Nyt og gratis undervisningsmateriale til sundhedsstuderende
Tusindvis af sundhedsstuderende over hele landet får adgang til nyt e-læringskursus fra Styrelsen for Patientsikkerhed, Styrelsen for Patientklager og Patienterstatningen.
Hvem skal patienten kontakte, når noget går galt på sygehuset? Hvad skal man vide, hvis man som sundhedsperson bliver mødt af en tilsyns-, klage- eller erstatningssag? Og hvad sker der, når man rapporterer en utilsigtet hændelse?
Det får tusindvis af studerende på landets professionshøjskoler og andre uddannelser nu bedre mulighed for at lære mere om.
Styrelsen for Patientsikkerhed, Styrelsen for Patientklager og Patienterstatningen er gået sammen om at udvikle nyt, digitalt undervisningsmateriale, som studerende kan bruge kvit og frit.
”Vi ved, at tilsyns-, klage- og erstatningsområdet kan være en jungle for mange studerende. Men samtidig spiller sundhedspersonalet en nøglerolle, når patienter skal oplyses om deres rettigheder. Derfor er vi gået sammen om at klæde fremtidens medarbejdere endnu bedre på. Vi håber, at det bliver taget godt imod,” siger Anette Lykke Petri, direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed, Lizzi Krarup, direktør for Styrelsen for Patientklager og Karen-Inger Bast, direktør for Patienterstatningen.
Bedre indblik og mere tryghed for patienter og personale
Undervisningsmaterialet består af fire digitale moduler og er tænkt som et supplement i undervisningen for at give de studerende bedre indblik i, hvad tilsyns-, klage- og erstatningssystemet, samt rapporteringsordningen for utilsigtede hændelser betyder for både patienterne og dem selv som sundhedsperson.
Formålet er at klæde en væsentlig del af det kommende sundhedspersonale endnu bedre på til at hjælpe patienter, når noget går galt i sundhedsvæsnet eller plejesektoren. E-lærings-kurset skal bidrage til øget læring og dermed også større tryghed for både kommende medarbejdere og patienter.
Steen Hundborg er lektor på sygeplejerskeuddannelsen på VIA University College og har været med til at udvikle materialet.
”Jeg tror, at mange sygeplejerskestuderende vil synes, at materialet giver bedre overblik og indsigt i tilsyns-, klage- og erstatningssystemet. Det er godt, for det er kompliceret stof. Og patienterne kan med rette forvente, at sygeplejersken har styr på patientrettighederne,” siger Steen Hundborg.
E-læringskurset er blevet udviklet i samarbejde med Danske Professionshøjskoler, der blandt andet har bidraget til at målrette materialet til de studerende.
Alle uddannelser, som ønsker at benytte undervisningsmaterialet, kan nu tage det i brug.
E-læringskurset er frit tilgængeligt for alle og kan gennemføres i ens eget tempo, så ofte man vil.
For yderligere info:
- Caspar Strand, kommunikationschef i Patienterstatningen: 71927978
- Lotte Fisker Jørgensen, kommunikationsansvarlig i Styrelsen for Patientklager: 23809628
- Andreas Peder Schultz, presserådgiver i Styrelsen for Patientsikkerhed: 72228688
Følg pressemeddelelser fra Styrelsen for Patientsikkerhed
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Styrelsen for Patientsikkerhed
Erfaringsopsamling fra tilsyn på plejeområdet viser fortsat udfordringer med medicinhåndteringen30.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I 2024 gennemførte Styrelsen for Patientsikkerhed 191 sundhedsfaglige tilsyn på plejecentre, i hjemmepleje og hjemmesygepleje. Mere end halvdelen af tilsynene afdækkede problemer med håndteringen af borgernes medicin.
Samarbejde mellem læger og plejepersonale kan nedbringe forbruget af antipsykotisk medicin til patienter med demens5.3.2025 07:15:00 CET | Pressemeddelelse
Erfaringer fra tilsyn med brug af antipsykotisk medicin til patienter med demens på plejehjem viser, at et tæt samarbejde mellem læger og plejepersonale kan være med til at bringe forbruget ned.
Erfaringsopsamling om tilsyn med behandling med insulin3.3.2025 07:15:00 CET | Pressemeddelelse
I 2023 og 2024 gennemførte Styrelsen for Patientsikkerhed i alt 245 sundhedsfaglige tilsyn med behandlingssteder i plejesektoren og på bosteder, hvor personalet håndterer insulin for borgere med diabetes. Resultater og observationer fra tilsynene er nu samlet i en erfaringsopsamling.
Bliv klædt på til fravalg af genoplivningsforsøg for borgere over 60 år15.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra i dag kan alle habile borgere over 60 år fravælge genoplivningsforsøg ved hjertestop på sundhed.dk. Styrelsen for Patientsikkerhed har derfor lanceret en kampagne med information til sundhedspersoner om det nye fravalg.
Tilsyn stiller skarpt på psykiatrisk behandling af børn og unge27.11.2024 07:52:57 CET | Pressemeddelelse
I 2025 vil Styrelsen for Patientsikkerhed føre organisatorisk tilsyn med offentlige og private sygehusafdelinger og speciallægepraksis, der udfører ambulant psykiatrisk behandling af børn og unge.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum