Aalborg Universitet

Klimaet venter ikke på os: Nu rykker AAU og Port of Aalborg på den grønne omstilling

Del

Et nyt, grønt samarbejde mellem Aalborg Universitet, Port of Aalborg og ti andre virksomheder bliver i dag sparket i gang, når AAU’s Power-to-X testanlæg flyttes til Aalborg Havn. Flytningen gør det muligt at udvide og opskalere anlægget, og det er nødvendigt for at få de grønne teknologier hurtigere ud i samfundet, så vi kan nedbringe CO2-udledningen.

Grønne brændstoffer skal erstatte fossile brændsler. Power-to-X er en velkendt teknologi, der bland andet bruges i arbejdet med grønne brændstoffer.
Grønne brændstoffer skal erstatte fossile brændsler. Power-to-X er en velkendt teknologi, der bland andet bruges i arbejdet med grønne brændstoffer. Colourbox Colourbox

Klimaet raser, og for hvert år, der går, bliver vejret mere ekstremt. Derfor er det nu vigtigere end nogensinde før at rykke på den grønne omstilling og mindske CO2-udledningen.

Netop dét gør Aalborg Universitet (AAU) nu i fyrtårnsprojektet CCU-Hub Aalborg i samarbejde med blandt andre Port of Aalborg, Aalborg Lufthavn og Circle K, og i dag flytter AAU’s Power-to-X anlæg til en ny placering på Aalborg Havn.

Power-to-X og CO2-fangst anvendes til produktion af grønne brændstoffer. For at komme i mål med den grønne omstilling er der brug opskalering af systemerne. Ved at flytte Power-to-X-anlægget vil de nye faciliteter muliggøre test af systemerne i større skala og hjælpe virksomheder til at udvikle systemerne.

”Flytningen af anlægget er afgørende vigtigt i arbejdet med omlægningen til grønne brændstoffer. Klimaet venter ikke på, at teknologierne til den grønne omstilling er klar. Derfor er vi nødt til at være mere risikovillige og bygge et set up, der kan opskalere teknologierne, så vi hurtigere kan få dem implementeret i samfundet”, fortæller Institutleder ved AAU Energi på Aalborg Universitet Lasse Rosendahl og tilføjer, at det ikke er muligt at gå på markedet med en teknologi, før den er demonstreret i en relevant skala.

Formålet med anlægget er netop at demonstrere i en større skala, at de grønne teknologier også virker udenfor laboratoriet – at det er muligt at lave grønne, fossilfri brændstoffer af fx el og CO2, som Aalborg Universitet forsker meget i. Formålet bliver bakket op af Port of Aalborg, der har et stillet et stort areal til rådighed til et nyt testcenter, hvor anlægget bliver placeret.

”Vi kan ikke forvente, at vi kan omlægge den tunge del af transporterhvervet til el. Derfor skal der laves grønne brændstoffer, som fly, skibe og lastbiler kan bruge. Men som med næsten alting er det ekstremt dyrt i starten – forskning og opskalering gør efterfølgende ting billigere. Mit håb er, at anlægget kan sikre den udvikling, der kan vise, hvordan man minimerer omkostninger og efterfølgende vil kunne skalere, så grønne brændsler kan udvikles hurtigere”, siger direktør i Port of Aalborg, Kristian Thulesen Dahl.

En legeplads for ingeniører og forskere i grønne teknologier

Det nye testcenter på Aalborg Havn bliver desuden det første, hvor virksomheder og udviklere af teknologierne kan leje sig ind og teste deres teknologier. Energiområdet er dyrt, og mange virksomheder har ikke de økonomiske muligheder for at bygge et testanlæg, hvor de kan teste egne teknologier. Derfor er formålet også, at testanlægget skal være et eksperimentarium, som både virksomheder og universitetet kan drage nytte af, når systemerne eller nye komponenter i dem skal testes og udvikles.

”Udviklingen af de teknologier til den grønne omstilling går for langsomt, og derfor er vi nødt til at satse på flere teknologier på én gang, og det skaber det nye testcenter mulighed for”, siger Lasse Rosendahl og tilføjer: 

”Vi håber, der er interesse – det virker sådan, når vi snakker med folk”.

En hurtigere testfase er en hurtigere grøn omstilling

Normalt kræver en testfase af nye teknologier enorme mængder ressourcer, tid og pengesummer, fordi man først skal bygge et anlæg, der kan teste teknologien. Men med dette samarbejde kan testfasen og udviklingsprocessen accelereres markant – noget, der ifølge Lasse Rosendahl er essentielt for at komme i mål med den grønne omstilling.

”Testfasen kan blive superkort nu, fordi det udelukkende kommer til at handle om at teste teknologien. Man vil hurtigere komme til de kritiske beslutninger: virker det, eller virker det ikke?”, lyder det fra Lasse Rosendahl. 

Nogle af de teknologier, Aalborg Universitet særligt skal udvikle på det nye testcenter, er grønt flybrændstof og metanol som grønt brændstof til bl.a. skibstransport. Begge dele kræver mere plads, og det får de på Aalborg Havn.

”Skal klimamålsætningerne lykkes, kræver det et overordentligt tæt samarbejde mellem virksomheder og forskningsmiljøer”, fortæller Kristian Thulesen Dahl og fortsætter:

”Fx er Aalborg Portland en af de aktører, der arbejder målrettet med at opfange CO2. Mit håb er, at det CO2, der fanges hos Aalborg Portland, kan komme til testanlægget og blive til grønt brændstof, som vi på havnen kan bruge. Dermed kan vi i praksis være med til at vise, hvor kort vej der kan være fra noget, der bliver betegnet som sort til noget, der kan hjælpe os med at blive grønne”.

Aalborg Universitet har desuden gang i flere større projekter om yderligere infrastruktur og udbygning af testcenteret på Aalborg Havn.

CCU-Hub projektet er et projekt under CO2vision. Læs mere her.

AAU’s samarbejdspartnere i projektet:

 • Port of Aalborg A/S
 • European Energy A/S
 • Aalborg Portland A/S
 • Circle K
 • Green Hydrogen Systems
 • Blue World Technologies
 • Evida
 • Aalborg Forsyning
 • DCCNT
 • EMD International A/S
 • Aalborg Lufthavn

Kontakter

Mads Pagh Nielsen
Lektor ved Institut for Energi, Aalborg Universitet
Mail: mpn@energy.aau.dk
Telefon: 2425 5093

Lasse Rosendahl
Institutleder ved Institut for Energi, Aalborg Universitet
Mail: lar@energy.aau.dk
Telefon: 2145 1114

Kristian Thulesen Dahl
Adm. direktør ved Port of Aalborg – kontakt Maja Thordahl Schou:
Mail: mts@portofaalborg.com
Telefon: +45 2261 8308

Jane Grønning Johansen
Presserådgiver ved Aalborg Universitet
Mail: janegj@adm.aau.dk
Telefon: 9356 2377

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye