Epitalet

Kronisk syge KOL-patienter betaler selv telemedicin

Del

Den videnskabeligt dokumenterede telemedicin til KOL-patienter Epitalet har i tolv år været den type løsning, Robusthedskommissionen nu udpeger som fremtiden for det danske sundhedsvæsen. I dag betaler KOL-patienter selv for den patient-fokuserede behandling

Musiker Rune Harder og vurderingskonsulent Susanne Støving tackler den sygdom de har til fælles - KOL - med telemedicin: De er dermed præcis den type kroniske patienter Robusthedskommissionen ser flere af i fremtidens Danmark.
Musiker Rune Harder og vurderingskonsulent Susanne Støving tackler den sygdom de har til fælles - KOL - med telemedicin: De er dermed præcis den type kroniske patienter Robusthedskommissionen ser flere af i fremtidens Danmark.

Mens hospitaler kæmper med alvorlige kapacitetsproblemer, og Robusthedskommissionen har fremlagt anbefalinger til en akut optimering af vores sundhedssystem, vælger kronisk syge KOL-patienter nu selv at betale for deres telemedicin. 

Ejendomsvurderingskonsulent og KOL-patient Susanne Støving på 64 år fra Gentofte er én af dem:

“Jeg tester selv min lungekapacitet to gange om dagen, og så følger Epitalet mig hele tiden. De ringer til mig, når det går den forkerte vej,” forklarer Susanne Støving om den løsning, der giver hende mulighed for trygt at fortsætte med det job, hun elsker.

Susanne betaler et månedligt beløb, der svarer nogenlunde til en tur i kiosken og et Netflix-abonnement. - Og det har hun med glæde gjort i et par år:

“Før skulle jeg først til min praktiserende læge og derfra videre i systemet, hvis jeg ikke kunne få luft. Det behøver jeg ikke mere, og det betyder, at jeg er tryg ved, at hvis min sygdom pludselig udvikler sig, så kan jeg få behandling med det samme.”

Fra hos-pital til E-pital
Epitalet er en typisk telemedicinsk løsning, hvor patienterne selv er med til at holde styr på deres tilstand med udstyr i hjemmet og daglige målinger, som så overvåges af behandler-teamet hos Epitalet. 

Når negative tendenser - eksempelvis en faldende lungekapacitet eller en begyndende luftvejsinfektion - viser sig, kan forværring af sygdommen forebygges.

“Vores system er bygget op, så det er patienternes behov, der afgør, hvordan og hvornår vi behandler,” forklarer Susanne Støvings læge, Klaus Phanareth, der kommer fra en stilling som overlæge og lungespecialist på Frederiksberg Hospital og har været med til at udvikle Epitalets løsning i samarbejde med Københavns Universitet.

“På den måde kan vi undgå rigtig meget sygdom hos kroniske patienter og dermed også ressourcekrævende indlæggelser, fordi vi opdager begyndende tegn på forværring i sygdommen tidligere,” udtaler lungelæge Klaus Phanareth fra Epitalet, der gerne vil være med til at inspirere til en bæredygtig udvikling af sundhedssystemet med brug af telemedicin.

Percussionisten der fik luft igen
En anden patient i Epitalet er den 60-årige percussionist Rune Harder, der flere gange er udnævnt som Danmarks mest spillede musiker.

Rune Harder har levet af at spille musik, siden han var 18 år og har turneret med mange kendte navne som Hanne Boel, GNAGS, C.V. Jørgensen og “Dodo and the Dodos”. 

Hvad mange ikke ved om Rune er, at han har haft astma, siden han var barn og i dag også lider af KOL efter for meget røg i ungdommen med nedsat lungefunktion til følge:

“Efter en hård influenza begyndte jeg at få det rigtig skidt. Under koncerterne havde jeg meget svært ved at få luft, og så hørte jeg om Klaus Phanareth,” fortæller Rune Harder, hvis lungekapacitet var på kun 39%, da han første gang besøgte Epitalet:

“Jeg fik en binyrebarkhormon-kur for at se, hvordan det gik. Jeg kan huske, at jeg spurgte: Er der speed i det, du giver mig? Nej - svarede lægen: Det er fordi, at du nu får ilt i blodet igen.”

Rune Harder fik udstyr med hjem, så han selv dagligt kan måle sin lungefunktion og melde tallene ind til Epitalet, der kontakter ham, hvis sygdommen udvikler sig. Han har også medicin som antibiotika liggende klar i hjemmet, hvis han har brug for en kur:

“Min lungefunktion og iltoptagelse er blevet radikalt forbedret - og dermed også min livskvalitet,” konkluderer Rune Harder.

Robust sundhedssystem
I Danmark har man talt om telemedicin til blandt andet KOL, kræft- og hjertepatienter de seneste 15 år, og der er flere forsøg i gang såsom projektet TeleCare Nord i det offentlige sundhedssystem til kommunikation mellem lægen, hospitalet og KOL- og hjertepatienter.

Epitalets løsning er blevet udviklet over de sidste 12 år, og er i dag videnskabeligt dokumenteret. Det giver færre besøg hos lægen og på hospitalet, og patienterne har det bedre, forklarer hjerte-lungekirurg og tidligere hospitalsdirektør i Sønderjylland Søren Aggestrup:

“Epitalets løsning har tidligere været tilbudt til patienter i Lyngby Taarbæk Kommune og benyttes i dag af private patienter og udbydes i offentligt regi til KOL-patienter i Odsherred Kommune, så man kan undre sig over, at telemedicinen ikke er mere udbredt i det offentlige system, når den har så gode resultater,” udtaler Søren Aggestrup og henviser til Robusthedskommissionens anbefalinger:

“Vi står i en tid, hvor vi skal spare rigtig mange penge, samtidig med at vi får flere kronikere og ældre. Der er ingen tvivl om, at vi skal i gang med at hjælpe patienter til at lære at håndtere deres egen sygdom,” udtaler Søren Aggestrup, der som læge har afholdt kurser for læger i speciallægeuddannelse med fokus på fremtidens sundhedsvæsen:

“Når KOL-patienter er villige til at betale for at bruge teknologi og læger i Epitalets model - uden om det almene sundhedssystem - er det fordi, at de får det markant bedre. Det bliver vi nødt til at forholde os til som læger og som samfund.”

Nøgleord

Kontakter

Ejendomsmægler og kronisk KOL-patient Susanne Støving, tlf. 61 68 07 59, stoving@hotmail.dk
Musiker og kronisk KOL-patient Rune Harder, tlf. 21 90 67 69. Mail: runeharderolesen@gmail.com
Lungelæge og tidligere direktør for Sydvestjysk Sygehus Søren Aggestrup, tlf. 25 14 12 21. Mail: soren.aggestrup@hygiea.dk
Lungelæge og opfinder af Epitalets løsning til KOL-patienter Klaus Phanareth, tlf. 93 90 27 04. Mail: Kph@epital.com

Billeder

Susanne Støving er vurderingskonsulent hos DanBolig og glad for at hendes telemedicin sikrer, at hun sagtens kan tage trapperne i Gentofte, hvor hun arbejder, selvom hun er kronisk syg af lungesygdommen KOL.
Susanne Støving er vurderingskonsulent hos DanBolig og glad for at hendes telemedicin sikrer, at hun sagtens kan tage trapperne i Gentofte, hvor hun arbejder, selvom hun er kronisk syg af lungesygdommen KOL.
Download
Rune Harder er musik og lider af KOL. Han har som kronisk patient valgt telemedicin til, fordi det giver ham livskvalitet og mere tryghed i dagligdagen at have et beredskab i lommen via sin telefon, når han får brug for det.
Rune Harder er musik og lider af KOL. Han har som kronisk patient valgt telemedicin til, fordi det giver ham livskvalitet og mere tryghed i dagligdagen at have et beredskab i lommen via sin telefon, når han får brug for det.
Download

Links

OM EPITALET

Epitalet leverer patientcentrerede, digitale sundhedsløsninger til patienter med kroniske sygdomme som KOL, astma og hjertesvigt. Behandlingen er baseret på et solidt forskningsgrundlag og inddrager de kroniske patienter aktivt i egen behandling, så de får mere indsigt i og egen-mestring af deres den løbende behandling af deres sygdom. På den måde kan de sammen med Epitalets læger og sygeplejersker deltage aktivt i at forebygge og udskyde forværring af sygdommen.

Følg pressemeddelelser fra Epitalet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Epitalet

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye