2022 blev rekordernes år i dansk landbrug
-Det har nok en tosidet effekt på ejendomsmarkedet. Nogle kan ekspandere og vil have mere jord, mens landmænd, som gik i salgstanker, måske lige vil have de sidste kroner med og venter med at sælge. Det er jo ganske naturligt, men det er tiltrængt at få hul på generationsskifterne, før dén pukkel bliver for stor, siger Henning Forsberg med tanke på den høje gennemsnitsalder i erhvervet.
Der er købere nok
Der er nemlig købere nok derude. Høstresultatet fra 2022 har styrket interessen for at købe landbrugsjord blandt både unge og etablerede landmænd. Investorer og landmænd fra udlandet har også appetit på dansk landbrugsjord, mærker Nybolig Landbrugs mæglere.
Eksterne investorer og udenlandske landmænd udgør stadig kun en beskeden del af landbruget herhjemme, men trenden vokser, bemærker Henning Forsberg og fremhæver hollænderne.
-Hollandske landmænd har altid været meget aktive, også når det handler om at etablere sig i andre lande. Det har vi mange gode eksempler på herhjemme, og det vil helt sikkert fortsætte. Landbruget i Holland er meget presset på miljøkrav, og lige nu er det på tale, at staten skal opkøbe 3.000 store produktionslandbrug for at begrænse udledningen af kvælstof. Jeg er sikker på, at mange af disse dygtige landmænd vil søge mod Danmark, siger han.
Hvad med de unge?
En anden gruppe, som Henning Forsberg gerne ser melde sig på markedet, er de unge landmænd, som endnu ikke er etableret. Han erkender, at de har svære betingelser, og at der er behov for at se på ejerstrukturer og ejerformer.
-Det er i landbrugets egen interesse at sikre, at de unge har lyst til at være i faget, og at de på sigt har mulighed for at eje en bedrift. I dag er flere end 3.000 unge i gang med en landbrugsuddannelse, hvilket er meget opløftende, mener Henning Forsberg.
-Desværre har kun de færreste en chance for at få deres egen gård, fordi bedrifterne bliver stadig større – og dyrere. Derfor vil der nok opstå et behov for at ændre på ejerstrukturerne, så de unge måske kan begynde som forpagtere, medejere eller bestyrere for eksterne investorer. Ellers kan der blive brug for politiske tiltag, fordi vi ser ind i en strukturel udfordring med generationsskifter, siger han.
At bo på ude landet er in
Mens produktionslandbrugene bliver stadigt større, får hobbylandbrug mere publikum. Corona-nedlukningen var med til at øge interessen for at bo på landet, arbejde på distancen, nyde friluftslivet og til en vis grad være selvforsynende med fødevarer.
-Det er blevet mere in at bo på landet, og det ses også på priserne i det ejendomssegment, påpeger Henning Forsberg.
Effekten af CO2-afgiften
Når Henning Forsberg ser frem mod 2023, er der fortsat mange globale faktorer, der kan påvirke erhvervet og ejendomsmarkedet. Hvad sker der i Ukraine? Hvordan med forsyningen af fødevarer? Hvor lander råvarepriserne?
-På vores hjemlige arena er et af de helt store spørgsmål jo, hvordan en CO2-afgift på landbruget vil påvirke erhvervet. Forhåbentligt betyder det ikke, at landmændene giver slip på den animalske produktion. Helt personligt har jeg det svært med, at det kød, vi spiser herhjemme, skal produceres et andet sted, hvis det er danske landmænd, der gør det bedst og mest bæredygtigt, siger han.
Billeder
Information om Nybolig Landbrug
Hos Nybolig Landbrug er vi specialister i at rådgive vores kunder om køb og salg af landbrugsejendomme. Vi kender landbrugsmarkedet særdeles godt – både lokalt og på landsplan – og dækker alle ejendomstyper. Det gælder alt lige fra produktionsejendomme og planteavlsgårde over fritids- og lystejendomme til speciallandbrug, skovbrug og landbrugsjord.
Følg pressemeddelelser fra Nybolig Landbrug
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nybolig Landbrug
En aftale, der vil forandre vores landbrugsland2.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den nyligt indgåede grønne trepartsaftale indfører en afgift på landbrugets drivhusgasudledninger og udtager 15 procent af den samlede landbrugsjord. Læs her, hvordan en landmand, en långiver, en politiker og en landbrugsmægler vurderer implikationerne for fremtidens danske landbrug.
Etableringsstøtte i ny form er en succes11.6.2024 13:21:39 CEST | Pressemeddelelse
Onsdag den 12. juni udløber fristen for unge landbrugere til at søge etableringsstøtte fra dette års pulje, hvor der kan hentes op til 100.000 euro.
Hvem ejer jorden? Og betyder det overhovedet noget?30.4.2024 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
En liberaliseret landbrugslov har siden 2015 tiltrukket stadig mere kapital til landbruget, herunder også fra udenlandske investorer. Og det i en grad, så flere kritikere mener, at vi helt har mistet følingen med, hvem der ejer den danske landbrugsjord. Landbrugs- og fødevareministeren vil nu have skabt overblik over omfanget af udenlandsk ejerskab, så udviklingen kan følges fremover.
Droner i landbruget rummer stort potentiale for miljøet30.1.2024 14:06:25 CET | Pressemeddelelse
Præcisionslandbrug: Med data fra droneflyvninger kan landbruget sprøjte mere præcist og reducere sprøjtningen markant. Også i forsøgsarbejdet er der store gevinster ved at bruge droner.
Minister: Landbruget skal have incitament til at nedbringe sit CO2-udslip12.12.2023 09:05:00 CET | Pressemeddelelse
Står det til Jacob Jensen, skal landbrugere, der medvirker aktivt til at begrænse udledningen af CO2, opleve at blive belønnet. Og indtægterne fra en kommende CO2-afgift på landbruget skal føres tilbage til erhvervet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum