ROCKWOOL Fonden om finanslovsudspil: God balance, men usikker effekt på uddannelser
Til finanslovsudspillet 2024 har ROCKWOOL Fonden følgende kommentarer:
Overordnede kommentarer:
Forskningschef Jan Rose Skaksen udtaler:
”Det høje økonomiske råderum kan naturligvis friste til at give pengene tilbage til danskerne – enten som et løft i serviceydelser eller som skattelettelser. Regeringen skal dog være yderst opmærksom på, at vi befinder os i en situation, hvor ledigheden er lav og kerneinflationen er over 5 procent. Læg hertil de høje lønstigninger, der er på vej efter forårets overenskomster, og som kun vil presse yderligere på inflationen. Da der omvendt også er tegn på, at der er en afmatning i vores nabolande, som kan smitte af på Danmark, virker det fornuftigt, at regeringen i udspillet ender på en aktivitetspåvirkning, der er neutral”, udtaler forskningschef i ROCKWOOL Fonden Jan Rose Skaksen og fortsætter: ”Det er en finanslov, der adresserer flere vigtige udfordringer i velfærdsstaten. Det gælder fx ventetid ved domstole, erhvervsuddannelsernes deroute og folkeskolens problemer med at hjælpe de svageste elever. Man kan selvfølgelig altid diskutere om forslagene gør nok i forhold til de udfordringer, der er.”
Specifikke kommentarer:
Milliarder til domstolene
Som led i finansloven ønsker Regeringen vil afsætte 1,8 mia. til domstolene over fire år, for at nedbringe sagsbehandlingstiderne. Det kan der ifølge forskningsprofessor Lars Højsgaard Andersen være god ræson i.
”De stigende sagsbehandlingstider ved domstolene er et problem for både retsfølelsen og retssikkerheden. I tillæg til dette viser vores studier helt lavpraktisk, at sagsbehandlingstiderne også har betydning for mængden af kriminalitet. Her tyder vores studier på, at der er positive effekter at hente, hvis man nedbringer sagsbehandlingstiderne” udtaler forskningsprofessor i ROCKWOOL Fonden, Lars Højsgaard Andersen.
Uddannelsesløft på erhvervsuddannelserne bliver permanent
Regeringen vil gøre muligheden for at få 110 pct. dagpengesats i brancher, hvor der er mangel på arbejdskraft, permanent. Til det afsætter regeringen ca. 1,2 mia. kr. i perioden 2024-2027 til løftet af dagpengesatsen. Forskningsprofessor Jacob Nielsen Arendt udtaler:
”Ordningerne, som forslaget bygger videre på, har eksisteret siden 2015. Trods den attraktive (og dyre) ordning, tyder evalueringer ikke på prangende resultater. Vi ved dog at opkvalificering af ufaglærte ledige i mindre bidder kan være en fornuftig vej at gå.”
Flere millioner kroner til udfordrede elever i folkeskolen
Elever med udfordringer skal have bedre forudsætninger for at klare sig godt i skolen og for at gennemføre en ungdomsuddannelse. Til det formål vil regeringen afsætte 35 mio. kr. i 2024 stigende til 310 mio. kr. i 2027 og 500 mio kr. i 2028 og frem til intensive undervisningsforløb i små hold. Forskningsprofessor Rasmus Landersø er skeptisk.
”Præmissen bag forslaget – at mange børn har store faglige problemer gennem skoletiden, hvilket kan have negative konsekvenser for deres fremtidige muligheder – er jeg meget enig i. Men den foreslåede løsning – flere midler til målrettede forløb i mindre grupper for udfordrede elever – vil nok ikke hjælpe meget. Der er langt fra penge og ambitioner til konkrete tiltag, der løfter gruppen. Udfordringerne og den hjælp, der skal til for at løfte mærkbart, er mere komplicerede og kræver mere nuancerede indsatser. For nogle elever falder de faglige udfordringer fx sammen med problemer i hjemmet. For andre handler det om, at de er blevet sat af meget tidligt i skoletiden. Og på nogle skoler drejer det sig om enkelte elever, mens det på andre skoler er større elevgrupper” udtaler forskningsprofessor i ROCKWOOL Fonden, Rasmus Landersø.
Erhvervsuddannelserne skal styrkes
SVM-regeringen vil afsætte 300 mio. kr. i 2024, 700 mio. kr. i 2025, 800 mio. kr. i 2026 stigende til 900 mio. kr. årligt fra 2030 til at løfte erhvervsuddannelserne. Forskningsprofessor Rasmus Landersø tvivler på effekten.
”Et så markant løft skal nok kunne skabe bedre fysiske rammer på erhvervsuddannelserne. Men som middel mod at stadig flere unge foretrækker gymnasiet, er det svært at se, hvordan forslaget vil gøre en reel forskel. Og hvor pengene til forslaget skal findes, er selvfølgelig en politisk beslutning. Men at finansiere det ved at flytte ressourcer væk fra de lange videregående uddannelser kan risikere at stille samfundet dårligere i fremtiden” udtaler forskningsprofessor i ROCKWOOL Fonden, Rasmus Landersø.
Kontakter
Formidlingsansvarlig Bodil Wullum Nielsen: +45 60 57 54 75 eller bon@rockwoolfonden.dk
Billeder
Om ROCKWOOL Fonden
ROCKWOOL Fonden er en upartisk og selvfinansieret fond. Vi leverer uafhængig forskning og viden om mulige løsninger på samfundets udfordringer.
ROCKWOOL Fonden blev etableret i december 1981, hvor seks medlemmer af Kähler-familien overdrog hvad der svarer til 25 % af aktierne i ROCKWOOL International. Fra starten var det et erklæret mål at bidrage med uafhængig, troværdig forskning til gavn for brede dele af befolkningen, og dette er siden blevet komplementeret med tilvejebringelse af viden om mulige løsninger på de udfordringer, samfundet står overfor.
For både forskning og interventioner er det overordnede mål at bidrage til en styrkelse af velfærdsstatens sociale og økonomiske bæredygtighed ved at skabe ny og uafhængig viden om og mulige løsninger på samfundsmæssige udfordringer.
Følg pressemeddelelser fra ROCKWOOL Fonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra ROCKWOOL Fonden
Familien i dag: Kvinde + kvinde har samme chance for baby som kvinde + mand8.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En kvinde, der er gift med en anden kvinde, bliver lige så ofte mor, som en kvinde, der er gift med en mand. Det viser analyser i en ny bog, der med en række forskningsresultater tegner et portræt af familien Danmark.
Danmark blandt de lande i EU med størst stigning i indvandreres uddannelsesniveau23.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Indvandrere til Den Europæiske Union er mere veluddannede end nogensinde før. En ny analyse fra ROCKWOOL Fonden Berlin viser, at andelen af indvandrere med en videregående uddannelse i 2024 har nået et rekordhøjt niveau og fortsætter den markante opadgående tendens, som har præget det seneste årti.
Kriminalitet blandt flygtninge på starthjælp smittede til deres naboer17.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ikke-danske borgere, som delte opgang med flygtninge, der modtog starthjælp, er mere kriminelle end naboer til flygtninge, der modtog den noget højere kontanthjælp. Den øgede kriminalitet blandt flygtninge, der modtog starthjælp, ser altså ud til at have spredt sig til deres naboer, viser et nyt forskningsstudie støttet af ROCKWOOL Fonden.
Ældre bliver i deres store boliger - børnefamilier klemmer sig sammen11.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Boligmarkedet er i høj grad ”låst” af ældre – mange af dem enlige - der holder fast i store boliger. Selv blandt de 75+- årige, bor langt over halvdelen i boliger med mindst fire værelser. Det binder de ældre til store boligudgifter, og gør det samtidig sværere for børnefamilierne at finde boliger med plads til alle. Og en lang række boligrelaterede tilskud er med til at forstærke den uhensigtsmæssige tendens.
Familieforsker: Fertilitetskrisen er overdrevet16.5.2025 09:05:33 CEST | Pressemeddelelse
Vi får færre børn og nye fremskrivninger af befolkningstallet i Danmark tegner et dystert billede af fremtiden. Men en ny analyse ser mere optimistisk på sagen, for børnene lader bare vente på sig, mens flere og flere kommende mødre tager en længere uddannelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum