Ny plan skal sikre mere omsorg for patienterne
Når borgerne møder sundhedsvæsenet, skal de føle sig velkomne: Tryghed, inddragelse og klar information skal kendetegne møderne.
Med det formål har regionerne iværksat en stribe forskellige initiativer, og de bedste bør udbredes, så de kan komme flere patienter til gavn.
Bestyrelsen i Danske Regioner har derfor netop vedtaget planen, ”Borgernes møde med sundhedsvæsenet”.
- Overalt i sundhedsvæsenet er der gang i projekter, der har fokus på at højne kvaliteten i patienternes møde med sundhedsvæsenet. Og med planen vil vi udbrede de tiltag, der virker bedst, og som kan være til gavn for flere patienter, siger formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner, Karin Friis Bach.
- Vores ambitionsniveau er højt, og dét kan vi tillade os, fordi vi har så mange dedikerede medarbejdere, der dybest set har valgt sundhedsvæsenet, fordi de vil yde god behandling og drage omsorg for patienterne, tilføjer Karin Friis Bach.
Det gælder om at lære af de bedste
Planen indeholder mange eksempler på, hvordan borgernes møde med sundhedsvæsenet kan styrkes, herunder f.eks. følgende tiltag, der kan udbredes:
- Kommunikationskurser til medarbejdere med patientkontakt
- Patienter får frit valg, så de kan vælge mellem en fysisk eller en elektronisk konsultation, når det er muligt, og ved fysiske konsultationer tilbydes pårørende at deltage online, hvis ikke de har mulighed for at møde op.
- En mere opsøgende indsats overfor særligt sårbare borgere og oprettelse af særlige lægeklinikker uden tidsbestilling til hjemløse, patienter med misbrug og andre med særlige behov.
- Mere inddragelse af døende og deres pårørende, så den sidste tid i højere grad bliver på patientens præmisser
(se flere eksempler i link nederst i artikel)
Omsorg skal i fokus
Både Danske Patienter og Etisk Råd har peget på, at en del patienter efterlyser mere omsorg.
- Det ønske vil vi imødekomme med dén her plan. Den belyser ”patientoplevelsens DNA”, og er første step til et langt sejt træk. Vi vil skubbe en kultur i retning af, at der kommer mere fokus på, at patienter er hele mennesker og ikke blot ”cpr-numre eller diagnosekoder”, der skal behandles, lyder det fra Karin Friis Bach. Hun tilføjer, at et ekstra fokus på omsorg også skal hjælpe bl.a. multisyge, som har mange aftaler med sundhedsvæsenet og ikke skal føle, at de skal være projektledere i deres egne forløb.
- Vi skal 360 grader rundt om dét, der har betydning for vellykkede møder mellem borgerne og sundhedsvæsenet. Lige fra første indkaldelse til udskrivelse, opfølgende hjælp i hjemmet og de klager, der kan komme, når behandlinger ikke går som forventet, siger Karin Friis Bach.
- Der er en udbredt tendens til at tænke i strukturer og organisering, når vi taler om indretningen af sundhedsvæsenet. Det samme sker i dén strukturkommission, som regeringen har nedsat. Men en ændret organisering skyder forbi målet, hvis ikke det menneskelige element er en ledetråd i arbejdet for fremtidens sundhedsvæsen, konkluderer Karin Friis Bach.
Læs mere om planen -med målsætninger og case-eksempler:
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Lars Gaardhøj indtræder som ny formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN)10.10.2024 14:31:00 CEST | Pressemeddelelse
Formanden for Region Hovedstaden indtræder som ny formand for RLTN og dermed som hovedforhandler for de regionale overenskomster og aftaler på løn- og praksisområdet. Det sker efter Heino Knudsens farvel til politik, der også udløser en rokade i Danske Regioners bestyrelse.
Den kollektive transport kan lære af skånsk succes3.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det skal være nemmere for danskerne at tage bus og tog, og Danske Regioner er klar til at lære af gode svenske resultater. Forskere har analyseret Region Skånes succes med at udvikle den kollektive transport og peger på en række punkter, hvor Danmark kan drage nytte af den skånske model.
Ny aftale flytter ordningen for utilsigtede hændelser fra staten til regionerne2.10.2024 10:14:20 CEST | Pressemeddelelse
Danmark indførte som det første land i verden en lov om patientsikkerhed, hvorefter sundhedspersoner sanktionsfrit fik pligt til at rapportere utilsigtede hændelser til brug for læring i sundhedsvæsenet. En ny aftale mellem Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Danske Regioner flytter ordningen med utilsigtede hændelser fra staten til regionerne.
Nu får ufrivilligt barnløse bedre hjælp til at blive gravide30.9.2024 14:16:23 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. oktober 2024 udvider regionerne muligheden for fertilitetsbehandling og tilbyder kvinder og par op til seks forsøg med reagensglasbehandling til første barn. Det udvidede tilbud sker på baggrund af en aftale indgået mellem regeringen og Danske Regioner om at styrke fertilitetsbehandlingen.
Regionerne prioriterer det nære sundhedsvæsen i budgetaftaler for 202519.9.2024 12:00:08 CEST | Pressemeddelelse
I budgetaftalerne for 2025 investerer regionerne i at styrke behandlingen tættere på borgernes hjem, herunder at sikre bedre lægedækning. De regionale budgetaftaler prioriterer desuden penge til stigende medicinudgifter og fortsat høj aktivitet på hospitalerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum