Danmarks Naturfredningsforening

På med waders og dykkerbriller: Naturens Uge dykker under overfladen i hele næste uge

Del

Der er fokus på hav, søer, fjorde og vandløb, når Naturens Uge løber af stablen i næste uge. Landet over rykker børn og voksne udendørs for at blive klogere på livet og naturen under overfladen.

Foto: Ditte Valente
Foto: Ditte Valente Ditte Valente

Snart lyder startskuddet til en hel uge i naturens tegn. Uge 36 er Naturens Uge, og landet over bliver det markeret med natur- og friluftsaktiviteter for både børn og voksne.

Naturens Uge er Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådets årlige mærkedage for naturoplevelser og har været afholdt siden 2004. I år er det med temaet ’Naturen under overfladen’, og i løbet af hele ugen vil børn og voksne søge mod sø, vandløb eller kyst for at blive klogere på livet i vandet.

Formålet er at åbne danskernes øjne for den blå natur og inspirere dem til at komme mere ud.

– Selvom vi bor i et land, hvor der aldrig er langt til en kyst eller en søbred, er der nok mange af os, der bogstaveligt talt har et ret overfladisk kendskab til naturen i havet og i vores søer. Og det er synd, for det er jo levesteder for et utal af fantastiske arter og rummer enorme naturmæssige og rekreative værdier. Vi håber, at vi i løbet af ugen kan inspirere en masse til at gå på opdagelse i den blå natur og til at undersøge, hvad der gemmer sig under overfladen, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Natur på skemaet
Også hos skoler og dagtilbud i hele landet er der natur på skemaet. I hverdagene 4. til 8. september skifter flere end 106.000 børn klasseværelset og dagtilbuddets indendørs rammer ud med den lokale natur i anledning af Naturens Uge. 

Det er skoleledere, lærere, pædagoger og dagplejere, der har meldt deres elever og børn til at deltage i Naturens Uge.

– Det er fantastisk, at både skoler og dagtilbud prioriterer at være med og at komme ud i naturen. For det er utroligt vigtigt, at vi giver vores børn et godt liv i naturen, og at de bliver introduceret til livet i havet og søerne. Vores børn skal ikke kun lære at begå sig ved vandet – de skal også have et tæt forhold til livet under overfladen og lære at passe godt på den blå natur, så der også er noget at dyrke friluftsliv i på sigt, siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet.

Som led i Naturens Uge får skolerne adgang til helt nye digitale undervisningsmaterialer, mens de tilmeldte dagtilbud blandt andet modtager inspirationsmaterialer.

Offentlige arrangementer hele ugen
I løbet af hele ugen bliver der desuden afholdt lokale natur- og friluftsarrangementer landet over. Her kan man bl.a. komme på strandsafari, gå på opdagelse med waders og undervandskikkert eller kigge efter liv i vandet fra en gennemsigtig kajak.

Det er foreninger, klubber, virksomheder, kommuner og privatpersoner, der inviterer på de mange lokale arrangementer.

Størstedelen af arrangementerne er offentlige og kan findes på naturensuge.dk

__________________________________

PRESSEINFO: Sådan kan Naturens Uge dækkes


4. september:  H.K.H. Kronprinsen skyder Naturens Uge i gang
Naturens Uge bliver officielt skudt i gang ved et åbningsevent på Amager Strandpark kl. 11.00. Her vil H.K.H. Kronprins Frederik erklære Naturens Uge for åben, inden han går på opdagelse langs stranden sammen med 2. klasse fra Ørestad Friskole, DN-præsident Maria Reumert Gjerding og Friluftsrådets direktør Winni Grosbøll.

OBS: Pressetilmelding er nødvendig og skal ske senest fredag d. 1. september kl. 13.00. Send mail med navn, medie og kontaktoplysninger til presseansvarlig Mikkel Faartoft på mikkel@dn.dk

4. – 8. september: Skoler og dagtilbud
I hverdagene 4. til 8. september skal 106.000 børn fra skoler og dagtilbud ud i det fri i forbindelse med Naturens Uge.

Se her, hvor mange børn der er tilmeldt i de enkelte kommuner.
 
4. – 10. september: Lokale arrangementer
I løbet af hele ugen bliver der afholdt lokale arrangementer rundtom i landet. Det er bl.a. foreninger, klubber, virksomheder og privatpersoner, der inviterer på sjove aktiviteter i naturen. Naturugen afsluttes med 160 lokale arrangementer i weekenden 9.-10. september.

Langt størstedelen af arrangementerne er offentlige og kan findes her www.naturensuge.dk/find-et-arrangement

__________________________________

FAKTA: Naturens Uge

  • Naturens Uge er Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådets årlige mærkedage for oplevelser i naturen.
  • Formålet er at åbne naturen for børn og voksne og inspirere dem til at bruge naturen endnu mere året rundt.
  • I år afholdes Naturens Uge d. 4.-10. september (uge 36) med offentlige natur- og friluftsarrangementer i hele landet.
  • I løbet af hverdagene deltager skoler og dagtilbud.
  • Tidligere gik begivenheden under navnet Naturens Dag. I 2021 blev Naturens Dag udvidet til Naturens Uge.
  • Danmarks Naturfredningsforening oprettede Naturens Dag tilbage i 2004. Siden 2010 har Naturens Dag/Uge været et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet.
  • Naturens Uge er støttet af Nordea-fonden og 15. Juni Fonden.
  • Sidste år deltog 205.000 børn og voksne i Naturens Uge.
  • naturensuge.dk kan man læse mere om Naturens Uge. Her kan man også selv oprette et arrangement.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Foto: Ditte Valente
Foto: Ditte Valente
Ditte Valente
Download
Foto: Ditte Valente
Foto: Ditte Valente
Ditte Valente
Download
Foto: Ditte Valente
Foto: Ditte Valente
Ditte Valente
Download
Foto: Ditte Valente
Foto: Ditte Valente
Ditte Valente
Download
Foto: Ditte Valente
Foto: Ditte Valente
Ditte Valente
Download

Links

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening

Danmarks Naturfredningsforening jubler over trawlfrie områder – men kritiserer suspendering af klimaafgift2.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Fiskeri med bundslæbende redskaber er en af de store trusler mod havnaturen og havets biodiversitet. Derfor er der begejstring hos Danmarks største naturorganisation over, at et flertal i Folketinget nu vil gøre en stor del af de indre danske farvande fri for bundslæbende redskaber. Organisationen skoser dog beslutningen om at suspendere fiskeriets klimaafgift og udskyde ambitionen om at indføre et fuldt dokumenteret fiskeri til 2033.

DN, WWF og Sportsfiskere i hård kritik af fiskeriminister: Åbner igen for muslingeskrab i beskyttet natur27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Danmarks Naturfredningsforening, WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Sportsfiskerforbund retter skarp kritik mod regeringen og fiskeriminister Jacob Jensen for at forringe naturbeskyttelsen i Limfjorden. Ministeren åbner for muslingeskrab i beskyttet natur, selvom muslingeskrab er dokumenteret skadeligt for havbunden. Store dele af Limfjorden er hårdt ramt af blandt andet forurening fra landbrug, bundtrawl og muslingeskrab.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye