Esbjerg Kommune

Europa ser mod Esbjerg, når arbejdskraft skal kvalificeres til den grønne omstilling

Del

På kun to år har det lokale samarbejdsprojekt Green Skills skabt resultater, der giver genlyd i Europa. Europa-Kommissionen har netop inviteret Green Skills med i en analyse, som skal vise best practice, når det gælder at opkvalificere arbejdsstyrken til fremtidens krav i den grønne omstilling.

Green Skills opkvalificerer med succes ledige og ansatte, så de kan varetage jobs inden for den grønne omstilling. Foto: Esbjerg Kommune.
Green Skills opkvalificerer med succes ledige og ansatte, så de kan varetage jobs inden for den grønne omstilling. Foto: Esbjerg Kommune. Foto: Esbjerg Kommune

Esbjerg er med sit engagement inden for havvind og andre nye, bæredygtige energikilder et omdrejningspunkt for den grønne omstilling. For at komme i mål med den grønne omstilling er der brug for kvalificeret arbejdskraft med de nødvendige kompetencer. Derfor oprettede lokale kræfter på tværs af sektorer for to år siden samarbejdet Green Skills. Green Skills understøtter initiativer, som bidrager til at sikre kvalificeret arbejdskraft til den grønne omstilling, med særligt fokus på faglærte og specialarbejdere. En indsats, der er lykkedes så godt, at EU nu vil lære af den.

Europa-Kommissionen har inviteret Green Skills til at deltage i en analyse, der skal synliggøre de bedste initiativer, når det gælder at opkvalificere arbejdsstyrken til fremtidens krav, og inspirere på tværs af lande og aktører.

- I Esbjerg går vi foran i den grønne omstilling. Energibyer fra hele verden ser allerede mod Esbjerg for at lære af os. Jeg er stolt over, at Esbjerg med Europa-Kommissionens invitation til Green Skills endnu engang får international opmærksomhed om et initiativ, der knytter sig til den grønne omstilling. Vi deler gerne vores erfaringer, også når det handler om at sikre, at vi har de rette hænder og hoveder til at varetage nutidens og fremtidens jobs i den grønne omstilling, siger borgmester i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen.

Overbevisende resultater

Tal fra Green Skills viser tydeligt, at deres indsats virker. Senest har 115 ledige deltaget i erhvervsrettede voksen- og efteruddannelsesforløb (VEU), hvor Green Skills bl.a. har været involveret. Over 77 procent af deltagerne var efter en måned enten i arbejde eller under videreuddannelse. Knap hver tredje kursist vælger at uddanne sig videre til faglært efter opkvalificeringsforløbene.

Formand for Social & Arbejdsmarkedsudvalget i Esbjerg Kommune, Jakob Lykke, glæder sig over resultaterne:

- Med det gode samarbejde mellem lokale aktører og arbejdsmarkedets parter har vi vist, at vi kan opkvalificere ledige, så de sikres beskæftigelse, og så vi får kvalificeret arbejdskraft ind i de brancher, som understøtter den grønne omstilling, siger Jakob Lykke.

På Rybners glæder administrerende direktør Olaf Rye sig over, at Rybners kan bidrage til at fremme samarbejdet inden for Green Skills-initiativet, som skolen var med til at stifte. Det inkluderer tilbud om omfattende service til virksomhederne, når deres ansatte skal deltage i kurser.

- På Rybners udgør vores tilgang til kompetenceudvikling og opkvalificering et direkte respons på virksomhedernes specifikke behov. Vi tilbyder en bred vifte af tjenester, herunder kompetenceafdækning, skræddersyet rådgivning, administrativ støtte og hjælp til ansøgninger om økonomisk støtte fra både offentlige instanser, fonde og puljer. Dette sikrer en problemfri proces for virksomhederne, når de ønsker at efteruddanne og opkvalificere deres medarbejdere, forklarer Olaf Rye.

Også Dansk Industri sætter pris på Green Skills’ indsatser:

- Det skal være nemt og overskueligt for virksomhederne at kompetenceudvikle deres medarbejdere, siger Dansk Industris regionsformand, Michael Mathiesen.

Deler viden med hele Europa

De gode erfaringer og resultater fra Green Skills skal nu indgå i en analyse af best practice på området, som European Innovation Council and SMEs Executive Agency (EISMEA) under Europa-Kommissionen står bag. Resultaterne af analysen skal deles på tværs af Europa, så andre kan hente inspiration til opkvalificeringsindsatser med fokus på grøn omstilling.

Europa-Kommissionens analyse forventes at være klar til at blive offentliggjort i 2024.

Om Green Skills

Green Skills er et netværkssamarbejde på tværs af kommuner, uddannelsesinstitutioner og arbejdsmarkedets parter med fokus på at finde fælles løsninger, der sikrer kompetencer til den grønne omstilling.

I samarbejdet deltager AMU-vest, Rybners, Jobcenter Esbjerg, SOSU Esbjerg, Varde Kommune, Business Esbjerg og Kjærgård Landbrugsskole.

Green Skills-samarbejdet sigter på at koordinere og understøtte tiltag, der fremmer rekruttering, opkvalificering og uddannelse af faglærte og specialarbejdere til den del af grønne omstilling, som har sit omdrejningspunkt i Esbjerg-området.

Kontakter

Jesper Frost Rasmussen, borgmester, Esbjerg Kommune, tlf. 27 24 18 00

Jakob Lykke, formand for Social & Arbejdsmarkedsudvalget i Esbjerg Kommune, tlf. 29 39 34 18

Olaf Rye, administrerende direktør, Rybners, tlf. 21 79 85 55

Michael Mathiesen, regionsformand DI, tlf. 75 22 12 22

Kenneth Lehm Nordestgaard, Green Skills Fællessekretariatet, tlf. 29 43 29 32

Billeder

Links

Om Esbjerg Kommune

Esbjerg er landets femtestørste by og Danmarks EnergiMetropol. Vi har sat ambitiøse klimamål og går forrest i den bæredygtige udvikling, hvor byen spiller en central rolle for hele Europas grønne kurs.

I Esbjerg Kommune er pionerånd og viljen til fremdrift en del af DNA'et, og der er ikke langt fra idé til handling. Vores nye mål for Esbjerg er at blive et fyrtårn inden for oplevelser og kultur. Her er allerede masser af spændende muligheder, og nu sætter vi turbo på, så endnu flere får øje på Esbjerg.

Danmarks ældste by, Ribe, ligger i Esbjerg Kommune, og her emmer det af kultur og charme, lige som stationsbyen Bramming er populær og driftig. Samtidig nyder Esbjerg Kommune godt af en perlerække af aktive landsbyer med stærke fællesskaber.

Følg pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye