Skattelempelser giver kun et arbejdsudbud på omkring 100 sygeplejersker
Regeringens planlagte skattelempelser giver kun få ekstra medarbejdere i velfærdsfagene, som er ramt af rekrutteringsudfordringer, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

SKAT
Regeringen har i regeringsgrundlaget lagt op til en række skattelempelser, som blandt andet skal øge arbejdsudbuddet. Men ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at de planlagte tiltag kun giver få ekstra medarbejdere i velfærdsfagene, der er ramt af rekrutteringsudfordringer.
”Tallene viser, at skattelempelser er et dårligt værktøj til at skaffe flere medarbejdere til velfærdsfagene,” siger Gustav Elias Dahl, analytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
”Regeringen lægger op til skattelempelser for 5,7 milliarder kroner, og vores beregninger viser blandt andet, at det kun vil give omkring 100 ekstra sygeplejersker. Det skal ses i lyset af, at vi i dag har omkring 55.000 sygeplejersker. Skattelempelserne vil altså ikke gøre nogen reel forskel,” siger Gustav Elias Dahl.
”Til sammenligning svarer 5,7 milliarder kroner til omkostningerne ved at ansætte omkring 9.000 typiske velfærdsmedarbejdere,” siger Gustav Elias Dahl.
Samlet set viser analysen, at skattelempelserne forventes at øge arbejdsudbuddet med mellem 0,1 og 0,2 procent inden for velfærdsfagene.
”Man skal også huske, at når man bruger 5,7 milliarder kroner på skattelempelser, så er det penge, der ikke går til at løfte velfærden. Hvis ambitionen er at løse rekrutteringsudfordringer i velfærden, så er pengene langt bedre brugt gennem målrettede indsatser, der løfter arbejdsmiljøet og gør det mere attraktivt at uddanne sig inden for velfærdsfagene,” siger Gustav Elias Dahl.
Analysens hovedkonklusioner:
- Regeringen lægger op til at bruge 4,3 milliarder kroner på at hæve beskæftigelsesfradraget samt 1,4 milliarder kroner på at lempe topskattesatsen for topskatteydere op til en indkomstgrænse på 750.000 kr. De planlagte tiltag forventes ifølge de økonomiske ministerier at øge arbejdsudbuddet med i alt 4.300 fuldtidspersoner.
- Da skattelempelserne bliver fordelt ud på mange, vil der kun være tale om et øget arbejdsudbud på 80-155 sygeplejersker, 100-155 SOSU-ansatte, 75-100 lærere og 45-65 pædagoger, afhængigt af hvilken metode man anvender til at fordele den samlede arbejdsudbudsvirkning.
- AE skønner, at de planlagte skattelempelser kan give en stigning i arbejdsudbuddet på kernevelfærdsområderne på mellem 1 og 2 promille. Til sammenligning svarer 5,7 milliarder kroner til udgifterne ved at ansætte cirka 9.000 typiske velfærdsmedarbejdere.
Kontakter
Gustav Elias DahlAnalytiker
Tlf:42 49 30 37gd@ae.dkJesper KirkbakKommunikationschef
Tlf:50 73 71 34jk@ae.dkLinks
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.
Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Rekord: Antallet af studenter uden uddannelse stiger28.6.2025 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse
28.600 studenter under 30 år er hverken færdige eller i gang med en uddannelse fem år efter studentereksamenen, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Det er rekordmange og cirka 13.000 flere end for ti år siden. En fremskrivning viser endda, at tallet kan runde 34.000 personer i 2029.
Nyt CO2-kvotesystem rammer husholdninger med lave indkomster hårdest27.6.2025 07:04:36 CEST | Pressemeddelelse
Husholdninger med lave indkomster vil være mest sårbare over for ny udvidelse af EU’s CO2-kvotesystem, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Social klimaplan bør målrettes derefter, mener AE.
Uddannelse er nøglen til at bryde den negative sociale arv: Disse uddannelser løfter flest væk fra forældrenes indkomstniveau24.6.2025 05:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Uddannelse er blevet vigtigere for at bryde den sociale arv, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Særligt uddannelser som pædagog, social- og sundhedsassistent og detailuddannelser er hyppige veje væk fra bunden for de fattigste børn. Se listen over uddannelser herunder.
Liberal Alliance kommunikerede for lavt tal om eget forslag: Tre gange flere vil miste dagpengeretten16.6.2025 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Liberal Alliances forslag om at halvere dagpengeperioden kan tage dagpengene fra cirka 32.000 personer, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Tallet er cirka tre gange højere end det, der har været fremme i medierne i forbindelse med partiets præsentation af forslaget.
Flere unge er uden job og uddannelse: Nu er de næsten 45.00012.6.2025 05:06:38 CEST | Pressemeddelelse
44.600 unge mellem 15 og 24 år er uden job og uddannelse, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Det er en stigning på cirka 1.800 personer det seneste år. Stigningen er drevet af, at færre unge begynder på en uddannelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum