Fredensborg Kommune

Stemningsfuld mindehøjtidelighed markerer 80 året for de danske jøders flugt over Øresund

Del

Fredensborg Kommune markerer 80-året for flugten ved Per Arnoldis monument ’Oktober 1943’ på Peder Mads Strand i Humlebæk den 4. oktober kl. 17.30

Hendes Majestæt Dronningen indviede den 5. maj 2021 monumentet "Oktober 1943"
Hendes Majestæt Dronningen indviede den 5. maj 2021 monumentet "Oktober 1943"

I oktober 1943 iværksatte den tyske besættelsesmagt en aktion med det formål at deportere alle danske jøder til koncentrationslejre. Med hjælp fra modstandsbevægelsen og det danske folk lykkedes det for ca. 7.000 danske jøder at flygte over Øresund.

Øresundskysten i Fredensborg Kommune spillede en væsentlig rolle i denne aktion, hvor lokale modstandsfolk, lokalbefolkningen og lokale virksomheder hjalp med at skjule de jødiske flygtninge og hjælpe dem over sundet.

Kulturudvalget i Fredensborg Kommune markerer 80-året for flugten med en stemningsfuld mindehøjtidelighed ved Per Arnoldis monument ’Oktober 1943’ på Peder Mads Strand i Humlebæk den 4. oktober kl. 17.30.

Her vil der være velkomsttale ved Kulturudvalgets formand Ulla Hardy-Hansen, mindetale, fællessang og oplæsning af autentiske beretninger fra oktober 1943 ved skuespiller Jens Sætter-Lassen. Efterfølgende bydes der på let forplejning og alsang i foreningshuset Strandlyst på Sletten Havn. Arrangementet er gratis og slutter kl. 19. Tilmelding er ikke nødvendig.

”Det er helt afgørende for vores eftertid, at vi prioriterer at markere skelsættende begivenheder i vores fælles danmarkshistorie. Og jødernes flugt i oktober 1943 er samtidig en begivenhed, vi som folk kan være stolte over. Jeg håber derfor, at mange vil være med til at markere begivenheden ved vores arrangement den 4. oktober”, siger Ulla Hardy-Hansen, kulturudvalgsformand.

Dyk ned i historien om oktober 1943

For de interesserede er det muligt at dykke yderligere ned i historien om aktionen i oktober 1943, når Fredensborg Folkeuniversitet, Fredensborg Bibliotekerne, Nivaagaard Teglværks Ringovn og Fredensborg Arkiverne inviterer til henholdsvis foredrag og familiearrangement.

Den 28. september kl. 19.30 indleder Fredensborg Folkeuniversitet i samarbejde med Fredensborg Bibliotekerne med foredraget ’Oktober 43’ ved journalist og historiker Simon Ankjærgaard. Foredraget byder på en samlet, nuanceret fortælling og forklaring på dét efterår, der satte sig så markant i den danske identitet og nationale fortælling.

Den 3. oktober kl. 19 inviterer Fredensborg Bibliotekerne til foredrag med forfatter Silvia Goldblaum Tarabini på Humlebæk Bibliotek. Med udgangspunkt i bogen ’Danske jøders liv og død i Theresienstadt’ fortælles om jødernes oplevelse af aktionen, tilfangetagelse og deportation og om det daglige liv under 18 måneders fangenskab i koncentrationslejren Theresienstadt, indtil de overlevende blev hentet af De Hvide Busser tre uger før krigens slutning. Foredraget er støttet af Kulturudvalget i Fredensborg Kommune.

Historien om jøders flugt formidles også i børnehøjde. På teglværkerne i Humlebæk og Nivå hjalp man med at skjule de flygtende jøder. Det kan man høre mere om, når Nivaagaard Teglværks Ringovn i samarbejde med Fredensborg Arkiverne afholder et arrangement for børnefamilier. Med udgangspunkt i en lille jødisk piges fortællinger vises der rundt på Ringovnen. Turen går bl.a. op på Ringovnens loft, hvor jøderne skjulte sig inden flugten over Øresund og ned til stranden, hvorfra bådene sejlede til Sverige. Arrangementet finder sted d. 15. oktober kl. 11-13. Arrangementet starter præcist.

Kontakter

Udvalgsformand Ulla Hardy-Hansen (FSK) tlf. 50 83 63 49

Følg pressemeddelelser fra Fredensborg Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fredensborg Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye