Lille fremgang til Ishøj Kommune i DI’s erhvervsvenlighedsmåling

Del

Siden 2011 har Dansk Industri målt erhvervsvenligheden i alle landets kommuner. Ishøj Kommune er i årets erhvervsvenlighedsmåling placeret som nr. 77, hvilket er en lille fremgang på fire pladser fra sidste års måling. Dermed stabiliserer Ishøj Kommune sig ovenpå målingen i 2022, hvor kommunens erhvervsvenlighed var i frit fald og faldt med 60 pladser.

Ishøj Kommune bremser sidste års fald på 60 pladser og lander i år på en 77. plads i DI’s erhvervsvenlighedsmåling.

- En placering som nr. 77 i erhvervsvenlighedsmålingen for Ishøj Kommune er ikke prangende. Men der er dog grund til at glæde sig over, at Ishøj har fået stoppet sidste års rutsjetur i målingen, og at det faktisk går bedre på flere vigtige områder, siger formand for DI Byggeri Hovedstaden, Mads Raaschou.

Virksomhederne i Ishøj Kommune mangler medarbejdere. Virksomhederne peger således på, at mangel på kvalificerede medarbejdere er den udfordring, som kommunen bør prioritere højest. Alligevel indtager Ishøj Kommune en sidsteplads som nr. 92 i kategorien Arbejdskraft i årets måling, en tilbagegang på tyve pladser i forhold til sidste år. Den faldende og lave placering er et udtryk for, at virksomhederne er blevet mere utilfredse med jobcentrets samarbejde med virksomhederne, og med kommunens indsats for at tiltrække kvalificerede medarbejdere.

- Mangel på kvalificerede medarbejdere er en stopklods for virksomhedernes vækst, udvikling og indtjening. Derfor er det ikke tilfredsstillende, at Ishøj Kommune er bundprop inden for arbejdskraft. Der er brug for et bedre samarbejde mellem jobcentret og det lokale erhvervsliv, så virksomhederne nemmere kan få de medarbejdere, de har behov for, siger Mads Raaschou.

Et af lyspunkterne i årets erhvervsvenlighedsmåling for Ishøj Kommune er, at mere end hver femte unge vælger en erhvervsuddannelse efter folkeskolen. Ligesom sidste år er det 20,5 procent af de unge, der vælger den faglærte vej.

- Mange virksomheder indenfor byggeriet og industrien mangler håndværkere og andre faglærte. Derfor er der grund til at glæde sig over, at Ishøj Kommune fortsat er en af de kommuner i Hovedstaden, hvor flest unge vælger den faglærte vej. Der bliver rift om disse unge, siger Mads Raaschou.

Også hvad angår sagsbehandling er der fremgang at spore i Ishøj Kommune. Sagsbehandlingstiden for byggesager er reduceret markant siden sidste års måling, og kommunen er placeret som nr. 8 på landsplan på sagsbehandlingstider for byggesager.

- Det er positivt, at Ishøj Kommune har korte sagsbehandlingstider for byggesager. Det er vigtigt for byggeriet. Det er dog også vigtigt, at virksomhederne oplever byggesagsbehandlingen som kompetent og effektiv, og her er Ishøj gået lidt tilbage. Så det er vigtigt at finde den rette balance til gavn for både kommune og virksomheder, siger Mads Raaschou.

OM HOVEDSTADEN

Analysen fra DI måler erhvervsvenligheden i danske kommuner. Virksomhederne i 23 ud af de 27 hovedstadskommuner der indgår i analysen vurderer, at infrastruktur bør være kommunernes topprioritet når det kommer til rammebetingelserne. Resultatet repræsenterer en væsentlig ændring fra 2022, hvor det var arbejdskraften der stod øverst på ønskelisten. Skiftet skyldes bl.a. at virksomhedernes vurdering af kommunernes indsats for at sikre adgangen til kvalificeret arbejdskraft er generelt steget.

Som i de foregående år klarer hovedstadskommunerne sig generelt ikke så godt, når man sammenligner med resten af landet. Ud af de 92 kommuner, der indgår i undersøgelsen, er gennemsnitsplaceringen for hovedstadskommunerne nr. 67. Den mest erhvervsvenlige kommune i regionen er Høje-Taastrup med en placering som nr. 20, mens den mindst erhvervsvenlige er Gribskov på 91. pladsen.

FAKTA OM LOKAL ERHVERVSVENLIGHED 2023

• DI’s undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2023, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Det er 14. år i træk, DI udarbejder en undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed.

• 7.950 virksomheder inden for DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service, har svaret på undersøgelsen.

• Undersøgelsen er sammensat af to typer af indikatorer: Et spørgeskema til virksomheder samt statistik. Typerne af indikatorer vægter 50/50 i kategorierne.

• Resultaterne er opdelt i ti kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Dette gør det muligt at se, hvordan kommunerne klarer sig på forskellige områder og ikke kun samlet set.

• 92 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De seks mindre kommuner Dragør, Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da det ikke har været muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner.

For mere information

• Ben Ron, presserådgiver i DI tlf. 2830 5452

• Ron Amir, chefkonsulent i DI Hovedstaden, tlf. 5213 2321

• Mads Raaschou, formand i DI Byggeri Hovedstaden, tlf. 2844 008

Følg pressemeddelelser fra DI Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Hovedstaden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye