Juletræs-eksportører ser frem til højere priser

Mere end 10 millioner danske juletræer kommer denne jul til at pynte op i hjem fordelt over store dele af Europa. Danmark er verdens største eksportør af juletræer, men det er langt fra nogen guldgrube i disse år, fastslår Claus Jerram Christensen, direktør for brancheforeningen Danske Juletræer.
-I 2020 lå gennemsnitsprisen på en nordmannsgran, der sælges til grossist, omkring 60 kr. I de gode år var prisen oppe på 120 kr. Det var den senest i 2011-12. Sådan går det hele tiden op og ned med cirka ti års interval. Det ved producenterne, men selvfølgelig gør det ondt, når prisen er helt i bund. Mange lægger til side i de gode år, men det har knebet med reserverne de seneste år, og jeg tror, at arbejdsglæden mange steder er ved at være udfordret ude omkring juletræerne, siger Claus Christensen.
Smitter af på ejendommens værdi
Når det gælder priserne på ejendomme med større juletræsproduktion, er mønstret det samme, konstaterer landbrugsmægler Palle Jespersen, Nybolig Landbrug.
-Køber ser selvfølgelig på rentabiliteten i bedriften, og når juletræsprisen er trykket helt i bund, vil det naturligt komme til udtryk i den salgspris, der i sidste ende kan opnås for ejendommen. Det samme gør sig gældende i bankernes kreditvurdering af jorden. Her spiller det samtidig ind, at arealer med juletræsdyrkning ikke får hektarstøtte fra EU, siger han.
Byg din produktion op år for år
-Juletræsdyrkning er sjældent noget, du kaster dig ud i som ung, nyetableret landmand. Der går jo seks år, fra du begynder at plante, inden du kan høste de første træer og få penge hjem, siger Claus Christensen og fortsætter:
-Hvis du har 10 hektar, som du vil beplante, anbefaler vi, at du tilplanter 1 hektar om året. Så får du opbygget en jævn alders fordeling og kan, når du begynder at høste, tilplante igen i samme tempo. Og hvis du så ved, at om ti år vil du ikke dyrke juletræer mere, kan du trappe produktionen ned, hvis du ikke ligefrem vil sælge det pågældende areal eller bortforpagte det.
Hvis en ejendom med juletræer skal sælges, hjælper brancheforeningen med at opgøre værdien af produktionen. Heri indgår blandt andet, hvor godt træerne er passet og deres alder. Resten overlades til ejendomsmægleren.
Lav pris kan tiltrække købere
Hos Nybolig Landbrug noterer direktør Henning Forsberg, at selv om juletræer er presset på prisen i øjeblikket, så kan der sagtens være interesse for at købe denne ejendomstype.
-De lave priser vil i nogen grad smitte af på ejendommens pris og gøre bedrifterne til interessante for potentielle købere. Og når vi nu befinder os i bunden af juletræernes priscyklus, er der jo udsigt til en økonomisk forbedring. Der er helt sikkert også købere, som ser en herlighedsværdi i at få en ejendom med juletræer.
Claus Christensen oplyser, at man selv kan passe et areal på omkring 10 ha juletræer. Hvis arealet er større, skal man regne med hjælp til pleje og høst.
FAKTA OM JULETRÆSPRODUKTION
- Danmark er verdens største eksportør af juletræer.
- Cirka 2.400 producenter i Danmark arbejder med juletræer og klippegrønt.
- Årligt produceres cirka 12,5 mio. træer, hvoraf lidt over 10 mio. går til eksport – sammen med 25.000 ton pyntegrønt.
- 80 pct. af danske juletræer er nordmannsgraner, 10-15 pct. er rødgran.
- Tyskland har en større produktion – 15 mio. træer – og et hjemmemarked, der skal bruge 21 mio. Derfor er Tyskland det største eksportmarked for de danske producenter.
- Brancheforeningen Danske Juletræer får nu udarbejdet en livscyklusanalyse for at dokumentere bæredygtigheden i produktionen. Tal fra andre lande viser, at juletræsarealer binder mere CO2, end der udledes ved produktionen.
Billeder
Information om Nybolig Landbrug
Hos Nybolig Landbrug er vi specialister i at rådgive vores kunder om køb og salg af landbrugsejendomme. Vi kender landbrugsmarkedet særdeles godt – både lokalt og på landsplan – og dækker alle ejendomstyper. Det gælder alt lige fra produktionsejendomme og planteavlsgårde over fritids- og lystejendomme til speciallandbrug, skovbrug og landbrugsjord.
Følg pressemeddelelser fra Nybolig Landbrug
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nybolig Landbrug
Sjællandsk landbrug solgt for over 100 millioner1.5.2025 10:19:37 CEST | Pressemeddelelse
Indimellem koster det en bondegård at købe et landbrug. Hømgården nær Ringsted er netop blevet solgt i den hidtil største landbrugshandel i 2025. Berg Risager fra Nybolig Landbrug har sammen med sit team stået for salget. Køberen er landmand Anders Frandsen fra Borup, som med handlen erhverver i alt 392 hektar dyrkbar jord fordelt på tre matrikler.
Dansk landbrug ved en skillevej: Skal prisen på landbrugsjord op eller ned?25.4.2025 12:45:02 CEST | Pressemeddelelse
Er det nu, du skal sælge din ejendom? Få eksperternes bud på, hvordan bl.a. den grønne trepartsaftale og interessen fra eksterne investorer kommer til at påvirke jordpriserne fremover.
Etableringsstøtte er en vigtig håndrækning til de unge20.4.2025 12:42:05 CEST | Pressemeddelelse
Onsdag den 23. april udløber fristen for unge landbrugere og gartnere til at søge etableringsstøtte.
Line er landet på rette hylde25.11.2024 14:49:03 CET | Pressemeddelelse
Som landbrugsmægler hos Nybolig Landbrug Holstebro – Viborg kan Line Skovgård Kristensen forene flere af sine kompetencer og interesser.
En aftale, der vil forandre vores landbrugsland2.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den nyligt indgåede grønne trepartsaftale indfører en afgift på landbrugets drivhusgasudledninger og udtager 15 procent af den samlede landbrugsjord. Læs her, hvordan en landmand, en långiver, en politiker og en landbrugsmægler vurderer implikationerne for fremtidens danske landbrug.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum