Ny undersøgelse sætter spot på de udfordringer LGBT+ familier med tre eller fire forældre kan møde
Der er ca. 58.300 LGBT+ familier i Danmark, som har børn under 18 år. De ligner på mange måder andre familier, både i forhold til hvor mange børn de har, hvor i landet de bor og i forhold til stabiliteten af deres parforhold. Men LGBT+ personer med børn trives lidt dårligere end andre og er oftere ensomme. Det viser en ny undersøgelse, som netop er offentliggjort.
”Man kan være familie på flere måder, og det skal der være plads til. Undersøgelsen viser, at LGBT+ familier med tre eller fire forældre oplever, at det kan være svært at passe ind, og at der er barrierer for, at forældrene kan påtage sig den forældrerolle, de ønsker i deres familieform. Derfor starter jeg nu et arbejde, der skal se på, hvordan vi kan skabe bedre rammer og flere muligheder for, at de sociale forældre kan tage del i forældreskabet, så længe det er bedst for barnet,” siger ligestillingsminister Marie Bjerre.
Undersøgelsen er gennemført af VIVE, som en del af den nationale LGBT+ handlingsplan for 2022-2025. I undersøgelsen har man fokuseret på de udfordringer, som udvalgte LGBT+ familier har oplevet ved familiedannelse, i hverdagen og i mødet med det offentlige.
Blandt de udfordringer, som nævnes i undersøgelsen, er en oplevelse af komplicerede regler i forhold til registrering af forældreskab, reglerne for fertilitetsbehandling, manglende viden hos sundhedspersonale og manglende muligheder for barns sygedage, ret til samvær, arv og adgang til oplysninger om barnet i offentlige systemer for sociale forældre.
Fakta fra undersøgelsen:
- 39,3 pct. af LGBT+ personer har børn, mens 62,4 pct. ikke-LGBT+ personer har børn. For gruppen, der har børn under 6 år, er tallet 12,3 pct. for LGBT+ personer og 15,4 for ikke-LGBT+ personer.
- I LGBT+ gruppen, der har børn under 18 år, er 21 pct. homoseksuelle, 38 pct. biseksuelle og 29 pct. er transkønnede, non-binære eller andet.
- LGBT+ personer med børn under 18 år scorer i gennemsnit 4,4 på en ensomhedsskala sammenlignet med 4,0 blandt ikke-LGBT+ personer med børn under 18 år.
- Blandt LGBT+ personer med børn under 18 år svarer 61,5 pct. nej til, at de har fortjent en bedre tilværelse, end den de har fået, sammenlignet med 72,3 pct. blandt ikke-LGBT+ personer med børn under 18 år. En høj andel fortolkes som positiv.
Læs hele undersøgelsen via linket herunder.
Kontakter
Cecilie Rex SelmerPresserådgiver
Tlf:+45 72 28 24 17crs@digmin.dkVedhæftede filer
Information om Digitaliseringsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Digitaliseringsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Digitaliseringsministeriet
Fem nye tommelfingerregler skal hjælpe forældre, børn og unge i den digitale hverdag1.7.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er et kæmpe eksperiment i gang, når det handler om børn og unges liv på digitale medier. Det gælder både skærmforbrug, men også det indhold, de bliver eksponeret for på digitale medier. Det er udfordringer, der skal løses i fællesskab. Derfor lancerer Alliancen for et trygt og godt digitalt børne- og ungeliv nu fem tommelfingerregler, som skal være med til at hjælpe forældre og skabe tryggere rammer for børn og unges færden på nettet.
Hvad skal Danmarks nye app til digitale beviser hedde?29.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Digitaliseringsministeriet inviterer nu danskerne til at navngive en ny app. Den nye app skal på sigt rumme alverdens digitale beviser. Der er derfor brug for kreative bud på det nye app-navn.
Ny aftale om en fremtidssikret digital infrastruktur i hele Danmark26.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark får med ny aftale de bedste telepolitiske rammer for anvendelse af en robust og fremtidssikret digital infrastruktur. Aftalen sikrer samtidig en fortsat indsats mod stigende digital svindel.
Nu samles de eksperter, der skal finde frem til nye AI-storskalaprojekter16.6.2025 09:01:08 CEST | Pressemeddelelse
Kunstig intelligens i den offentlige sektor er afgørende for at øge kvaliteten og frigøre ressourcer, så der er mere tid til nærvær i velfærden. Derfor samles aktører og eksperter fra det offentlige og private nu for at drøfte, hvilke AI-storskalaprojekter der kan gøre den offentlige sektor bedre.
Ny aftale skal gøre det lettere at være digital borger i Danmark11.6.2025 11:00:01 CEST | Pressemeddelelse
Det skal være lettere for danskerne at få hjælp til det digitale fra deres pårørende via digitale fuldmagter, borgernes tillid til de offentlige digitale løsninger skal fastholdes, og digital suverænitet i den offentlige sektor skal fremmes. Det er blot nogle af formålene med den nye fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, som regeringen, KL og Danske Regioner præsenterer i dag.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum