Stuehuset får mere opmærksomhed
-Som arkitekt er det sjovere at arbejde ude på landet. Et ordentligt stuehus må gerne fylde 300-500 kvadratmeter. Så er der plads til familiefesterne, og proportionerne passer med de øvrige bygninger på ejendommen.
Sådan lyder det fra arkitekt Øjvind Andersen, indehaver af Arkitektladen i Ribe, som har tegnet mere end 600 stuehuse og landejendomme. Han er selv rundet af landbokulturen og ved derfor, at det går op og ned med økonomien.
-Det mærker vi også, men som regel er der jo gerne mindst én driftsgren, hvor der er gang i den, selv om tiderne måske er hårde i resten af erhvervet. Lige nu er det mit indtryk, at mælkebønderne klarer sig godt, mens svinebønderne er mere pressede. Vi oplever også tit, at en landmand får tegnet et stuehus og har tegningerne liggende i skuffen, indtil der er penge til at realisere det, siger Øjvind Andersen.
Kvinderne kræver en god bolig
Han kan mærke, at der i dag er mere fokus på kvaliteten af stuehuset, og at det er værd at investere i et nyt, energivenligt hus, der ikke kræver samme vedligehold som et ældre stuehus.
-Før var fokus nok mere på driftsbygningerne ud fra holdningen, at ”det er jo landbruget, vi skal leve af”. Men hvis kvinderne fra ”Landmand søger kærlighed” skal lokkes ud på landet, vil de også have noget ordentligt at bo i. Sådan har de unge landmænd det jo også selv. De er skolet helt anderledes i dag, siger Øjvind Andersen.
Mægler: Stuehuset har stor signalværdi
Mikkel Henriksen, medindehaver af Nybolig Landbrug Gørtz, Jespersen & Henriksen i Sorø, nikker genkendende til, at stuehuset er en vigtig faktor, når et landbrug skal sælges, eller når den unge landmand skal flytte sammen med sin partner og bo på landet.
-Stuehuset eller hovedbygningen har stor signalværdi. Det er jo heller ikke tilfældigt, at vi gerne sætter stuehuset på forsiden af salgsopstillingen, selv om driftsbygningerne måske har den største værdi. Landmanden vil nok se mest på bygningerne og jorden, men jeg er sikker på, at han inderst inde også gerne vil have et stuehus eller hovedbygning, der viser, at her er der styr på det, siger Mikkel Henriksen.
Riv bygninger ned og få mere værdi
Både arkitekt og ejendomsmægler har oplevet, at det kan øge ejendommens værdi, hvis gamle eller uhensigtsmæssigt placerede bygninger rives ned. Øjvind Andersen siger:
-I gamle dage byggede man altid, så staldene lå og værnede for vestenvinden. Derfor er der ingen sol i gårdspladsen eller haven. Og så er der ellers bygget driftsbygninger på kryds og tværs efterfølgende. Lad os genskabe den trelængede gård og så eksempelvis lægge maskinhallen lidt væk fra selve gården. Den opgave vil jeg rigtig gerne have.
Hos Nybolig Landbrug ser Mikkel Henriksen ofte eksempler på landbrugsejendomme, hvor bygningerne er placeret anderledes, end man ville gøre, hvis de blev opført i dag.
-Hvis vi er tæt på vandet, er staldene ofte placeret for at give læ, men de tager samtidig udsigten fra stuehuset. Derfor sker det ikke sjældent, at en ny ejer, måske en fritidslandmand, får revet nogle af driftsbygningerne ned og til gengæld får udsigt ud over vandet. Det er en investering, som virkelig kan løfte ejendommens værdi, hvis den primært er til boligformål.
Natur og udsigt tæller med
Direktør Henning Forsberg, Nybolig Landbrug, har noteret sig, at herlighedsværdier som natur og udsigt er kommet mere i fokus de senere år. Især når det er folk fra byen, som vælger at flytte på landet – enten i eksisterende stuehus eller nybyggeri.
-At bygge nyt koster mange penge, men i det samlede billede – ikke mindst i lyset af de aktuelle energipriser – kan det være en overvejelse værd. Også når man medregner de penge og den tid, man ellers skal bruge på et holde et ældre hus i god stand, påpeger Henning Forsberg.
I toppen af artiklen er Vejrhøjgård ved Sejerøbugten i Odsherred afbildret. Den er et godt eksempel på en ældre ejendom, hvor der senere er opført et stuehus med en placering, der giver udsyn over vand og landskab. Det er dog ikke et af Arkitektladens projekter. Ejendommen er til salg hos Nybolig Landbrug Gørtz, Jespersen & Henriksen ved denne artikels publiceringstidspunkt i oktober 2022.
Billeder
Information om Nybolig Landbrug
Hos Nybolig Landbrug er vi specialister i at rådgive vores kunder om køb og salg af landbrugsejendomme. Vi kender landbrugsmarkedet særdeles godt – både lokalt og på landsplan – og dækker alle ejendomstyper. Det gælder alt lige fra produktionsejendomme og planteavlsgårde over fritids- og lystejendomme til speciallandbrug, skovbrug og landbrugsjord.
Følg pressemeddelelser fra Nybolig Landbrug
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nybolig Landbrug
En aftale, der vil forandre vores landbrugsland2.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den nyligt indgåede grønne trepartsaftale indfører en afgift på landbrugets drivhusgasudledninger og udtager 15 procent af den samlede landbrugsjord. Læs her, hvordan en landmand, en långiver, en politiker og en landbrugsmægler vurderer implikationerne for fremtidens danske landbrug.
Etableringsstøtte i ny form er en succes11.6.2024 13:21:39 CEST | Pressemeddelelse
Onsdag den 12. juni udløber fristen for unge landbrugere til at søge etableringsstøtte fra dette års pulje, hvor der kan hentes op til 100.000 euro.
Hvem ejer jorden? Og betyder det overhovedet noget?30.4.2024 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
En liberaliseret landbrugslov har siden 2015 tiltrukket stadig mere kapital til landbruget, herunder også fra udenlandske investorer. Og det i en grad, så flere kritikere mener, at vi helt har mistet følingen med, hvem der ejer den danske landbrugsjord. Landbrugs- og fødevareministeren vil nu have skabt overblik over omfanget af udenlandsk ejerskab, så udviklingen kan følges fremover.
Droner i landbruget rummer stort potentiale for miljøet30.1.2024 14:06:25 CET | Pressemeddelelse
Præcisionslandbrug: Med data fra droneflyvninger kan landbruget sprøjte mere præcist og reducere sprøjtningen markant. Også i forsøgsarbejdet er der store gevinster ved at bruge droner.
Minister: Landbruget skal have incitament til at nedbringe sit CO2-udslip12.12.2023 09:05:00 CET | Pressemeddelelse
Står det til Jacob Jensen, skal landbrugere, der medvirker aktivt til at begrænse udledningen af CO2, opleve at blive belønnet. Og indtægterne fra en kommende CO2-afgift på landbruget skal føres tilbage til erhvervet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum