Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikterne roser dele af finanslovsudspil: Et fuldt landevejsprincip vil styrke den trafikale ligestilling

Del

Landdistrikternes Fællesråd roser regeringens forslag om et "fuldt landevejsprincip" og højere befordringsfradrag til yderkommuner i finansloven 2024. Det vil gøre en reel økonomisk forskel for mange bosat i landdistrikterne, mener formand Steffen Damsgaard.

Foto: Mads Krabbe
Foto: Mads Krabbe

Som en del af regeringens bud på en finanslov for 2024 foreslår regeringen at hæve befordringsfradraget i yderkommunerne med 100 millioner kroner årligt de næste fire år samt at indføre et "fuldt landevejsprincip", så det bliver billigere at sejle med færge i Danmark. Det møder ros fra Landdistrikternes Fællesråd.

- Færgerne er småøernes livsnerve og den eneste vej til og fra øen. En stabil og økonomisk overkommelig færgeforbindelse er vigtig for at folk vil besøge øerne som gæster og turister, og måske derefter vil bosætte sig på småøerne. Flere gæster og turister vil desuden forbedre mulighederne for at drive erhverv derfra, og derfor har vi i flere år kæmpet for, at det skal koste det samme at transportere sig en kilometer i færge, som det koster i en bil. Med det fulde landevejsprincip styrker vi den trafikale ligestilling mellem fastland og øerne, og det er meget positivt, efter at stigende brændstofpriser og den grønne omstilling de seneste par år har gjort det dyrere at tage færgen til øerne, fortæller Steffen Damsgaard. 

Det fulde landevejsprincip koster 51 millioner kroner årligt, og der afsættes penge til de næste fire år. Regeringen vil desuden hæve befordringsfradraget med 100 millioner kroner årligt de næste fire år, hvor midlerne skal målrettes yderkommunerne. Landdistrikternes Fællesråd så gerne flere midler afsat til befordringsfradraget, men ser det som et skridt på rette vej.

- Det er godt at se, at regeringen har fokus på landdistrikterne, så det bliver mere økonomisk attraktivt at bosætte sig i land- og yderområder. Det fulde landevejsprincip og et hævet befordringsfradrag målrettet yderkommunerne vil gøre en reel økonomisk forskel for dem, der sejler med færge ofte eller pendler langt fra yderkommunerne. Det har vi længe kæmpet for, og derfor ser vi regeringens udmelding som en politisk sejr for landdistrikterne, fortæller Steffen Damsgaard.

Senere på ugen fremlægger regeringen et samlet bud på en finanslov for 2024, og Landdistrikternes Fællesråd håber på flere initiativer i landdistrikterne.

- Vi har stadigvæk et håb om flere initiativer og midler til landdistrikterne i regeringens finanslovsudspil. Så vi ser meget frem til, at det bliver fremlagt, afslutter Steffen Damsgaard.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikterne: CO2-afgift vil koste arbejdspladser og skævvride Danmark21.2.2024 12:35:01 CET | Pressemeddelelse

Hvis anbefalingerne til en grøn afgift på landbruget realiseres, vil det medføre et stort tab af lokale arbejdspladser, svække udviklingen i landdistrikterne og skævvride landet. I værste fald et kæmpe fald i beskæftigelsen i landdistrikterne! Landdistrikternes Fællesråd opfordrer til at konsekvenserne for landdistrikterne skal tænkes ind i forhandlingerne om den grønne omstilling.

Landdistrikterne advarer: Ekspertgruppes anbefalinger vil koste arbejdspladser og rive livsnerver over i landdistrikterne19.2.2024 20:22:43 CET | Pressemeddelelse

Et ekspertudvalg nedsat af regeringen har givet sit bud på, hvordan erhvervsstøtteordningen kan slankes med mindst 2 mia. kr. Landdistrikternes Fællesråd forudser, at regeringens spareøvelse vil skævvride Danmark markant, koste tusindvis af jobs, medføre konkurser og betyde stor fraflytning fra landdistrikterne, såfremt det regeringsnedsatte udvalgs anbefalinger gennemføres.

Landdistrikterne om kæmpevindmøller: Staten skal tage større lokale hensyn ved udvidelse af vindmølletestcentre3.2.2024 14:20:19 CET | Pressemeddelelse

Et flertal i Folketinget har besluttet at fortsætte arbejdet med at udvide og tilpasse vindmølletestcentret for kæmpevindmøller i Østerild i Thy samt på Høvsøre ved Fjaltring i Lemvig Kommune. Det vækker bekymring hos Landdistrikternes Fællesråd, som opfordrer staten til at tage et større ansvar for udviklingen af lokalsamfundet tæt på testcentret.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye