Kæmpe studie finder 694 nye potentielt skadelige kombinationer af medicin
Data fra mere end en million danske patienter afslører nye kombinationer af medicin, der er forbundet med højere dødelighed, genindlæggelse eller længere hospitalsophold.

Det fremtidige ældreboom vil betyde, at der kommer flere patienter med multisygdomme – altså to eller flere sygdomme. Det betyder, at flere patienter skal have flere slags medicin på én gang. Det fænomen er kendt som polyfarmaci.
Polyfarmaci er forbundet med større sundhedsrisiko, da der blandt andet kan være bivirkninger forbundet med at kombinere medicin. Indtil nu har forskning i polyfarmaci typisk fokuseret på antallet og typen af lægemidler.
Dog påvirker doseringen af hvert lægemiddel også patienternes sundhed.
I en ny undersøgelse identificerer professor fra Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research Søren Brunak og hans kolleger 4.000 kombinationer af medicin, der er forbundet med hyppigere dosisjusteringer, når de ordineres sammen.
"Disse par var også forbundet med højere niveauer af hospitals-genindlæggelse, dødelighed og længere hospitalsophold, og 308 var forbundet med forværret nyrefunktion," siger Søren Brunak og tilføjer:
"Jeg vil gerne understrege, at denne undersøgelse ikke beviser nogen årsag-virkning sammenhæng, men det tyder på, at nogle af disse kombinationer af medicin kan involvere tidligere uopdagede interaktioner,” siger Søren Brunak.
Analyse af data fra mere end en million patienter
For at undersøge polyfarmaci i sammenhæng med lægemiddeldosering har Søren Brunak og kolleger analyseret data fra mere end en million patienter indlagt på danske sygehuse fra 2008 til 2016.
De brugte en statistisk tilgang kendt som Bayesiansk inferens til at identificere kombinationer af medicin forbundet med hyppigere justeringer af doseringen af lægemidlerne.
"Ud af 77.249 samlede lægemiddelparringer, der oprindeligt blev testet, var 3.993 forbundet med hyppigere dosisjusteringer, når de blev givet sammen," siger Cristina Leal, førsteforfatter på studiet.
Tidligere forskning har allerede knyttet mange af de kombinationer af medicin, der er forbundet med dosisjusteringer, til potentielt skadelige kombinationer. Men forskerne fandt frem til 694 nye potentielt skadelige kombinationer af medicin.
"Næste skridt bliver at karakterisere specifikke uønskede hændelser i patientjournalerne og give den information tilbage til klinikere og Lægemiddelstyrelsen, når det er relevant," siger Cristina Leal.
Søren Brunak peger på, at undersøgelsen er et eksempel på, hvordan man kan forske med danske sundhedsdata på grund af deres høje kvalitet og tilgængelighed.
"Desuden kan vi opbevare dataene i meget sikre supercomputere, der gør det muligt at afslutte storskalaanalyser inden for rimelig tid," siger han.
Du kan læse hele "Dosage tweaks may hint at undiscovered interactions between medications" i PLOS Digital Health.
Nøgleord
Kontakter
Sascha Kael RasmussenPressemedarbejder
Tlf:93565168sascha.kael.rasmussen@sund.ku.dkOm Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet leverer international anerkendt sundhedsvidenskabelig forskning, uddannelse og innovation.
Vores vision er at flytte grænserne for erkendelse og skabe ny sundhedsvidenskabelig viden og indsigt til gavn for den fortsatte videnskabelige udvikling, for samfundet og for det enkelte individ.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Forskere kortlægger 7.000 år gammel genfejl, der beskytter mod HIV9.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Moderne HIV-medicin er baseret på en udbredt genfejl. Nu har forskere opsporet, hvor og hvornår mutationen opstod – og hvordan den beskyttede vores forfædre mod datidens sygdomme.
Eske Willerslev forbinder oprindeligt amerikansk folk med deres forfædre via ældgammelt DNA1.5.2025 06:07:00 CEST | Pressemeddelelse
Eske Willerslev og hans team hjælper det oprindelige amerikanske Picuris Pueblo-folk med at fastslå deres historie ved brug af ancient DNA. Det forbinder både Picuris Pueblo-folket til deres forfædre og til UNESCO-verdensarvsområdet Chaco Canyon.
Dansk forskning afslører præcis hvordan medicin virker på kræftceller28.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Med resultatet har forskerne nu fået en langt dybere forståelse af, hvordan proteiner fungerer på et meget detaljeret niveau. Håbet er, at det fører til bedre diagnostik og behandlinger for en række sygdomme.
Forskere skaber ’superstamceller’ og ser potentiale for bedre fertilitetsbehandling25.4.2025 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
’Superstamcellerne’ præsterer bedre end almindelige stamceller og kan udvikle sig til mange forskellige celletyper, finder forskere fra Københavns Universitet. Stamcellerne har mange potentielle anvendelser, herunder forbedret fertilitetsbehandling.
Flyvende dyr kan være nøglen til at bekæmpe næste pandemi28.3.2025 11:40:04 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse afslører de komplekse faktorer, der driver evolutionen af genomer. Data fra verdens største fuglegenom-database kan få betydning for forståelsen af, hvordan sygdomme tilpasser sig demografiske forhold eller klimaforhold,
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum