragter fra Amager, Nørrebro, Strynø, Ærø, Fanø, Sønderborg, Randers, Aalborg, Hirtshals, Højer, Esbjerg, Billund, Herning, Aarhus, Vollsmose, Nykøbing Falster, Roskilde, Svanholm, Christiania, Valby og Tisvilde. Udstillingen, som er Nicholas Nybros første soloudstilling på et museum, kan ses på Designmuseum Danmark i Indre København fra den 5. oktober 2023 til den 3. marts 2024. I forbindelse med udstillingen udgives bogen STOLT (Muusmann Forlag), hvor Nicholas Nybro udfolder historien bag hver enkelt dragt i tekst og billeder. 

Om designeren

Nicholas Nybro er uddannet designer fra Designskolen Kolding. Han har lavet flere modeshows og kollektioner og har bl.a. klædt den amerikanske popstjerne Sia på. Nicholas Nybro er designeren bag den røde balkjole, som Ghita Nørby bar til et kunstbal hos H.M. Dronningen i 2016 og som fik stor opmærksomhed. Foruden sit arbejde som modeskaber er Nybro også kostumedesigner og har lavet kostumer til bl.a. DR’s julekalender Theo & Den Magiske Talisman i 2018 og til forestillingen Helligtrekongersaften på Grønnegårdsteatret i 2019.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

STOLT, design af Nicholas Nybro, Roskilde. Foto: Thomas Cato
STOLT, design af Nicholas Nybro, Roskilde. Foto: Thomas Cato
Download
STOLT, design af Nicholas Nybro, Billund. Foto: Thomas Cato
STOLT, design af Nicholas Nybro, Billund. Foto: Thomas Cato
Download
STOLT, design af Nicholas Nybro, Amager. Foto: Thomas Cato
STOLT, design af Nicholas Nybro, Amager. Foto: Thomas Cato
Download
Nicholas Nybro. Foto: Thomas Cato
Nicholas Nybro. Foto: Thomas Cato
Download
STOLT, design af Nicholas Nybro, Højer. Foto: Thomas Cato
STOLT, design af Nicholas Nybro, Højer. Foto: Thomas Cato
Download
STOLT, design af Nicholas Nybro, Svanholm. Foto: Thomas Cato
STOLT, design af Nicholas Nybro, Svanholm. Foto: Thomas Cato
Download
STOLT, design af Nicholas Nybro, Herning. Foto: Thomas Cato
STOLT, design af Nicholas Nybro, Herning. Foto: Thomas Cato
Download
STOLT, design af Nicholas Nybro, Aarhus. Foto: Thomas Cato
STOLT, design af Nicholas Nybro, Aarhus. Foto: Thomas Cato
Download
STOLT, design af Nicholas Nybro, Fanø. Foto: Thomas Cato
STOLT, design af Nicholas Nybro, Fanø. Foto: Thomas Cato
Download

Om Designmuseum Danmark

Designmuseum Danmark er et af Nordens centrale udstillingssteder for dansk og international industriel design, kunstindustri og kunsthåndværk. 

Følg pressemeddelelser fra Designmuseum Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Designmuseum Danmark

Ny udstilling på Designmuseum Danmark udforsker sporene af en klode i forandring15.6.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Den 28. juni åbner Designmuseum Danmark en udstilling, der inviterer publikum til at gå på nysgerrig opdagelse i vores fælles fortid, nutid og fremtid. Gennem sanselige digitale animationer, gletsjerlignende skulpturer og virtuelle landskaber skabt af unge designere og arkitekter sætter udstillingen ENDANGERED SPACES & SPECIES spot på de steder og arter, som forsvinder på grund af menneskets overforbrug af jordens ressourcer og dermed også på en klode i forandring.

Fra mine til museum: ny udstilling om Grønlands guld og rubiner på Designmuseum Danmark8.6.2023 12:26:23 CEST | Pressemeddelelse

På Grønlands nationaldag den 21. juni åbner Designmuseum Danmark en udstilling, som tager publikum med på en rejse tur/retur til Grønlands undergrund, der gemmer på både guld og rubiner. ROCKS OF GREENLAND – KALAALLIT NUNAAT ROCKS følger de ædle metaller fra de brydes i minerne til de funkler som smykker eller kunstværker i museets montrer, men ser også nærmere på minedriftens indflydelse på naturen og det grønlandske samfund.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum