Erhvervsvenligheden falder i Hedensted

Del

Odder og Horsens fastholder deres placeringer i Dansk Industris årlige undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. I Hedensted falder erhvervsvenligheden, og kommunen ryger ud af top ti. DI Sydøstjylland glæder sig over, at virksomhederne generelt er glade for at drive virksomhed i Horsens, Hedensted og Odder.

Tilfredsheden hos de lokale virksomheder i Odder er stor. Igen i år er Odder nummer 9 ud af 92 kommuner i Dansk Industris årlige måling af, hvor erhvervsvenlige landets kommuner er. Horsens fastholder sin placering som nummer 28, mens erhvervsvenligheden falder i Hedensted. Sidste års placering som nummer fire er skiftet ud med en plads som nummer 11.

- Generelt set er vores lokale virksomheder godt tilfredse med erhvervsvenligheden i Horsens, Hedensted og Odder, og en stor andel vil anbefale andre at slå sig ned her i Sydøstjylland. Det ses også på de flotte placeringer, som alle tre kommuner har fået igen i år, siger formand for DI Sydøstjylland Johannes Saugbjerg og uddyber:

- En af virksomhedernes store udfordringer er manglen på arbejdskraft, og her får alle tre kommuner gode karakterer fra de lokale virksomheder, der er godt tilfredse med deres indsats i forhold til at tiltrække nye borgere og hjælpen fra jobcentrene. Men infrastrukturen og den offentlige trafik er på forskellige måder en udfordring i alle tre kommuner, og det er der desværre ingen hurtige løsninger på.

Bestyrelsen i DI Sydøstjylland ser frem til at fortsætte den gode dialog med kommunerne om, hvordan det kan blive endnu mere attraktivt at drive virksomhed i Horsens, Hedensted og Odder.

- Der kommer hele tiden flere virksomheder til området, og den udvikling ser vi gerne fortsætter. Selvom de færreste nok tænker over det, så er det indtægterne fra vores lokale virksomheder og deres medarbejdere, som betaler for skoler, veje, hospitaler osv. Jo bedre forhold vi kan skabe for virksomhederne, jo mere velfærd bliver der råd til . Vi er alle sammen på den ene eller anden måde afhængige af, at vi har erhvervsvenlige kommuner, siger Johannes Saugbjerg.

Odder er mest erhvervsvenlig i Sydøstjylland

Odder holder fast i placeringen som nummer 9 ud af 92 kommuner. Odder er dermed den mest erhvervsvenlige kommune i Sydøstjylland. Der er stor tilfredshed med kommunens og jobcenterets indsats med at sikre, at virksomhederne kan finde de medarbejdere, de har brug for. Jobcenteret i Odder får den højeste karakter i hele landet.

- Arbejdskraft er et område, hvor mange virksomheder er udfordret. Derfor er jeg glad for, at Odder gør en stor indsats på det område. Jeg er også meget glad for, at lidt flere unge i Odder har valgt en erhvervsuddannelse efter folkeskolen. Tallet er steget fra 17 til 19 procent. Jeg håber, at den udvikling fortsætter, fordi den også er afgørende for, at vores virksomheder i fremtiden kan få de medarbejdere, som de har brug for. Derudover er Odder den hurtigste i landet til at sagsbehandle byggetilladelser, og her kan andre med fordel lade sig inspirere, siger Johannes Saugbjerg, DI Sydøstjylland.

I kategorien ”Information og Dialog” får Odder gode karakterer fra de lokale virksomheder, både hvad angår informationen fra kommunen og dialogen med politikere såvel som embedsmænd. Odder er i denne kategori nummer fem ud af 92 kommuner.

- Erhvervsvenligheden i Odder afspejles af god service, god information og god mulighed for at komme i dialog med både politikere og medarbejdere, siger Johannes Saugbjerg.

Hedensted stadig blandt de mest erhvervsvenlige

Hedensted går tilbage i dette års måling af kommunernes erhvervsvenlighed og placerer sig på plads nummer 11 - mod sidste års fjerdeplads.

- Det går den forkerte vej med erhvervsvenligheden i Hedensted, men kommunen er stadig blandt de mest erhvervsvenlige kommuner i Danmark. Generelt set er der en god dialog mellem virksomhederne og kommunen, og det er et godt grundlag for at løse eventuelle knaster, siger formand for DI Sydøstjylland Johannes Saugbjerg.

I kategorien ”Arbejdskraft” er der hos virksomhederne høj tilfredshed med både kommunens og jobcenterets indsats for at hjælpe virksomhederne med at få besat de ledige stillinger. Hedensted er i denne kategori bedst i hele landet.

- Det er ikke første gang, at Hedensted vinder denne kategori, hvilket viser, at det er en lang og vedholdende indsats kommunen leverer på dette vigtige område. Ventetiden på en byggetilladelse er til gengæld en udfordring, og her er virksomhedernes tilfredshed også lav. Men kommunen har sat flere tiltag i gang for at løse problemet, så forhåbentlig ser det bedre ud til næste år, siger Johannes Saugbjerg.

Til gengæld er antallet af unge i Hedensted, der vælger en erhvervsuddannelse efter folkeskolen, igen over 30 procent.

- Vores virksomheder er afhængige af, at langt flere vælger en erhvervsuddannelse, så derfor er det afgørende, at Hedensted og andre kommuner gør en indsats for at åbne de unges øjne for netop de erhvervsfaglige uddannelser, siger Johannes Saugbjerg.

Horsens fastholder en plads i top 30

Horsens indtager igen i år plads nummer 28, og fastholder dermed en plads i top 30. Generelt set er virksomhederne tilfredse med at have adresse i Horsens. Cirka 73 procent vil anbefale andre at flytte til kommunen. Der er også stor tilfredshed med kommunens indsats i forhold til at hjælpe virksomhederne med at gøre det muligt at finde medarbejdere i nærområdet.

- Der flytter hele tiden nye borgere til Horsens, hvilket blandt andet er et resultat af et stort arbejde fra kommunens side. Det er en del af løsningen på virksomhedernes udfordring med at kunne besætte de ledige stillinger. Desværre er antallet af unge, der søger mod erhvervsuddannelserne efter 9. eller 10. klasse faldet. Den udvikling håber jeg, at vi kan få vendt, siger formand Johannes Saugbjerg, DI Sydøstjylland.

En af de ting, der trækker ned i undersøgelsen, er ventetiden på en byggetilladelse.

- Horsens har sat alle sejl ind for at nedbringe ventetiden, og alt tyder på, at det vil kunne ses i tallene i næste års undersøgelse. Virksomhedernes tilfredshed er i hvert fald steget siden sidste år, siger Johannes Saugbjerg og uddyber:

- Vi oplever generelt set, at der er en god dialog mellem virksomhederne og kommunen. Horsens Kommune er positivt indstillet overfor at imødekomme de behov, som virksomhederne har, siger Johannes Saugbjerg.

FAKTA OM LOKAL ERHVERVSVENLIGHED 2023

• DI’s undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2023, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Det er 14. år i træk DI udarbejder en undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed.

• 7950 virksomheder indenfor DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service har svaret på undersøgelsen.

• Undersøgelsen er sammensat af to typer af indikatorer: Et spørgeskema til virksomheder og statistik. Typerne af indikatorer vægter 50/50 i kategorierne.

• Resultaterne er opdelt i ti kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Dette gør det muligt at se, hvordan kommunerne klarer sig på forskellige områder og ikke kun samlet set.

• 92 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De seks mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø, Dragør og Fanø deltager ikke, da det ikke er muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner.

Kontakt:

Formand for DI Sydøstjylland Johannes Saugbjerg, telefon 7628 4875.

Regional konsulent for DI Sydøstjylland Anette Sørensen, telefon 3036 0265

Følg pressemeddelelser fra DI Sydøstjylland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Sydøstjylland

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye