4,3 mio til at forebygge udadreagerende adfærd blandt folkeskoleelever
Nyt forskningsprojekt fra Arbejdsmedicin ved Regionshospitalet Gødstrup skal undersøge, om et efteruddannelsesforløb i relationskompetent praksis kan øge undervisernes trivsel i folkeskolen

Knapt halvdelen af medarbejderne i den danske folkeskole er udsat for udadreagerende adfærd fra elever i løbet af et år, viser forskning. For nogle fører det til stress, udbrændthed og sygemelding.
Man ved, at den relationelle dimension i arbejdet har afgørende betydning for underviseres trivsel og arbejdsglæde. Nu skal forskere undersøge, om styrkelse af undervisernes professionelle relationskompetence kan mindske elevernes udadreagerende adfærd mod underviserne.
Uddannelsesforløb under lup
Forskningsprojektet foregår på 6 skoler, der følges i en 2-årig periode. Her skal alle undervisere gennemføre et efteruddannelsesforløb, der bl.a. giver viden om, hvordan man understøtter elevernes grundlæggende psykologiske behov for autonomi, kompetence og samhørighed.
Undervejs og efterfølgende testes det, om efteruddannelsesforløbet virker forebyggende på elevernes udadreagerende adfærd, og om det påvirker undervisernes arbejdsglæde, trivsel og sygefravær.
Projektet har også fokus på de organisatoriske og ledelsesmæssige rammer, der skal til for at støtte medarbejdernes relationskompetente praksis. Undersøgelsen skal munde ud i en række praksisrettede redskaber, der kan anvendes i uddannelsessektoren.
Yderligere oplysninger
Projektet udgår fra Arbejdsmedicin, Regionshospitalet Gødstrup og udføres i samarbejde med skoleforskerne Louise Klinge fra E-Duk og Sarah Grams Davy fra Københavns Professionshøjskole.
Projektperiode: 2024-2026.
Projektstøtte: Arbejdsmiljøforskningsfonden.
Projekttitel: Relationel voldsforebyggelse – et kontrolleret interventionsstudie til forebyggelse af elevers udadreagerende adfærd i folkeskolen gennem styrkelse af fagpersoners relationskompetente praksis
Kontakter
Seniorforsker Lars Peter Sønderbo Andersen. E-mail: laande@rm.dk | Tlf. 2346 0879
Seniorforsker Trine Nøhr Winding. E-mail: trwind@rm.dk | Tlf. 2336 2203
Arbejdsmedicin, Regionshospitalet Gødstrup, er en specialiseret afdeling og universitetsklinik ved Aarhus Universitet. Afdelingen
- undersøger ca. 1.000 patienter om året med arbejdsrelaterede belastningsreaktioner og -sygdomme
- forsker i arbejdsmiljø
Følg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Forskning i svimmelhed bliver styrket med international adjungeret professor i Gødstrup28.9.2023 11:41:06 CEST | Pressemeddelelse
Professor Michael Strupp er ny adjungeret professor ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet. Han har over 30 års erfaring inden for neurologi og neurofysiologi med fokus på balance. Den 1. oktober bliver han tilknyttet Universitetsklinik for Flavour, Balance og Søvn på Regionshospitalet Gødstrup.
Gødstrup-læge bidrager til gennembrud i HIV-behandling21.9.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Afdelingslæge, klinisk lektor og ph.d. Steffen Leth fra Infektionssygdomme, Regionshospitalet Gødstrup er medforfatter på en ny banebrydende videnskabelig artikel i Nature Medicine, der bringer os tættere på en kur mod HIV.
Karrieredag på Regionshospitalet Gødstrup: Nu også for gymnasie- og HF-elever18.9.2023 13:01:46 CEST | Pressemeddelelse
Onsdag d. 20. september slår Regionshospitalet Gødstrup endnu engang dørene op til en "Karrieredag". Og denne gang er det ikke kun studerende på de sundhedsfaglige uddannelser, der er inviteret. I år er der nemlig et særligt arrangement for gymnasie- og HF-elever.
Ny viden om forstadier til livmoderhalskræft kan bidrage til personlig diagnostik og behandling18.9.2023 08:55:37 CEST | Pressemeddelelse
Forskning ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet og Kvindesygdomme og Fødsler, Regionshospitalet Gødstrup kan få betydning for diagnostik og behandling af kvinder med moderate celleforandringer på livmoderhalsen - ikke bare i Danmark, men også internationalt.
Godt gang i tilmeldingerne til Åbent Hospital i Gødstrup16.8.2023 13:07:28 CEST | Pressemeddelelse
Søndag d. 3. september bliver der igen holdt Åbent Hospital i Gødstrup, men i år er det i et mindre og mere eksklusivt format.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum