Folkekirkens Nødhjælp

Dansk fotograf og colombiansk billedkunstner får årets Timbuktu Pris

Del

22. august modtager fotojournalist Mads Nissen og billedkunstner Juan Arreazatil årets Timbuktu Pris ved et åbent og gratis debatarrangement om formidling fra det globale syd

Timbuktu Fondens store pris på 100.000 kr. går i 2023 til den colombianske kunstner Juan Arreaza og den danske fotojournalist Mads Nissen, som i år både er kåret som verdens bedste fotograf og for tredje gang har vundet hovedprisen ved World Press Photo.

Projektet følger kokainens rejse fra start til slut. Fra den fremstilles i Colombias forsømte landområder, til den smugles ud af landet i narkobåde ved kysterne og ’muldyr’ i lufthavnene.

Ved Europas havne ankommer den, og gennem Nissens fotografier og Arreazas malerier, tegninger og installationer forfølges det blodige og lukrative spor gennem den kriminelle underverden og frem til natklubberne herhjemme.

I Danmark stiger de unges kokainforbrug. Kokain har et glamourøst ry som stoffernes champagne, og unge, som ellers er samfundsbevidste, tænker måske kun på kokainforbruget som et dilemma i forhold til deres eget helbred. Det stræber årets prisvindere efter at ændre. Med dette projekt skal de unge se og mærke, hvordan forbrug af kokain har alvorlige konsekvenser for andre mennesker. Det medfører mord, fattigdom og korruption.

”I Timbuktu Fonden tror vi på, at når viden bliver personlig og nærværende, kan vi skabe engagement og handling. Årets prisvinder har et stort potentiale for netop at forbinde en problematik i det globale syd til vores liv herhjemme. Og vi er særligt begejstrede for det nytænkende formidlingsgreb, hvor blandingen af billedkunst og dokumentarfotografi kan vække empati og appellere til adfærdsændring,” siger Timbuktu Fondens formand, Thomas Ravn-Pedersen.

FOTO: Patrick Brown

Vi overrækker prisen til Mads Nissen tirsdag den 22. august kl. 17.

Kom til vores event og bliv inspireret af tre af Timbuktu Fondens prisvindere, når de sammen med to andre stærke formidlere giver eksempler på, hvordan vi kan nytænke formidling, skabe mellemfolkelig forståelse og inspirere til handling. Vi stiller skarpt på udfordringerne, og hvordan vinderprojekterne bidrager til viden, empati, engagement og handling. 

PROGRAM

16.30

Dørene åbnes.

Kom gerne i god tid til bobler og snacks

17.00

PRISEVENT

Velkommen og prisoverrækkelse, v/ formand Thomas Ravn-Pedersen

17.10

Timbuktu Fondens prisvinder 2023 fotojournalist Mads Nissen fortæller om sit og billedkunstner Juan Arreazas projekt: Sangre Blanca – “Kokainens virkelige pris”

17.25

Timbuktu Fondens prisvinder 2022, journalisterne Mette Mølgaard Henriksen og Mie Olsen, har været i Ecuador for at undersøge den lokale kamp mod olieindustriens ødelæggelse af Amazon-junglen. De vil vise billeder og fortælle om deres projekt: “Ecocide på danskernes dagsorden”. Mie og Mette dokumenterer og skriver om internationale forhold, bæredygtig udvikling og Latinamerika.

 

17.40

 

17.45

(kort pause)

 

DEBAT

Hvordan kan vi formidle på nye måder fra det globale syd? Hvordan kan vi sætte mennesket i centrum og skabe forståelse for andres livsvilkår? Hvordan kan vi skabe fortællinger, der har relevans for danskerne, og forhåbentlig skabe engagement? Kan vi forbinde problematikker i det globale syd til vores liv herhjemme og inspirere til adfærdsændring og handling?

PANELDELTAGERE

  • Jonas Poher Rasmussen: instruktør og manuskriptforfatter, som kom på alles læber i forbindelse med Oscar-uddelingen i 2022, hvor hans animerede dokumentarfilm FLUGT var nomineret til ikke mindre end tre priser, bl.a. bedste dokumentarfilm. Jonas kan oversætte personlige vidnesbyrd til medrivende filmiske fortællinger.
  • Thea Pedersen: journalist og korrespondent i Ukraine for Jyllands-Posten, Thea har siden 2017 arbejdet som freelancejournalist i Irak, Syrien, Yemen, Libanon, USA, Afghanistan og nu Ukraine. Hun er, som hun selv siger, først og fremmest menneske, og nok netop derfor formår hun at skrive lige ind i hjertet på danskerne.
  • Mads Nissen: Timbuktu Fondens prisvinder 2013 og 2023. Mads er en af Danmarks mest markante og prisvindende dokumentarfotografer. Med sine dragende billeder sætter han fokus på vor tids store globale udfordringer såsom ulighed, væbnede konflikter og menneskets ofte destruktive forhold til naturen, herunder klimakrisen.
  • Thomas Aue Sobol: Timbuktu Fondens prisvinder 2010. Thomas arbejder som dokumentarist og producer i krydsfeltet mellem dokumentar, teknologi og rollespil. Han bruger interaktiv historiefortælling til at lede publikum ind i nye verdener - og skabe empati og inspirere til forandring. Thomas er medlem af bevillingsudvalget i OpEn-puljen.

Moderator: Charlotte Harder, kommunikations- og pressechef i Dansk Journalistforbund – Medier & Kommunikation. Medlem af bestyrelsen i Timbuktu Fonden og tidligere engagementsdirektør i Folkekirkens Nødhjælp.

 

18.45

Flere bobler, snacks og hygge - DJ Mezcal sørger for de sydamerikanske rytmer

 

19.30

Tak for i aften

 

 

 

PRAKTIK

 

 

Deltagelse:

Gratis - og kræver ingen tilmelding

Dato:

Tirsdag den 22. august kl.16:30 – 19.30. Selve eventen er kl.17-18.45. Du kan komme tidligere, samt hænge ud efter debatten slutter.

Sted

UNION, Nørre Allé 7, København N. Lokale Aula på 1. sal

 

Kontakt

 

 

Formand for Timbuktu Fonden, Thomas Ravn-Pedersen: 2941 4603.

Mads Nissen: www.madsnissen.com - info@madsnissen.com

@madsnissenphoto

Billeder

Om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum