Sparta Atletik og Løb

Norsk verdensstjerne til CPH Half

Del

Copenhagen Half Marathon melder klar til start med rekordmange deltagere og et af de stærkeste elite-felter i løbets historie. Blandt de hurtige løbere er der især een, der vil blive holdt ekstra øje med, nemlig den norske verdensstjerne Henrik Ingebrigtsen.

Rammerne er sat for det største og flotteste Copenhagen Half Marathon nogensinde, når det forløsende startskud lyder på Gl. Kongevej på søndag den 17. september. 27.000 startnumre er gået som varmt brød, og helt fremme står et rekordsultent elitefelt klar til at bekræfte CPH Halfs status som et af verdens stærkeste halvmaratonløb.

Norske stjerner byder afrikanerne op til kamp
Siden den første udgave af CPH Half blev skudt i gang i 2015, har løbet været domineret af de uhyre dygtige østafrikanske atleter. Det forventes også at ske på søndag, men i år kan de få kamp til stregen af et par norske stjerner.

Det gælder blandt andet Henrik Ingebrigtsen, som får sin halvmaraton-debut ved CPH Half. Den 31-årige nordmand blev allerede i 2012 europamester på 1500 meter, inden hans to yngre brødre, Filip og Jakob, i hhv. ’16 og ’18 kopierede bedriften. Sidstnævnte har siden erobret verdensscenen, men storebror Henrik bliver den første af de tre, som forsøger sig på halvmaraton-distancen. Og formen fejler ikke noget. Søndag satte han i Zagreb således personlig rekord på 3000 meter med en tid, der placerer ham som nr. 2 på årets europarangliste – kun overgået af lillebror Jakob, såmænd.

En anden nordmand, der bliver spændende at holde øje med, er Zerei Kbrom Mezngi. Zerei, der er født i Eritrea, men siden 2020 har været norsk statsborger, stiller op til CPH Half for tredje år i træk og har en 5. plads fra løbet i 2021 som bedste placering. Sidste år kom han i mål på 60:01 minutter, og der er ingen tvivl om, at han gerne vil under en time i år – og måske endda slå den europæiske rekord på 59:13 minutter. 

Hos kvinderne vil norske Karoline Bjerkeli Grøvdal forsøge at holde trit med konkurrenterne fra Kenya og Eritrea. Den 33-årige løber har de seneste to år vundet EM i Cross (terrænløb), mens det ved New York Half Marathon er blevet til to 3. pladser – bl.a. i 2022, hvor hun satte den gældende nordiske rekord med 68:07 minutter. En formtest på 5 km landevej for to uger siden resulterede ligeledes i en nordisk rekord.

Nye rekorder på vej?
Om det er nok til at følge med de afrikanske løbere, vil vise sig på søndag. Favoritfeltet tæller nemlig en række stærke kenyanere i skikkelse af Kenyas Gladys Chepkurui, som er nr. 7 på årets verdensrangliste med 1:05,46 time, samt Irene Cheptai – guldvinder fra VM Cross 2017. Hos herrerne finder man ligeledes nogle lynhurtige kenyanske navne, bl.a. Kennedy Kimutai, der med 58:28 minutter på sit cv rangerer som den 10. hurtigste nogensinde.

Et andet stærkt bud på en vinder er Bernard Kiprop Koech, som i april vandt Hamborg Marathon i løbsrekord 2:04,09 timer. Endelig kan det betale sig at holde øje med engelske Emile Cairess, der løb 1:00:32 time i Valencia i 2022 og sikkert kommer til København for at slå den europæiske rekord på 59:13 minutter.

Ved sidste års udgave af CPH Half pressede de første 15 løbere sig over målstregen på under en time. Det er et uhørt højt antal, som intet andet halvmaratonløb hverken før eller siden har kunnet opvise – heller ikke ved VM. At tallet bliver overgået i år, kan ikke på forhånd afvises. Ni deltagere har før været under en time, mens 21 har løbet hurtigere end 1:01:00 time, så der kan blive trængsel ved målstregen, når løbet er en time gammelt. 

Indlagt DM-løb
DM-status har løbet også haft de seneste mange år. Hos mændene gælder den forsvarende mester, Jacob Sommer Simonsen, igen i år som favorit. AGF-løberen håber at komme med til OL i Paris på maraton, og CPH Half vil være et vigtigt skridt på den ambitiøse vej. Hos kvinderne skal der efter al sandsynlighed kåres et helt nyt navn som mester.

OBS: Du er velkommen til at bruge de vedhæftede billeder gratis. Hvis du bruger billederne af Henrik Ingebrigtsen, beder vi dig kreditere DECA Text&Bild.

Fakta om Copenhagen Half Marathon

Siden etableringen i 2015 har CPH Half haft til mål at være blandt verdens hurtigste halvmaraton

  • Løbet er udsolgt med 27.000 deltagere

  • Copenhagen Half Marathon er et World Athletics Road Race Gold event

  • Løbet arrangeres af Sparta Atletik & Løb og Dansk Atletik

  • Founding Partners er: Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune, Wonderful Copenhagen og Sport Event Denmark

  • Sponsorer og partnere er: Nike, High5, BMW, Sportmaster og PureGym

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Copenhagen Half Marathon har en af verdens hurtigste halvmaratonruter. Det blev endnu en gang understreget i 2018, hvor der blev sat ny europarekord hos kvinderne, mens hele otte mænd løb under 60 minutter. Ud over den absolutte verdenselite så deltager der også et kæmpe motionsfelt med mere end 20.000 løbere. Arrangørerne af Copenhagen Half Marathon er Sparta Atletik & Løb og Dansk Atletik Forbund.

Den første udgave af Copenhagen Half Marathon fandt sted i 2015 og var et udspring af det succesrige VM i halvmaaton, som blev afholdt i København i 2014. Målsætningen har fra starten været at lave verdens bedste og hurtigst halvmaraton, og den er målsætningen er i manges øjne opfyldt.

Følg pressemeddelelser fra Sparta Atletik og Løb

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sparta Atletik og Løb

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye