Landdistrikternes FællesrådLanddistrikternes FællesrådLanddistrikternes FællesrådLanddistrikternes Fællesråd

Vinderen af Årets Landsby 2023 er….. Sparkær!

Del

Sparkær i Viborg Kommune løber med titlen som Årets Landsby 2023, der uddeles af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit.

Landsbyen Sparkær i Viborg Kommune vinder titlen som Årets Landsby 2023
Landsbyen Sparkær i Viborg Kommune vinder titlen som Årets Landsby 2023

I et særdeles tæt felt har landsbyerne Bolderslev, Borris og Sparkær dystet om den hæderfulde titel som Årets Landsby 2023. I sidste ende var det Sparkær, der fejede benene væk under dommerne, og dermed kunne løbe med sejren, titlen og præmien på 50.000 kr.

I år var dommerne på udkig efter en landsby, der stod sammen gennem energikrisen. Det fandt de i Sparkær, da de besøgte byen den 20. august. Komitéformand Helene Simoni Thorup havde mange rosende ord til vinderen:

- Gennem stærke og utrættelige kræfter har Sparkær fået etableret et trinbræt i byen. Noget der nærmest er umuligt for en lille landsby. Det er en utrolig stærk historie, som kommer til at få kæmpe betydning for byens udvikling, mobiliteten og klimaet. Mange kan nu udskifte den ene bil med et togkort, og ung som gammel kan hurtigt komme rundt. Desuden har Sparkær arbejdet målrettet med at transformere byen fra gas til fjernvarme, hvilket er lykkedes til fulde - samtidig med, at de arbejder på etablering af solceller i et vådområde tæt på byen. Alle gode og grønne initiativer, som vi har lagt stor vægt på, fortæller Helene Simoni Thorup.

Med sine 625 indbyggere er Sparkær den mindste af årets tre finalistlandsbyer, men det har ikke været en hindring for byens udvikling.

- Sparkær har på mange måder overrasket os. Det er en mindre landsby, og ligesom mange andre landsbyer i Danmark har de kæmpet fra tue til tue for at beholde købmanden, skolen og børnehaven. Alligevel fremstår Sparkær som et smørhul med et fantastisk fællesskab, skønne grønne områder, tilbud på alle hylder til børn og unge samt et friplejehjem. Og nu er de tilmed også i gang med at få bygget mindre, almennyttige lejeboliger af en god kvalitet, som der i dén grad også er behov for på landet, uddyber Helene Simoni Thorup.

De tre finalistlandsbyer Borris, Bolderslev og Sparkær har på hver deres måde imponeret dommerkomitéen.

- Vi har mødt tre landsbyer med imponerende og stærke fællesskaber, en høj grad af frivillighed og masser af viljestyrke. Det har været meget lærerigt og inspirerende, og jeg ved, at alle tre finalistlandsbyer vil være en inspiration for mange landsbyer rundt omkring. I Sparkær bruger man humlebien som logo, fordi den burde ikke kunne flyve, men den gør det alligevel. Det er et sjovt, men godt eksempel på, at med vilje er der vej, afslutter Helene Simoni Thorup med et smil.

Kåringsfesten af Årets Landsby 2023 afholdes i vinderlandsbyen Sparkær den 23. september 2023.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Sparkær har fået et trinbræt til byen, som gør det hurtigere og grønnere at komme ind til Viborg centrum.
Sparkær har fået et trinbræt til byen, som gør det hurtigere og grønnere at komme ind til Viborg centrum.
Download
Da dommerkomitéen besøgte Sparkær den 20. august var der fest og live-musik.
Da dommerkomitéen besøgte Sparkær den 20. august var der fest og live-musik.
Download

Fakta om Årets Landsby

Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 27. gang. På spil er ikke blot æren, men også en check på 50.000 kroner til vinderlandsbyen, mens 2. og 3. pladsen hver honoreres med 25.000 kroner. Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.

Hvert år uddeles prisen Årets Landsby inden for et selvstændigt tema. I år hædrer prisen landsbyer, der har stået sammen gennem energikrisen.

Sidste års tema var ’En landsby, hvor vi tager hånd om hinanden’, hvor landsbyerne blev opfordret til at sætte ord på, hvordan de var en udstrakt hånd for beboere, nye som gamle. Tidligere modtagere af Årets Landsby er: Asaa, Stjær, Haastrup, Torup, Vallekilde, Hvilsom, Skovlund, Tise, Jordrup, Billum, Svindinge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl, Vejrup, Janderup, Horslunde, Bagenkop, Vrads, Vestervig, Trekroner og øen Fejø.

Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikterne: CO2-afgift vil koste arbejdspladser og skævvride Danmark21.2.2024 12:35:01 CET | Pressemeddelelse

Hvis anbefalingerne til en grøn afgift på landbruget realiseres, vil det medføre et stort tab af lokale arbejdspladser, svække udviklingen i landdistrikterne og skævvride landet. I værste fald et kæmpe fald i beskæftigelsen i landdistrikterne! Landdistrikternes Fællesråd opfordrer til at konsekvenserne for landdistrikterne skal tænkes ind i forhandlingerne om den grønne omstilling.

Landdistrikterne advarer: Ekspertgruppes anbefalinger vil koste arbejdspladser og rive livsnerver over i landdistrikterne19.2.2024 20:22:43 CET | Pressemeddelelse

Et ekspertudvalg nedsat af regeringen har givet sit bud på, hvordan erhvervsstøtteordningen kan slankes med mindst 2 mia. kr. Landdistrikternes Fællesråd forudser, at regeringens spareøvelse vil skævvride Danmark markant, koste tusindvis af jobs, medføre konkurser og betyde stor fraflytning fra landdistrikterne, såfremt det regeringsnedsatte udvalgs anbefalinger gennemføres.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye