Danske Regioner slår alarm: Ny elevfordeling har ført til færre elever på de små gymnasier
Næsten hvert andet af de små gymnasier har over 30% ledige pladser. Derfor er det nødvendigt at justere elevfordelingen, hvis unge fortsat skal kunne gå i gymnasiet i yderområderne, mener Danske Regioner.
Når de nye gymnasieelever starter i 1. g i de her uger, så er det for første gang Børne- og Undervisningsministeriet, der har fordelt eleverne til gymnasierne. Eleverne er blevet fordelt ud fra deres ønsker til, hvor de ville gå, og transporttiden.
Fordelingen har ikke levet op til intentionerne
Den nye, nationale fordeling af elever skulle blandt andet sikre, at de små gymnasier i yderområderne har nok elever til, at de ikke må lukke, og at der fortsat er lokale gymnasier i yderområderne. Men i praksis har dette års fordelingen af elever ikke i tilstrækkelig grad haft det fokus. Derfor har den ikke virket efter intentionen, og de små gymnasier har fået færre elever.
Manglen på elever kan mærkes på de små gymnasier
At der mangler elever vil både kunne ses og mærkes på gymnasierne, da gymnasiernes økonomi i høj grad afhænger af antallet af elever.
Næsten hvert andet af de små gymnasier mangler over 30% af eleverne i forhold til den kapacitet, som Børne- og Undervisningsministeriet har beregnet, at de skulle have. 12 små gymnasier har mere end 50% ledig kapacitet. Kun 2 ud af 31 små gymnasier har fået fyldt alle deres pladser op.
Fordelingen skal justeres, hvis de små gymnasier skal overleve
Hvis der fortsat skal være gymnasier i yderområderne, er det nødvendigt, at de små gymnasier får flere elever. Formanden for Danske Regioners Udvalg for regional udvikling og EU, Anders G. Christensen, mener derfor, at den nye nationale elevfordeling skal justeres for at tilgodese de små gymnasier:
”Det skal være muligt at gå i gymnasiet, uanset hvor i landet du bor. Derfor er det vigtigt, at der tages hensyn til de små gymnasier og yderområderne, når eleverne fordeles. Næste skoleårs fordelingen af elever skal have fokus på at sikre de små gymnasier. Regionerne vil gå i dialog med ministeren og arbejde for, at fordelingen bliver justeret med fokus på de små gymnasier”, siger Anders G. Christensen
Danske Regioner ser det som meget positivt, at årets fordeling har medført, at 94 procent af alle, der har søgt om optagelse på et gymnasie, har fået plads på deres førsteprioritet. Men det er ikke det eneste succeskriterie, som har betydning.
”Hvis fordelingen af elever til gymnasierne sker på en måde, så de små gymnasier i yderområderne bliver nødt til at lukke på grund af for få elever, så afskærer vi nogle unge muligheden fra at gå på gymnasiet, fordi der bliver for langt til det næste gymnasie. Og så har den nationale elevfordeling til gymnasierne fejlet. Vi vil gerne hjælpe ministeren med at rette op på elevfordelingen inden næste skoleår, inden det fører til lukninger af små gymnasier”, siger Anders G. Christensen.
Regionernes rolle i elevfordelingen til gymnasierne Størstedelen af eleverne til de gymnasiale uddannelser bliver fordelt efter en national fordelingsmodel, som Børne- og Undervisningsministeriet står for. Regionerne fordeler en mindre del af eleverne, blandt andet de elever, der først søger om at blive optaget på et gymnasie efter ansøgningsfristen.
|
Kontakter
Pressevagt
Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk
Links
Om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Nye nøgletal skal bruges til at forbedre psykiatrien20.12.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Antallet af patienter i børne- og ungdomspsykiatrien er vokset med 20 procent siden 2020. Regionerne har svært ved at overholde udredningsretten. Udviklingen kræver en omstilling. Tallene understreger et stort behov for handling og investeringer, mener Danske Regioner.
Ny aftale sænker priserne på sygehusmedicin19.12.2024 13:01:50 CET | Pressemeddelelse
Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Danske Regioner og Lægemiddelindustriforeningen har indgået en ny aftale, der lægger loft over prisen på sygehusmedicin.
Ventetider til behandling er nu som før corona13.12.2024 07:42:05 CET | Pressemeddelelse
Ventetiden til behandling i somatikken er faldet fra 40 til 38 dage. Samtidig bliver flere patienter udredt, og i 79 pct. af alle forløb blev udredningsretten overholdt i 3. kvartal 2024. Dermed er akutplanens målsætninger opfyldt.
Ny aftale skal give bedre og mere rimelig fordeling af læger12.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Som opfølgning på sundhedsreformen har regeringen og Danske Regioner indgået en aftale, der allerede fra 1. januar 2025 skal være med til at styrke lægedækningen i de områder af Danmark, hvor behovet er størst.
Nu får borgerne også adgang til sundhedsoplysninger fra speciallægerne på sundhed.dk4.12.2024 07:02:46 CET | Pressemeddelelse
Fremover bliver det lettere for borgerne at få overblik over deres egen sundhed. Et stort og vigtigt skridt frem for borgernes og sundhedspersonalets indsigt, mener man hos Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS). Dermed realiserer Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS) allerede nu et vigtigt element i regeringens sundhedsreform.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum