Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse hædrer unge kræftforskere

Del

Kræftens Bekæmpelses to Juniorforskerpriser går i år til cand.med., ph.d. Troels Holz Borch, Nationalt Center for Cancer Immunterapi på Herlev og Gentofte Hospital, og gruppeleder og adjunkt, ph.d. Naiara Santana-Codina ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet. De modtager hver 100.000 kroner for fremragende forskning.

Troels Holz Borch har allerede oplevet, hvad mange forskere kun kan drømme om: Et vaskeægte gennembrud, som rent faktisk har ført til indførslen af en ny kræftbehandling i Danmark.

Behandlingen er såkaldt T-celleterapi til patienter med modermærkekræft med spredning. Det er en særlig form for immunterapi, hvor patienterne behandles med T-celler fra deres eget immunforsvar. Troels Holz Borch var primær undersøger på den danske del af det internationale studie, der førte til etableringen af behandlingen i Danmark.

Naiara Santana-Codina er ekspert i grundforskning og leder et nyt laboratorium ved Aarhus Universitet, der fokuserer på bugspytkirtelkræft. Hun undersøger blandt andet, hvordan bugspytkræftceller optager næring med det formål at finde nye behandlinger. Strategien er at genbruge lægemidler, der allerede er godkendt til at behandle andre sygdomme, og undersøge deres potentiale som kræftmedicin.

Naiara Santana-Codina har i sin forskning blandt andet udpeget to signalveje, der spiller en rolle for, hvordan bugspytkirtelkræft-celler udnytter næring, og er vigtige for, at kræftcellerne kan dele sig. Og hun har vist, hvilke stoffer der kan blokere dem.

Priserne som årets Juniorforskere uddeles hvert år af Kræftens Bekæmpelse til talentfulde yngre forskere, der har ydet en særlig indsats inden for dansk kræftforskning. Med prisen følger 100.000 kr.

Priserne blev overrakt af Kræftens Bekæmpelses formand Helen Bernt Andersen og patientrepræsentant Lene Kaa Meier på Danske Kræftforskningsdage i Odense.

Kontakter

Billeder

Om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse er Danmarks største sygdomsbekæmpende forening. Vi arbejder med forskning i kræft, forebyggelse og støtte til patienter og pårørende. Vores mål er, at færre får kræft, at flere overlever kræft - og at flere får et bedre liv med og efter kræft.

Besøg os på Cancer.dk.

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum