Kræftens Bekæmpelse hædrer unge kræftforskere
Kræftens Bekæmpelses to Juniorforskerpriser går i år til cand.med., ph.d. Troels Holz Borch, Nationalt Center for Cancer Immunterapi på Herlev og Gentofte Hospital, og gruppeleder og adjunkt, ph.d. Naiara Santana-Codina ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet. De modtager hver 100.000 kroner for fremragende forskning.

Troels Holz Borch har allerede oplevet, hvad mange forskere kun kan drømme om: Et vaskeægte gennembrud, som rent faktisk har ført til indførslen af en ny kræftbehandling i Danmark.
Behandlingen er såkaldt T-celleterapi til patienter med modermærkekræft med spredning. Det er en særlig form for immunterapi, hvor patienterne behandles med T-celler fra deres eget immunforsvar. Troels Holz Borch var primær undersøger på den danske del af det internationale studie, der førte til etableringen af behandlingen i Danmark.
Naiara Santana-Codina er ekspert i grundforskning og leder et nyt laboratorium ved Aarhus Universitet, der fokuserer på bugspytkirtelkræft. Hun undersøger blandt andet, hvordan bugspytkræftceller optager næring med det formål at finde nye behandlinger. Strategien er at genbruge lægemidler, der allerede er godkendt til at behandle andre sygdomme, og undersøge deres potentiale som kræftmedicin.
Naiara Santana-Codina har i sin forskning blandt andet udpeget to signalveje, der spiller en rolle for, hvordan bugspytkirtelkræft-celler udnytter næring, og er vigtige for, at kræftcellerne kan dele sig. Og hun har vist, hvilke stoffer der kan blokere dem.
Priserne som årets Juniorforskere uddeles hvert år af Kræftens Bekæmpelse til talentfulde yngre forskere, der har ydet en særlig indsats inden for dansk kræftforskning. Med prisen følger 100.000 kr.
Priserne blev overrakt af Kræftens Bekæmpelses formand Helen Bernt Andersen og patientrepræsentant Lene Kaa Meier på Danske Kræftforskningsdage i Odense.
Kontakter
Marianne VestergaardKræftens Bekæmpelse / Presse
Tlf:+45 28 89 60 55marves@cancer.dkBilleder
Om Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse er Danmarks største sygdomsbekæmpende forening. Vi arbejder med forskning i kræft, forebyggelse og støtte til patienter og pårørende. Vores mål er, at færre får kræft, at flere overlever kræft - og at flere får et bedre liv med og efter kræft.
Besøg os på Cancer.dk.
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Livmoderhalskræft kan være udryddet om 10-15 år14.4.2025 09:33:05 CEST | Pressemeddelelse
I en ny statusartikel konkluderer eksperter, at livmoderhalskræft kan blive den første kræftform, der forsvinder helt fra Danmark.
Flere frivillige indsamler 35,5 mio. til kræftsagen11.4.2025 13:40:33 CEST | Pressemeddelelse
Resultatet af Kræftens Bekæmpelses Landsindsamling, der løb af stablen søndag den 6. april – og derefter fortsatte digitalt en lille uges tid – er landet på 35,5 millioner kroner.
H.M. Dronningen besøger Kræftens Bekæmpelses rådgivning i Herlev10.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
To kræftramte familier delte deres oplevelser og udfordringer med H.M. Dronningen under besøget.
Tusindvis samlede ind til mennesker ramt af kræft: - Det er rørende6.4.2025 16:23:51 CEST | Pressemeddelelse
Kræftens Bekæmpelses adm. direktør, Jesper Fisker, og formand, Helen Bernt Andersen, takker de tusindvis af frivillige - og alle, der donerede - ved årets Landsindsamling. Du kan stadig nå at støtte digitalt.
Nyt genleksikon kan hjælpe læger med at forebygge og behandle kræft6.4.2025 07:42:39 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Kræftens Bekæmpelse står bag et nyt digitalt leksikon om BRCA2-mutationer. Ændringer i genet kan markant øge risikoen for bryst- og prostatakræft. Aldrig før er så mange BRCA2-mutationer blevet samlet og vurderet for deres betydning for kræftrisikoen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum