Ny forskning: Sådan påvirkes dit kæledyr af dine følelser
Hvordan og hvor tæt du knytter dig til dit kæledyr har betydning for dyrets adfærd. Det viser en ny undersøgelse fra Helsinki Universitet, som er støttet af Agria og SKK Forskningsfond.
En forskergruppe ved Helsinki Universitet har set nærmere på et tidligere uudforsket område – nemlig hvordan menneskers og dyrs individuelle personlighedstræk og adfærdsmønstre påvirker både kæledyrenes og deres ejeres velbefindende og trivsel.
Forskergruppen er ikke i tvivl: Der er en sammenhæng mellem ejerens og kæledyrets personlighed og trivsel – ligesom den måde vi knytter os til vores kæledyr på kan have stor indflydelse på hundens eller kattens adfærd.
Angst og bekymring påvirker dyrene
Forskerne har lånt en teori fra menneske-psykologien, den såkaldte tilknytningsteori, som normalt bruges til at beskrive, hvordan børn knytter bånd til deres forældre, og i det nye studie undersøges det, hvilken betydning menneskers og dyrs individuelle personlighedstræk og adfærdsmønstre kan have for eventuelle udfordringer i tilknytningen mellem dyr og menneske.
Psykolog og ph.d.-studerende Aada Ståhl er en del af forskergruppen bag undersøgelsen. Hun forklarer, at for nogle kæledyrsejere betyder forholdet til deres dyr ikke kun glæde og lykke. Det kan i stedet medføre negative følelser som bekymring og angst.
- Angst i forbindelse med tilknytning betyder, at dyreejeren har en overdreven bekymring for, at der skal ske noget – for eksempel at dyret bliver sygt eller risikoen for at miste dyret på anden måde. Karaktertræk hos kæledyrsejeren, såsom dårligt mentalt helbred og neurotisk personlighed, er knyttet til den angstbaserede tilknytningstype, forklarer Aada Ståhl.
Adfærd skaber afstand
Undersøgelsen påviste desuden en anden form for utryg tilknytning imellem kæledyr og deres ejere, nemlig den såkaldte undgående tilknytning: Undgåelse betyder, at man prøver at holde afstand til kæledyret, hvilket primært ses i forhold til hundes adfærd.
- Undgående tilknytning ses hos kæledyrsejere, der har hunde, som udviser uønsket adfærd. Det kan være impulsivitet, uopmærksomhed eller endda aggression, siger Aada Ståhl.
Som hund, så herre
Aada Ståhl og forskergruppen har også kigget på kæledyr og kæledyrs-ejere med en tryg relation:
- Dyr, der har en tendens til at søge nærhed og interaktion, er ofte spejlet i en lignende tendens hos ejeren, det vil sige, at hunden eller katten og ejeren har et tættere forhold til hinanden.
Tidligere undersøgelser på området har vist, at der er klare sammenhænge mellem menneskers personlighedstræk og den form for forhold, de har til deres kæledyr. Men at dyrenes personlighedstræk og adfærdsmønstre kan kædes sammen med kvaliteten af ejerens tilknytning – det er noget helt nyt, mener Aada Ståhl:
- Kvaliteten af menneske-kæledyr-båndet har en væsentlig indflydelse på livet sammen. Derfor kan kendskab til sammenhængen mellem personlighedstræk og tilknytning gøre det lettere at vælge den type kæledyr, der passer til dig.
Læs guiden til den lykkelige kat - Agria Dyreforsikring
- Undersøgelsen hedder "Improving Human-Pet Relationships: New Research Explores the Unique Bond Between Owners and Companion Animals" – dvs. "Forbedring af forholdet mellem mennesker og dyr: Nye opdagelser kan forklare det unikke bånd mellem kæledyrsejere og deres kæledyr".
- Projektet er udført af en forskergruppe, ledet af professor Hannes Lohi ved Helsinki Universitet, med støtte fra Agria og SKK Forskningsfond.
- Undersøgelsen omfattede 2.724 kæledyrsejere, 2.545 hunde og 788 katte og er dermed et væsentligt bidrag til forståelse af dyrepsykologi.
Kontakter
Anne OrholtKommunikationsrådgiverOrholt Media
Tlf:+ 45 2897 1907orholt@icloud.comLotte EversPR- & MarketingansvarligAgria Dyreforsikring
Tlf:2878 3270lotte.evers@agria.dkBilleder
Om Agria Dyreforsikring
Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 130 år og skal, med specialistkundskab og engagement, udvikle og sælge tryghed for dyr og mennesker.
Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel gnavere, miniature grise, reptiler og racefugle.
De fleste af virksomhedens medarbejdere er selv dyreejere, og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger er Agria med til at udvikle dyrehold, dyrehelbred og bidrager til veterinærmedicinsk forskning.
Agria Dyreforsikring er en filial af Försäkringsaktiebolaget Agria (publ) (Agria Djurförsäkring). Ud over Danmark har Agria også virksomhed i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Frankrig, Irland og England.
Find mere information om Agria Dyreforsikring her: agria.dk
Følg pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Advarsel til hundeejere: Farlig larve spreder sig i Danmark5.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Egeprocessionslarven er en voksende trussel for hunde i Danmark, advarer Agria Dyreforsikrings chefdyrlæge.
Danskernes 25 mest populære hunderacer4.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Økonomi, livsstil og etiske overvejelser har i 2024 påvirket danskernes valg af hund, forklarer Agrias hundeekspert, Lotte Evers, som analyserer årets Top25 over Danmarks mest populære hunderacer.
Se listen: Her er årets mest populære kattenavne21.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Listen over årets mest populære kattenavne 2024 er blevet offentliggjort. Er din missekats navn på Top20?
Advarsel til hesteejere: Pas på januar-kolik16.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Tusindvis af heste rammes hvert år af kolik, og ifølge Agrias skadesstatistik bliver langt de fleste syge i årets første måneder. Men der er flere ting, du kan gøre for at reducere risikoen, og her får du Agrias dyrlæges bedste råd:
Millioner til forskning i dyrevelfærd i 202514.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
13 forskningsprojekter har i 2025 fået bevilget støtte fra Agria og SKK Forskningsfond. I alt uddeles 8,3 mio. svenske kroner, blandt andet til projekter, der forsker i vira, der forårsager hjernebetændelse hos hunde og mennesker, smertelindring ved kejsersnit hos katte samt antibiotikaresistens. To af projekterne gennemføres på Københavns Universitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum