Gjensidige

Børns skærmbrug bekymrer forældrene: Især én ting er i fokus

Del

Mere end hver tredje forælder med hjemmeboende børn er bekymret over, hvordan børnenes skærmbrug påvirker deres sundhed og trivsel. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Public har lavet for Gjensidige.

Mobiler, tablets og computere er blevet så stor en del af børns liv, at det tænder advarselslamperne hos mange forældre, og særligt én bekymring fylder meget.  

Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Public har lavet for Gjensidige. I undersøgelsen giver flere end hver tredje forælder med hjemmeboende børn udtryk for, at de er bekymrede over, hvordan børnenes skærmforbrug påvirker deres sundhed og trivsel. Undersøgelsen viser også, at særligt én bekymring fylder meget hos danske forældre.  

Fire ud af fem af de bekymrede forældre svarer nemlig, at det især er potentiel skærmafhængighed, som de har fokus på. Undersøgelsen viser også, at halvdelen er bekymrede for, om deres børn kan få sundhedsmæssige problemer som følge af skærmforbrug. Det er ikke kun forældrene, der er opmærksomme på deres børns skærmvaner, det er også Sundhedsstyrelsen, der med kampagnen “Styr på skærm” giver gode råd om skærmvaner til familier.  

Ifølge Louise Brix, fagchef for sundhed hos Gjensidige, er tallene ikke kun udtryk for en øget bekymring hos forældre men også for, at vi har fået mere viden om, hvordan skærme påvirker os. 

“I takt med at børn er mere online, opstår der naturligt en diskussion i familierne om, hvor grænsen for skærmforbrug går. Det behøver ikke at være et problem, at børn for eksempel spiller længe online med vennerne, men det er en sund udvikling, at forældrene holder øje med, at det ikke tager overhånd og udvikler sig til en direkte afhængighed,” siger Louise Brix. 

Forældre har fokus på mental trivsel 

Den mentale trivsel er også højt på listen over emner, som forældre går op i og bekymrer sig om. Af undersøgelsen fremgår det, at flere end en tredjedel af de bekymrede forældre frygter, at deres børn bliver ensomme, mens næsten lige så mange er bekymrede over risikoen for, at deres børn bliver udsat for chikane eller mobning på nettet. 

“For mange børn fylder det virtuelle liv lige så meget som det fysiske liv i dagligdagen. Mobning på sociale medier og følelsen af for eksempel ikke at være med i online-fællesskabet kan påvirke trivslen utroligt meget. Det er et vigtigt område for forældrene at følge med i, så den potentielle psykiske belastning ikke udvikler sig til fysisk sygdom,” siger Louise Brix.  

På linje med andre gode vaner omkring familiens sundhed, mad og søvn er onlinevaner kommet i fokus i de senere år. Her fremhæver Louise Brix fem gode råd til forældre om skærmbrug: 

  • Følg med i dit barns liv, både i den fysiske og den virtuelle verden 

  • Lav aftaler om skærmtid i familien 

  • Hold telefoner og tablets ude af soveværelset 

  • Skab gode vaner om ikke at bruge skærme lige før sengetid 

  • Tænk også over, hvor meget du selv, som forælder, bruger skærme 

Om undersøgelsen 

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.052 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af © Kantar Public for Gjensidige i maj og juni 2023. 

Er du bekymret over dit barns skærmforbrug? 

Ja

37 %

Nej 

59 %

Ved ikke 

4 %

Hvad bekymrer dig ved dit barns skærmforbrug? 

At mit barn kan blive udsat for chikane/mobning på nettet

35 %

At mit barn kan få sundhedsmæssige problemer som følge af skærmforbrug 

49 %

At mit barn bliver ensomt 

36 %

Skærmafhængighed 

80 %

Andet 

3 %

Ved ikke 

5 %

Nøgleord

Kontakter

Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 4.200 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 34 mia. NOK i 2022, mens forvaltningskapitalen udgjorde 135 mia. NOK. 

Følg pressemeddelelser fra Gjensidige

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gjensidige

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum