Finansiering af landbruget bliver mere grøn

Miljø, sociale forhold og virksomhedsledelse. Det er – sammen med bæredygtighed – blevet centrale elementer i Nykredits tilgang til landbruget.
De tre første indgår som parametre, når en ejendom – og ejer/køber – kreditvurderes. Og bæredygtighed er et gennemgående tema i flere af de tiltag, som Nykredit og Forenet Kredit har sat i gang: Grøn maskinleasing, gebyrfri jordfordeling/udtagning, skovplantning (Nyskovfonden) og senest – sammen med SEGES – et klimaværktøj og en klimauddannelse til danske landmænd.
-Med al den fokus, der er kommet på klimaet, er det logisk, at kreditgiverne også ser denne vej. Derfor vil de samme elementer på sigt formentligt også komme i spil, når en ejendom skal sælges og dermed prissættes, siger Henning Forsberg, direktør i Nybolig Landbrug.
Dansk landbrug i grøn førertrøje
Med de krav, som Folketinget stiller til erhvervet i landbrugsaftalen fra oktober om grøn omstilling, vil klima og bæredygtighed fylde endnu mere i fremtidens landbrug. Det underbygges også af, at dansk landbrug selv ønsker at påtage sig en førerrolle på globalt plan, når det gælder om at mindske påvirkning af klima og miljø.
Ifølge Henning Forsberg er udtagning af lavbundsjorder er en effektiv måde at mindske udledningen af CO2 i landbruget.
-Derfor er det nok et af de værktøjer, der kommer først i spil. Dels er det med i landbrugsaftalen på Christiansborg, dels er landbrugets egen organisation, Landbrug & Fødevarer, gået sammen med Danmarks Naturfredningsforening og Kommunernes Landsforening om en fælles plan for, hvor udtagningen kan ske mest hensigtsmæssig, siger han.
Det er ikke uden omkostninger for den enkelte landmand at gå ind i jordudtagning eller jordfordeling. Ved jordfordeling vil gebyr til dokumenter, vurdering og anden håndtering beløbe sig til ca. 15.000 kr. i Nykredit, men i kraft af tilskud fra Forenet Kredit kan man som Nykredit-kunde kan få et tilskud svarende til gebyret.
En attraktiv investering
-Hvordan de politiske tiltag vil påvirke priserne på landbrugsejendomme, har vi endnu til gode at se. Der er ingen tvivl om, at landmænd, som kan dokumentere en bæredygtig udvikling i deres bedrifter, vil stå i en god udgangsposition den dag, de vælger at sætte deres ejendom til salg, og der skal sættes en realistisk salgspris, siger Henning Forsberg og tilføjer:
-Det samme vil gælde køberne. Det grønne element kommer til at veje tungere i fremtidens kreditvurdering. Eksterne investorer vil formentligt også anlægge en grøn vinkel, når de vurderer, om en landbrugsbedrift er en attraktiv investering.
Billeder
Information om Nybolig Landbrug
Hos Nybolig Landbrug er vi specialister i at rådgive vores kunder om køb og salg af landbrugsejendomme. Vi kender landbrugsmarkedet særdeles godt – både lokalt og på landsplan – og dækker alle ejendomstyper. Det gælder alt lige fra produktionsejendomme og planteavlsgårde over fritids- og lystejendomme til speciallandbrug, skovbrug og landbrugsjord.
Følg pressemeddelelser fra Nybolig Landbrug
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nybolig Landbrug
Etableringsstøtte er en vigtig håndrækning til de unge20.4.2025 12:42:05 CEST | Pressemeddelelse
Onsdag den 23. april udløber fristen for unge landbrugere og gartnere til at søge etableringsstøtte.
Line er landet på rette hylde25.11.2024 14:49:03 CET | Pressemeddelelse
Som landbrugsmægler hos Nybolig Landbrug Holstebro – Viborg kan Line Skovgård Kristensen forene flere af sine kompetencer og interesser.
En aftale, der vil forandre vores landbrugsland2.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den nyligt indgåede grønne trepartsaftale indfører en afgift på landbrugets drivhusgasudledninger og udtager 15 procent af den samlede landbrugsjord. Læs her, hvordan en landmand, en långiver, en politiker og en landbrugsmægler vurderer implikationerne for fremtidens danske landbrug.
Etableringsstøtte i ny form er en succes11.6.2024 13:21:39 CEST | Pressemeddelelse
Onsdag den 12. juni udløber fristen for unge landbrugere til at søge etableringsstøtte fra dette års pulje, hvor der kan hentes op til 100.000 euro.
Hvem ejer jorden? Og betyder det overhovedet noget?30.4.2024 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
En liberaliseret landbrugslov har siden 2015 tiltrukket stadig mere kapital til landbruget, herunder også fra udenlandske investorer. Og det i en grad, så flere kritikere mener, at vi helt har mistet følingen med, hvem der ejer den danske landbrugsjord. Landbrugs- og fødevareministeren vil nu have skabt overblik over omfanget af udenlandsk ejerskab, så udviklingen kan følges fremover.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum