Akademikerne

Akademikerne: Finansloven fejer benene væk under uddannelsesreform

Del

Akademikerne finder det stærkt kritisabelt, at regeringens eksperiment med hele universitetsområdet ikke er er tiltænkt med en krone. Regeringen har i finanslovsforslaget 2024 ikke fundet plads til løsninger i forhold til den historiske reform på uddannelsesområdet – kandidatreformen. Derudover mangler den i regeringsgrundlaget stort annoncerede ”uddannelseskonto” til alle danskere samt det massive arbejdspres blandt statens medarbejdere.

Formanden for Akademikerne, Lisbeth Lintz, siger:

”Regeringen prioriterer uddannelse. Dog ikke universitetsområdet. Tværtimod har den netop igangsat en historisk stor reform på universitetsområdet. Men afsætter altså ikke en krone til at støtte op. Hvis jeg skal være venlig, vil jeg nøjes med at sige, at det giver ubehagelige mindelser om folkeskolereformen. Forligspartierne gjorde reformen mere spiselig. Nu må vi igen sætte vores håb og lid til dem.”

”I Akademikernes øjne blev uddannelsesreformen før sommerferien mere spiselig i det endelig politiske forlig. Men hvis hverken penge eller udmøntningen af aftalen kan sikre de politiske målsætninger, så er vi lige vidt. Hvis målsætningerne med kandidatreformen overhovedet skal have en chance for at blive en realitet som aftalt i 2028, har vi travlt, og skal i gang nu."

I regeringsgrundlaget står der, at regeringen vil styrke mulighederne for opkvalificering og efteruddannelse gennem hele arbejdslivet. F.eks. undersøge muligheden for at etablere en ”uddannelseskonto”, som den enkelte kan trække på gennem livet.

”Det undrer mig, at regeringen stadig nøler med at følge op på deres egne ambitionerne og skåltaler om en ”uddannelseskonto” til alle danskere. Forslaget til finansloven efterlader en med et stort rungende spørgsmål: Hvorfor sker der ikke noget?”

Zetland og andre medier har over flere måneder dokumenteret et massivt arbejdspres og flugt fra centraladministrationen – særligt i departementerne.

”På den ene side, så er arbejdspres og medarbejderflugt i særligt ministerierne steget eksplosivt. På den anden side så skruer regeringen op for besparelseskravene i administrationen. Det hænger ikke sammen. Særligt ikke, når regeringen er fuldstændig tavse omkring, hvilke opgaver, der skal skæres ned på. Logikken er altså stadig, at en velfungerende offentlig administration er en forudsætning for en stærk privat sektor.”

Kontakt

Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne, 24888442, ll@ac.dk

Kontakter

Om Akademikerne

Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2022 ca. 465.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.

Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.

Følg pressemeddelelser fra Akademikerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Akademikerne

I Finansministeriet har medarbejderne en 6 dages arbejdsuge - 52 uger om året18.9.2023 20:38:52 CEST | Pressemeddelelse

Mens meldingerne vokser om eksploderende arbejdspres blandt akademikere i staten, så er det i Finansministeriet blevet normalt, at deres medarbejdere arbejder en dag ekstra om ugen. Dvs. langt udover den normale arbejdstid på 37 timer. En ny aktindsigt fra Akademikerne viser, at I Finansministeriets departement er det ugentlige merarbejde for fuldmægtige fra 2019 til 2021 steget fra 4,9 timer til 7,4 timer, hvilket svarer til en stigning på hele 50 pct.

Akademikerne: Alarmerende behov for national strategi for international rekruttering5.7.2023 09:36:08 CEST | Pressemeddelelse

Den altoverskyggende trussel mod det danske velfærdssamfund er manglen på dygtige medarbejdere. Uden et gearskift og en indsats for at rekruttere international arbejdskraft taber Danmark kapløbet mod andre lande i en tilsvarende situation. Derfor skal arbejdsmarkedets parter og regeringen lave en national strategi. Det kan oplagt ske via den kommende permanente trepartsinstitution.

Akademikere kan få lønløft ved at skifte til det private13.6.2023 12:56:49 CEST | Pressemeddelelse

Akademikernes formand ser en mere fleksibel lønmodel som en nøgle til at tage livtag med rekrutteringsudfordringerne i den offentlige sektor. Og frygter yderligere medarbejderflugt. Som den eneste gruppe kan akademikere i det offentlige skifte til det private og få en væsentlig bedre løn. Det fremgår af Lønstrukturkomiteens rapport. Rapporten viser, at en række akademikergrupper tjener 20-30 pct. mere på det private arbejdsmarked sammenlignet med i den offentlige sektor.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum