Designmuseum Danmark

Modeskaber viser moderne folkedragter på Designmuseum Danmark

Del

Den danske designer og modeskaber Nicholas Nybro har høstet anerkendelse for sine nyskabende og ekstravagante modekreationer. Til oktober kan publikum tage med designeren på en folkelig og designfaglig tour de force rundt i det danske land gennem en serie moderne, sprudlede og mangfoldige folke- og egnsdragter i udstillingen STOLT.

STOLT, design af Nicholas Nybro, Roskilde. Foto: Thomas Cato
STOLT, design af Nicholas Nybro, Roskilde. Foto: Thomas Cato STOLT, design af Nicholas Nybro, Roskilde. Foto: Thomas Cato STOLT, design af Nicholas Nybro, Roskilde. Foto: Thomas Cato

Fra Amager til Ærø og fra Hirtshals til Højer. Iført kasket og leopardjakke har Nicholas Nybro rejst rundt i det ganske land i en undersøgelse af vores forhold til tøj og status i forskellige egne af Danmark. På sin researchrejse gennem landet har Nybro taget temperaturen på den danske folkeånd og har fået indblik i de forskellige egne og deres kulturhistorie gennem samtaler med lokale borgere og museumsfolk. Resultatet, der til oktober kan opleves på Designmuseum Danmark, er 21 overdådige, smukke, humoristiske, særprægede og tankevækkende dragter, der rummer fortællinger om hver egns identitet, diversitet, miljø og ånd.

Sørgedragt og dunjakke i ét
I sine folkelige modedragter leger Nicholas Nybro med symboler og formsprog og sprænger grænserne for, hvad vi opfatter som hverdagstøj, festtøj, arbejdstøj og udklædning. Farver, materialer og snit folder sig ud i en hæsblæsende mangfoldighed. Inspirationen til f.eks. Amager-dragten fandt Nybro både i nutidens brokvarter og Amagers oprindelige folkedragter – særligt den bemærkelsesværdige sørgedragt kaldet jøben. Nybro ønskede at skabe en dragt, der trak på den historiske sørgedragt, kombineret med nutidens store, sorte dunjakke, som han bemærkede i bybilledet på Amagerbrogade en kold februardag.

Folkelige modedragter
I sin research til udstillingen opdagede Nicholas Nybro, at tidligere tiders folke- og egnsdragter ofte ændrede udtryk efter tidens tendenser og dermed snarere var folkelige modedragter end uforanderlige folkedragter. Nybros kollektion af moderne folkedragter står som en stærk historiefortælling, der afspejler et farverigt og mangfoldigt Danmark anno 2023. En fortælling der, på tværs af geografiske og lokale forskelligheder, viser en stolthed over, hvor vi kommer fra, og hvor vi hører til. 

Første soloudstilling på museum
STOLT viser dragter fra Amager, Nørrebro, Strynø, Ærø, Fanø, Sønderborg, Randers, Aalborg, Hirtshals, Højer, Esbjerg, Billund, Herning, Aarhus, Vollsmose, Nykøbing Falster, Roskilde, Svanholm, Christiania, Valby og Tisvilde. Udstillingen, som er Nicholas Nybros første soloudstilling på et museum, kan ses på Designmuseum Danmark i Indre København fra den 5. oktober 2023 til den 3. marts 2024. I forbindelse med udstillingen udgives bogen STOLT (Muusmann Forlag), hvor Nicholas Nybro udfolder historien bag hver enkelt dragt i tekst og billeder. 

Om designeren

Nicholas Nybro er uddannet designer fra Designskolen Kolding. Han har lavet flere modeshows og kollektioner og har bl.a. klædt den amerikanske popstjerne Sia på. Nicholas Nybro er designeren bag den røde balkjole, som Ghita Nørby bar til et kunstbal hos H.M. Dronningen i 2016 og som fik stor opmærksomhed. Foruden sit arbejde som modeskaber er Nybro også kostumedesigner og har lavet kostumer til bl.a. DR’s julekalender Theo & Den Magiske Talisman i 2018 og til forestillingen Helligtrekongersaften på Grønnegårdsteatret i 2019.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

STOLT, design af Nicholas Nybro, Roskilde. Foto: Thomas Cato
STOLT, design af Nicholas Nybro, Roskilde. Foto: Thomas Cato
Download
STOLT, design af Nicholas Nybro, Billund. Foto: Thomas Cato
STOLT, design af Nicholas Nybro, Billund. Foto: Thomas Cato
Download
STOLT, design af Nicholas Nybro, Amager. Foto: Thomas Cato
STOLT, design af Nicholas Nybro, Amager. Foto: Thomas Cato
Download
Nicholas Nybro. Foto: Thomas Cato
Nicholas Nybro. Foto: Thomas Cato
Download
STOLT, design af Nicholas Nybro, Højer. Foto: Thomas Cato
STOLT, design af Nicholas Nybro, Højer. Foto: Thomas Cato
Download
STOLT, design af Nicholas Nybro, Svanholm. Foto: Thomas Cato
STOLT, design af Nicholas Nybro, Svanholm. Foto: Thomas Cato
Download
STOLT, design af Nicholas Nybro, Herning. Foto: Thomas Cato
STOLT, design af Nicholas Nybro, Herning. Foto: Thomas Cato
Download
STOLT, design af Nicholas Nybro, Aarhus. Foto: Thomas Cato
STOLT, design af Nicholas Nybro, Aarhus. Foto: Thomas Cato
Download
STOLT, design af Nicholas Nybro, Fanø. Foto: Thomas Cato
STOLT, design af Nicholas Nybro, Fanø. Foto: Thomas Cato
Download

Om Designmuseum Danmark

Designmuseum Danmark er et af Nordens centrale udstillingssteder for dansk og international industriel design, kunstindustri og kunsthåndværk. 

Følg pressemeddelelser fra Designmuseum Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Designmuseum Danmark

NY STOR UDSTILLING UDFOLDER HISTORIEN OM DANSK DESIGN22.5.2024 09:45:55 CEST | Pressemeddelelse

Dansk design er berømt over hele verden, men hvem var de store danske designere i det 20. århundrede, og hvordan startede det danske design-eventyr? Designmuseum Danmark udfolder historien om dansk design fra 1920’erne og frem til 1970’erne i en ny, spektakulær udstilling under titlen DANISH MODERN. Den nye permanente udstilling viser nogle af de mest ikoniske danske designgenstande gennem tiden og sætter samtidig spot på klichéerne og forestillingerne om netop ’Danish Modern’.

Ny udstilling på Designmuseum Danmark viser sjældent udstillede japanske træsnit22.3.2024 11:59:40 CET | Pressemeddelelse

Billeder af smukke kvinder og heroiske krigere i kamp kan dette forår opleves på Designmuseum Danmark. Udstillingen I KRIG OG KÆRLIGHED viser nøje udvalgte træsnit fra museets store samling af japansk kunsthåndværk og fortæller historien om træsnittet – et nyt medie i datidens Japan, som spredte underholdning og ideologi, og som var med til at fostre den såkaldte ’japanisme’, der fik stor indflydelse på dansk design.

Designmuseum Danmark får nyt Videnshus20.12.2023 10:49:11 CET | Pressemeddelelse

I 2025 tager Designmuseum Danmark det første spadestik til et nyt Videnshus, der bl.a. skal samle museets bibliotek, læsesal og designværksted under ét tag. Visionen om et videnshus for designmuseet går 100 år tilbage og realiseres nu takket være generøs støtte fra Villum Fonden, Augustinus Fonden og C.L. Davids Fond og Samling. Den prisvindende tegnestue Praksis skal stå for en nænsom indpasning af den nye bygning i Frederiksstadens unikke arkitektoniske miljø.

IRMAS DESIGNHISTORIE KOMMER PÅ MUSEUM13.12.2023 10:01:22 CET | Pressemeddelelse

Til februar blænder Designmuseum Danmark op for en udstilling, der udfolder den kendte supermarkedskæde Irmas mere end 100 år lange designhistorie. Med IRMA – EN DESIGNHISTORIE er det første gang, at Irmas ikoniske blå designunivers kan opleves i en museumsudstilling. Publikum kan glæde sig til at gense kendte og elskede Irma-genstande og -designs gennem tiden og få hele historien om supermarkedskæden, der bragte kunst og design ind i folks hverdag.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye