F&P: Meget få danskere vælger tidlig pension for egen opsparing
Langt de fleste af os sparer nok op til, at vi kan leve godt, når vi når pensionsalderen – men det betyder ikke, at vi sparer så meget op, at vi selv kan trække stikket, når vi har lyst. Kun ca. 8.000 trak sig tilbage som selvpensionister før pensionsalderen i 2021. Det viser tal fra F&P – forsikrings- og pensionsbranchen.
- Vi har et af verdens bedste pensionssystemer i dag, og i fremtiden bliver det kun stærkere. Men der er intet, som tyder på, at danskerne er på vej til at spare for meget op til pension, siger Kent Damsgaard, administrerende direktør i F&P.
Han reagerer på et indlæg i dagens Berlingske Tidende af fhv. administrerende direktør for Danica Pension, Henrik Ramlau-Hansen, der ser selvpensionering på baggrund af for store pensionsformuer som et reelt problem. For det er det ikke, mener Kent Damsgaard.
- Vi er lige nu på vej mod at opbygge et super solidt grundlag for kommende pensionister – faglært som ufaglært, kort- som langt uddannet. Det er en fint kalibreret model, og vi skal passe på med at skrue på den, blot fordi der opstår en bekymring om mulig tidlig tilbagetrækning. Pensionsopsparerne bliver ikke pludseligt så rige, at de kan gå pension, når de vil – men de bliver i stand til at nyde deres otium uden at bekymre sig om økonomien, siger Kent Damsgaard.
Han påpeger, at alle tal tilmed viser, at danskerne arbejder længere i takt med højere efterløns- og folkepensionsalder. Og, at det faktisk er sådan, at det netop er højtuddannede og dem med de højeste pensionsformuer, som trækker sig senest tilbage fra arbejdsmarkedet – mange først efter folkepensionsalderen. At der er en mindre andel, der trækker sig tilbage før folkepensionsalderen for egne midler, er allerede indregnet i Finansministeriets fremskrivninger.
- Faktum er, at danskerne arbejder længere – og mange endda efter folkepensionsalderen. Der vil altid være mennesker, der trækker sig tidligt tilbage fra arbejdsmarkedet – men dem finder man generelt blandt det lille fåtal med meget store personlige formuer og fri opsparing. Ikke blandt almindelige mennesker med pensionsopsparinger, siger Kent Damsgaard.
Ni ud af ti danskere på arbejdsmarkedet sparer op til pension gennem arbejdsmarkedspension, og målet er, at opsparerne ved pensionstidspunktet vil kunne trække sig tilbage ved folkepensionsalderen med en indtægt på 80-85 pct af det, de havde, mens de gik på arbejde. Men den beregning holder ikke, hvis man selvpensionerer sig før tid.
Vælger man at lade sig selvpensionere og spise af sin pensionsopsparing fx fem år tidligere falder indkomsten drastisk – helt ned til under 30 procent af tidligere indkomst. Det skyldes, at man bliver ramt dobbelt, hvis man trækker sig tidligt: man sparer op i færre år og samtidig ”spiser” man af den opsparing man har, og som skal strækkes i flere år.
Nøgleord
Kontakter
F&P Pressetelefon
Du kan ikke sende sms til pressetelefonen
Links
Information om Forsikring & Pension
F&P er brancheorganisation for forsikrings- og pensionsselskaberne i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Forsikring & Pension
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Forsikring & Pension
Cykeltyvene plager fortsat hovedstaden2.5.2025 09:54:35 CEST | Pressemeddelelse
København er stadig i 2025 den by i Danmark, hvor der bliver stjålet flest cykler, både totalt og forholdsmæssigt. F&P – forsikrings- og pensionsbranchen hilser derfor velkomment, at Justitsministeriet ønsker et samarbejde om at oprette et digitalt cykelejerregister, der skal dæmme op for tyverierne.
Odsherred har flest indbrud i Region Sjælland30.4.2025 10:00:09 CEST | Pressemeddelelse
Odsherred har forholdsmæssigt flest indbrud i Region Sjælland, mens Lolland og Greve følger efter. Det viser en ny opgørelse fra F&P – forsikrings- og pensionsbranchen. Branchen arbejder lige nu med bl.a. politi og Justitsministeriet om et digitalt register over alle tyvekoster.
Norddjurs og Syddjurs topper indbrudsstatistikken i Midtjylland29.4.2025 13:40:07 CEST | Pressemeddelelse
Kommunerne Norddjurs og Syddjurs ligger øverst på listen over kommuner med flest indbrud pr. indbygger i Region Midtjylland, mens Ikast-Brande følger tæt efter. Det viser en ny opgørelse fra F&P – forsikrings- og pensionsbranchen – baseret på de nyeste tal fra Danmarks Statistik.
Gentofte topper igen listen over flest indbrud i Region Hovedstaden29.4.2025 12:54:31 CEST | Pressemeddelelse
Kommunerne Gentofte og Helsingør har forholdsmæssigt flest indbrud i Region Hovedstaden, mens Hørsholm indtager tredjepladsen. Det viser en ny opgørelse fra F&P – forsikrings- og pensionsbranchen. Branchen samarbejder i øjeblikket med bl.a. politiet og Justitsministeriet om et digitalt register over tyvekoster.
Assens topper indbrudsstatistikken i Region Syddanmark29.4.2025 11:26:52 CEST | Pressemeddelelse
Assens Kommune ligger øverst på listen over kommuner med flest indbrud pr indbygger i Region Syddanmark, mens Faaborg-Midtfyn følger efter. Det viser en ny opgørelse fra F&P – forsikrings- og pensionsbranchen – baseret på de nyeste tal fra Danmarks Statistik.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum