Finans Danmark

Laveste interesse for låneomlægninger i to år

Del

Danske boligejeres appetit på at lægge deres realkreditlån om er den laveste i to år. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark. Det kan skyldes, at rigtig mange boligejere omlagde deres boliglån allerede i 2022.

I 2022 var der stor interesse for omlægninger og tillægslån, hvor boligejerne indhentede 139.312 lånetilbud i løbet af årets første otte måneder. I 2023 er antallet faldet til 77.484 lånetilbud for samme periode, hvilket svarer til en reduktion på 44,4 pct. Ser vi alene på august måned, så er de 7.108 lånetilbud til omlægninger og tillægslån det laveste i to år. 

”Langt færre boligejere er på jagt efter lavere restgæld end året før. Det er der en god forklaring på. I kølvandet på de stigende renter i 2022 benyttede rigtig mange danske boligejere sig af muligheden for at lægge deres lån om, og de omlagde fastforrentede lån for næsten 340 mia. kr. Derfor er der nu også færre boligejere, som en omlægning stadig kan være relevant for end tidligere. Samtidig har renten ligget på et forholdsvis højt niveau i 2023, hvilket kan have fået boligejere med fastforrentede lån til at se tiden an og være mere afventende med at lægge lån om,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark. 

Som udgangspunkt er det de boligejere, der har et fastforrentet realkreditlån med en lav rentekupon, som en omlægning kan være relevant for. I starten af 2022 var der omkring 400.000 boligejere, der havde et fastforrentet lån med en kuponrente på 2 pct. eller mindre og en restgæld på over 1 mio. kr. Det tal er nu næsten halveret, og der er aktuelt godt 205.000 boligejere, der har et lån med en kuponrente på 2 pct. eller mindre og en restgæld på over 1 mio. kr. Når renterne stiger, falder kursen på obligationerne bag fastforrentede lån. Dermed kan lånene typisk indfries til en lavere kurs, end de er optaget til. Vælger man i den situation at lægge sit fastforrentede lån om til et nyt fastforrentet lån med en højere rente eller til et lån med variabel rente, kan man skære en del af sin restgæld. 

”Det er ikke risikofrit at lægge et lån med en lav fast rente om. Et skifte fra et fastforrentet lån med en lav rente til et nyt lån med en højere rente vil typisk medføre en højere månedlig ydelse. Så man får kun en varig gevinst af omlægningen, hvis der på et senere tidspunkt kan omlægges igen til et lån med en lavere rente. Ellers vil den reduktion af restgælden, som man opnår, over tid blive spist op af en højere ydelse. Vælger man variabelt forrentet lån, så kan renteudgifterne over tid også ende med at være højere end for det lån, man kom fra,” siger Ane Arnth Jensen.  

Læs hele nyheden og hent statistik

Finans Danmark

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark.

www.finansdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark

Ny statistik giver et endnu bedre overblik over danskernes investeringer27.11.2023 14:46:20 CET | Pressemeddelelse

Investering Danmark udvider nu sine statistikker om investeringsfonde med en kvartalsvis investorstatistik, der viser, hvor meget danske investorer har investeret i såvel danske som udenlandske fonde udbudt af Investering Danmarks medlemmer. Den nye kvartalsvise investorstatistik supplerer Investering Danmarks to eksisterende månedsstatistikker, der består af en markedsstatik og en afkaststatistik.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum