TUBA

Flere kommuner skærer i hjælpen til unge, der er vokset op med forældre med misbrug

Del

Stadigt flere kommuner sparer hjælpen væk til unge med psykiske følger af en opvækst med forældre, der har et alkoholproblem eller stofmisbrug. Det er desværre den realitet, som mange unge står over for, siger TUBAs landsleder, Kåre Skarsholm, der lige nu oplever, at kommuner opsiger samarbejdet med TUBA grundet nedskæringer.

”Vi oplever lige nu i mange af vores afdelinger, at kommunerne står overfor massive besparelser på socialområdet, og det får store konsekvenser for vores unge,” siger Kåre Skarsholm, landsleder i TUBA Danmark.

TUBA Danmark er en nonprofitorganisation, som yder gratis terapi til børn og unge mellem 14-35 år. Organisationen har afdelinger i 33 af landets 98 kommuner og så gerne, at det tal voksede. Det er desværre ikke tilfældet.

”Det er særligt aldersgruppen 25-35 år, der bliver ramt af besparelserne, for kommunerne er ikke lovmæssigt forpligtet på at hjælpe denne aldersgruppe, og derfor prioriterer de hjælpen fra. Det er stærkt bekymrende, for vi ved, at TUBAs indsats gør en markant forskel for unge – både når vi taler fastholdelse af uddannelse og arbejde, generelt tilknytning til arbejdsmarkedet og ikke mindst mental trivsel,” fortæller Kåre Skarsholm.

På nuværende tidspunkt drejer det sig om Lyngby-Taarbæk Kommune, Helsingør Kommune og Slagelse Kommune. Men også andre kommuner har tilskuddet til TUBA på sparekataloget.

Hjælp til unge voksne er også forebyggelse

”I familier med alkoholmisbrug kan det være svært at række ud efter hjælp, mens du stadig er hjemmeboende. Derfor henvender mange unge sig først til TUBA, når de er flyttet hjemme fra. Vi vil rigtig gerne være med til at forebygge og sikre en tidlig indsats, men en tidlig indsats kan sommetider blive et alt for stort ansvar at placere på de unges skuldre,” fortæller Kåre Skarsholm.

Sandheden er nemlig, at hverdagen for børn og unge, der bor side om side med forældres misbrug, kan være et spørgsmål om overlevelse. De er ofte bundet af loyalitet, og det kan skabe større problemer for dem, hvis de rækker ud efter hjælp.

”Derfor er det også vigtigt, at vi har et tilbud, der griber unge, når de er klar. Særligt for at opvæksten ikke skal sætte negative spor i resten af deres liv. Det er en god investering for kommunen, menneskeligt som økonomisk, at bruge penge på at løfte de unge ud af misbrugets skygge. Derfor håber vi i TUBA, at kommunerne vil tænke sig om to gange, før de gennemfører besparelser. Samtidig vil vi opfordre regeringen til at tage initiativ til at sikre de unge ret til behandling. Det er skævt, at forældrene med et misbrug har ret til behandling, mens børnene, der lider mindst lige så meget, ingen rettigheder har,” mener Kåre Skarsholm.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

FAKTA

Om de unge, der har brug for behandling

Sundhedsstyrelsen skønner, at op mod 109.000 børn og unge lever i familier med alkoholmisbrug i Danmark. Det svarer ca. til 1-2 i hver skoleklasse. På landsplan har 30 procent af de børn og unge en forhøjet risiko for selv at ende i misbrug.

De unge, der søger hjælp i TUBA, har ofte som børn oplevet fysisk og psykisk vold samt overgreb og selvmordstrusler fra deres forældre. Som unge og unge voksne plages de ofte af senfølger som PTSD, angst, depression, spiseforstyrrelser, selvmordstanker m.m.

Af de unge, der henvendte sig til TUBA i 2022, fremgår det, at:

  • 12% af de unge har forsøgt selvmord
  • 26% har været udsat for seksuelle overgreb og krænkelser
  • 45% oplyser, at der har været fysisk vold i hjemmet
  • 48% har aldrig talt med nogen om deres forældres misbrugsproblemer før

Det kræver et specialiseret tilbud som TUBAs at kunne håndtere de udfordringer, som de unge kommer med, hvis man vil opnå et holdbart resultat til følge. Og TUBA har gode resultater.

Efter endt terapiforløb i TUBA angiver:

  • 96% at de fik den hjælp, de havde brug for
  • 92% at de er blevet bedre til at håndtere deres udfordringer
  • 71% at de føler sig bedre rustet til job, skole og uddannelse

Om TUBA Danmark

TUBA Danmark har omkring 60 ansatte og ca. 125 frivillige psykologer og terapeuter tilknyttet organisationens 33 afdelinger fordel rundt i landet. Hvert år hjælper TUBA mere en 3.000 unge i alderen 14-35 år. Behandlingen er finansieret med midler fra stat, kommuner og fonde.

Foruden terapi har TUBA også en årlig sommerhøjskole, et tilbud til forældrepar, en skriveskole, naturterapi og en onlinerådgivning. Derudover samarbejder TUBA med Aarhus Universitet på forskningsprojektet, Measuring the Impact of Pscychological Therapy – Experimental Evidence from TUBA.

Følg pressemeddelelser fra TUBA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TUBA

TUBA: Påsken er en svær tid, hvis man vokser op i hjem med misbrug. Med Konservatives forslag om behandlingsgaranti, kan der snart være hjælp på vej28.3.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Påske rimer på æg og rejer, karrysild og snaps. Men for de 109.000 børn og unge, der lige nu vokser op med forældre med alkoholproblemer, er højtiden forbundet med forhøjet konfliktniveau, bekymringer og ondt i maven. Nu kan der snart være hjælp på vej. Konservative Folkeparti har nemlig fremsat et beslutningsforslag, som skal sikre, at de børn og unge, der vokser op i hjem med misbrug, kan få den hjælp, de har brug for.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye