Fødevareklyngen eksporterede danske varer til udlandet for 197 mia. kroner sidste år
Der er fortsat stor efterspørgsel på danske fødevarer internationalt på trods af, at krig og udfordrede værdikæder skaber stigende usikkerhed på de globale markeder. Den seneste opgørelse viser, at Danmark eksporterede fødevarer og udstyr for 197 mia. kroner i 2022, hvilket er en fremgang på ca. 10 mia. kroner i faste priser sammenlignet med året før.
Dansk fødevareproduktion står fortsat stærkt med stabil fremgang på det globale marked på trods af usikkerheder i verden. Det er ikke mindst positive nyheder på dagen, hvor fødevareklyngen afholder sin årlige eksportdag på Axelborg med deltagelse fra både minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). Temaet for årets eksportdag er mulighederne for at styrke dansk eksport af fødevarer i en tid med geopolitiske forandringer og udfordringer for både samhandel og samarbejde.
Den seneste opgørelse over fødevareklyngens eksport understreger ifølge minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) vigtigheden af, at vi også har et stærkt dansk landbrug og fødevareproduktion i fremtiden:
”Fra dansk side kan vi være stolte af, at vi har en fødevareklynge, som står stærkt i verden. Vi eksporterer stabilt til udlandet på trods af fortsatte usikkerheder i verden, hvad angår både krig, forsyning og klima. Og når jeg rejser ud i verden, er det er min klare opfattelse, at udlandet ser i vores retning, når det kommer til innovativ fødevareproduktion og bæredygtighed. De flotte tal for fødevareklyngens samlede eksport sidste år er i mine øjne et tydeligt billede på, hvor stærkt den danske fødevare- og landbrugssektor står i den globale konkurrence. Det skal vi blive ved med og fortsætte den gode udvikling – også når vi i den kommende tid skal se på en klimaafgift”.
Sideløbende med den stabile fremgang i eksporten på tværs af flere fødevaregrupper, arbejder fødevareklyngen med investeringer i den grønne omstilling og på at indtage nye styrkepositioner ved at udvikle innovative produkter og løsninger som eksempelvis plantebaserede fødevarer.
Fakta:
- Den danske fødevareklynge er betegnelsen for den gruppe af erhverv, som primært er bygget op om landbrug, fiskeri og fødevareproduktion.
- Fødevareklyngen afholder i dag fra kl. 9.30-14.30 sin årlige eksportdag med fokus på at styrke eksportmuligheder og blive opdateret på aktuelle perspektiver på nøglemarkeder for Danmark. Både ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri og udenrigsministeren deltager.
- Den nyeste opgørelse viser, at fødevareklyngen eksporterede for 197 mia. kroner i 2022 (Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri på baggrund af Danmarks Statistik (KN8Y)).
- Det er en stigning på ca. 10 mia. kroner fra året før, når der måles i faste priser, dvs. der tages højde for inflation.
- Eksportværdien på 197 mia. kroner i 2022 fordeler sig på følgende måde:
- 92 mia. kroner: Landbrugsvarer (mejeri, kød, grøntsager mv.).
- 56 mia. kroner: Varer inden for agro- og fødevareindustri (eksempelvis drikkevarer, bagværk og enzymer).
- 32 mia. kroner: Produkter inden for fisk og skaldyr.
- 17 mia. kroner: Varer inden for maskiner og gødning mv.
- Mejeri er med en stigning på 4,7 mia. kroner (i faste priser) – svarende til 24 pct. – den varegruppe, der er steget mest fra 2021 til 2022.
- De største aftagere af eksporten er Tyskland, Sverige og Kina, hvor eksporten var hhv. 32, 17,5 og 13 mia. kroner.
Yderligere oplysninger:
Fødevareministeriets pressetelefon: +45 2018 4052 eller presse@fvm.dk
Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Fiskeristyrelsen får ny direktør29.11.2023 13:00:00 CET | Pressemeddelelse
Kenneth Joensen tiltræder den 1. januar 2024 som ny styrelsesdirektør i Fiskeristyrelsen. Han erstatter Nanna Møller, som er blevet direktør i Trafikstyrelsen.
Millioner på vej til udvikling af den plantebaserede fødevaresektor27.11.2023 09:30:00 CET | Pressemeddelelse
Plantefonden har netop offentliggjort de i alt 36 projekter, der har fået tilsagn for et samlet beløb på 58,2 mio. kr. Projekterne spænder fra opkvalificering af køkkenprofessionelle til oplysningsindsatser, der skal styrke det private forbrug.
Nye lavbundstal: 38.628 hektar lavbundsprojekter er igangsat23.11.2023 15:49:12 CET | Pressemeddelelse
38.628 hektar lavbundsjorder er nu enten færdigetableret, under realisering eller under forundersøgelse til udtagning. Det er mere end en tredjedel af de 100.000 hektar, som partierne bag Landbrugsaftalen har en ambition om at have udtaget i 2030. Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen (V), kalder projekterne ”afgørende for den grønne omstilling”.
Ny bestyrelse markerer frisk start til tænketank om madspild21.11.2023 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fødevareminister Jacob Jensen (V) udpeger Salling Group-chef Louise Gade til at stå i spidsen for tænketanken ONE\THIRD, der bl.a. arbejder for at styrke den samlede danske indsats for at reducere og forebygge madspild og fødevaretab.
Nu bliver det nemmere at få kompensation for udtagning af lavbundsjorde20.11.2023 14:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ekspertgruppen for udtagning af lavbundsjorder afleverede i august den første af to delrapporter om, hvordan der sættes fart på lavbundsindsatsen. Nu følger minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen (V), op på endnu en af ekspertgruppens anbefalinger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum