Udnyt det lave renteniveau til at opbygge forråd til vinteren

Sådan lyder det fra Nykredits landbrugsdirektør, Poul Erik Jørgensen.
-Ligesom årstiderne skifter, skifter rentemiljøet også, og i dag står vi med historisk lave renter. Mange af de variabelt forrentede lån har i dag negativ rente og fastrenteobligationerne med 30 års løbetid har den seneste periode været på 1,0 %. Reelt er det en risikostyring med sikring af forudsigeligheden for hele året baseret på erfaringer for de skiftende årstider, hvis man overvejer at låse renten og sikre sig mod en ”hård vinter”, siger Poul Erik Jørgensen.
Stadig få landmænd har fast rente
Landbrugskunder med helt eller delvist variabelt forrentede realkreditlån bør ifølge Poul Erik Jørgensen bruge lavrentemiljøet til at overveje om her og nu situationen fylder for meget i valget i forhold til evnen til og muligheden for også at kunne vælge et fastforrentet lån som en del af finansieringen.
-Rigtig mange har benyttet sig af fastrenteobligationerne med 1,0 pct. rente, og serierne er blevet store og meget valide, hvilket har stor betydning. Landbrugskunder har også været aktive i at konvertere eksisterende fastrentelån, siger Poul Erik Jørgensen.
Der er dog relativt få fastrentelån i landbruget generelt, hvor cirka15 pct. af realkreditlånene på markedsniveau er med fast rente. De resterende 85 pct. af lånene kan således ikke konverteres fra en højere fast rente til de nuværende 1pct. i fast rente. Men de kan selvfølgelig normalt låneomlægges, så det eksisterede variabelt forrentede lån indfries og erstattes af et fastforrentet lån, lyder det fra landbrugsdirektøren.
-Ved en låneomlægning er der pt. ikke en aktuel rentebesparelse, da den variable rente er lavere end den faste, og hvorvidt det er aktuelt at låneomlægge til delvist eller helt fastforrentet realkreditfinansiering er et individuelt spørgsmål, fortæller han.
Vigtig med klar strategi for samlet finansiering
Hvis man ikke har ’luft’ i sin økonomi til at kunne låneomlægge til aktuel fastrenteniveau, er det jo naturligt at fastholde den variable rente fuldt ud. Men man må så nok alligevel se nøje på strukturen i sin økonomi, for det kan være et opmærksomhedspunkt, hvis økonomien ikke kan honorere den aktuelle faste rente for i hvert fald en betydelig del af finansieringen.
-Men man kan have anden meget dyrere gæld, som man afdrager på og derfor prioriterer absolut mindst mulig likviditetstræk på sit realkreditlån. Her er det vigtigt, at man har en klar strategi for sin samlede finansiering og den langsigtede ønskede fordeling mellem anlægsfinansiering og driftsfinansiering, siger Poul Erik Jørgensen.
I det hele taget er finansieringsstrategien og de mere langsigtede briller ifølge ham vigtige ved overvejelserne om låneomlægning, for umiddelbart er der en omkostning og øget likviditetstræk ved at vælge fastrentelån.
-Til gengæld skal man huske, at fastrentelån er med til at beskytte egenkapitalen ved større rentestigninger, idet kontantværdien af gælden generelt set vil falde ved en større rentestigning, mens gælden ikke falder betydende på et variabelt lån, siger Poul Erik Jørgensen og fortsætter:
-Og forudsigeligheden i den faste rente kan f.eks. være god at have med i billedet ved planlægning af et forventet senere generationsskifte i familien. Ved investeringer er der nemlig ofte mange usikkerhedsfaktorer omkring priser på produkter, omkostningerne til input mv. Her er der typisk behov for at nedbringe følsomhederne – og dermed risikoen. Renten er én af de umiddelbart tilgængelige instrumenter i den situation.
Billeder
Information om Nybolig Landbrug
Hos Nybolig Landbrug er vi specialister i at rådgive vores kunder om køb og salg af landbrugsejendomme. Vi kender landbrugsmarkedet særdeles godt – både lokalt og på landsplan – og dækker alle ejendomstyper. Det gælder alt lige fra produktionsejendomme og planteavlsgårde over fritids- og lystejendomme til speciallandbrug, skovbrug og landbrugsjord.
Følg pressemeddelelser fra Nybolig Landbrug
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nybolig Landbrug
Etableringsstøtte er en vigtig håndrækning til de unge20.4.2025 12:42:05 CEST | Pressemeddelelse
Onsdag den 23. april udløber fristen for unge landbrugere og gartnere til at søge etableringsstøtte.
Line er landet på rette hylde25.11.2024 14:49:03 CET | Pressemeddelelse
Som landbrugsmægler hos Nybolig Landbrug Holstebro – Viborg kan Line Skovgård Kristensen forene flere af sine kompetencer og interesser.
En aftale, der vil forandre vores landbrugsland2.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den nyligt indgåede grønne trepartsaftale indfører en afgift på landbrugets drivhusgasudledninger og udtager 15 procent af den samlede landbrugsjord. Læs her, hvordan en landmand, en långiver, en politiker og en landbrugsmægler vurderer implikationerne for fremtidens danske landbrug.
Etableringsstøtte i ny form er en succes11.6.2024 13:21:39 CEST | Pressemeddelelse
Onsdag den 12. juni udløber fristen for unge landbrugere til at søge etableringsstøtte fra dette års pulje, hvor der kan hentes op til 100.000 euro.
Hvem ejer jorden? Og betyder det overhovedet noget?30.4.2024 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
En liberaliseret landbrugslov har siden 2015 tiltrukket stadig mere kapital til landbruget, herunder også fra udenlandske investorer. Og det i en grad, så flere kritikere mener, at vi helt har mistet følingen med, hvem der ejer den danske landbrugsjord. Landbrugs- og fødevareministeren vil nu have skabt overblik over omfanget af udenlandsk ejerskab, så udviklingen kan følges fremover.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum