Ny forståelse af kroppens celler: Slår i takt som bornholmerure

Del

Forskere fra Københavns Universitet har opdaget, at gamle bornholmerure og menneskeceller har en central ting tilfælles: De svinger i takt. Og det forstærker vores cellers ydeevne og gør dem bedre til at bekæmpe sygdomme. Den nye viden er et vigtigt skridt på vejen til at forstå og forebygge sygdomme som kræft og diabetes og er publiceret i det ansete tidsskrift Cell Systems.

Foto: Getty
Foto: Getty

I 1655 opdagede den hollandske matematiker og opfinder af penduluret, Christian Huygens, noget underligt. Hvis han hængte to identiske pendulure ved siden af hinanden, ville de i løbet af 30 minutter altid svinge i takt.

Nu viser ny forskning fra Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet, at fænomenet i gamle bornholmerure og kuk-ure også gør sig gældende i menneskekroppens celler. For som et andet symfoniorkester synkroniserer cellerne med hinanden for at udføre livsvigtige opgaver med at producere energi, transportere ilt eller bekæmpe sygdomme mere effektivt.

”På samme måde som pendulurene i Huygens’ forsøg slog i takt, har vi opdaget, at kroppens celler også arbejder i ensartede takter. Det hjælper dem nemlig til at opnå en højere grad af samarbejde, som gør, at de kan løse deres opgaver bedre og mere effektivt,” siger postdoc Mathias Heltberg, der med kollegaen Prof. Mogens Høgh Jensen og Ph.D. studerende Malthe Skytte Nielsen har lavet de fysiske og matematiske modeller bag forsøgene.

Flere superkræfter i cellen 

Oversat til en celles verden svarer svingningerne fra uret til opsving og nedsving i mængden af proteiner og andre molekyler, som cellen skiftevis producerer mere eller mindre af for at udføre forskellige opgaver i kroppen.

For at undersøge, om cellerne skruer op og ned for den produktion i takt med hinanden, skabte forskerne en kunstig svingning ved hjælp af to forskellige signalstoffer, som blev sprøjtet ind i gærceller. Det ene signalstof var alkohol og det andet var et signalstof, der imiterede en infektion og derfor skulle sætte gang i cellens immunforsvar.

Helt specifikt undersøgte forskerne, hvordan superproteinet NF-kappa-B svinger op og ned. Det er et protein, som findes i de fleste af kroppens celler og spiller en nøglerolle i et utal af processer. For eksempel sørger superproteinet for at kickstarte immunsystemet og skrue op for produktionen af sig selv, når kroppen udsættes for et angreb af en bakterie.

Og her viste studiet, at koncentrationerne af superproteinet var højere i cellerne, når de arbejdede synkront, fremfor hvis de ikke gjorde.

 ”Vi havde på forhånd to hypoteser. Enten ville de to signalstoffer, der ramte cellen på samme tid kaste den ud i et vildt kaos, hvor den ikke længere fungerede. Eller også ville cellen kontrollere sig selv endnu bedre og synkronisere sit modsvar og arbejde i takt, hvilket var det der skete,” forklarer Mogens Høgh Jensen. 

Forebyggelse af kræft og diabetes i fremtiden

Ifølge forskergruppen på Niels Bohr Institutet er den nye opdagelse særlig interessant, fordi svingninger i cellen spiller en central rolle i vores forståelse af, hvordan cellen kontrolleres. En større forståelse af disse processen kan bane vejen for nye behandlingsmetoder af alvorlige sygdomme i fremtiden.

”Kan vi forstå svingningerne, så ved vi også mere om, hvad der går galt, når fejl i cellerne fører til, at kroppens kontrolsystemer bryder sammen og giver kræft eller diabetes. Derfor er vores resultater et vigtigt skridt på vejen til at forstå, hvordan kroppen styrer sine celler, så vi senere hen kan udvikle biokemiske værktøjer, der kan forebygge sygdomme,” siger Malthe Skytte Nielsen.

Selvom om forskerne nu er blevet lidt klogere på kroppens mindste byggesten, er der fortsat rigtig meget, vi ikke ved om cellernes indre liv. For eksempel vides det stadig ikke præcist, hvordan cellerne taler sammen og begynder at arbejde i takt.

”Det er min helt store drøm at forstå hvordan celler, altså levende organismer uden en hjerne, kan sende og oversætte og ydermere regulere sig selv. Det er et af videnskabens helt store spørgsmål og det har jeg indtil nu dedikeret det meste af min forskerkarriere til,” siger Mathias Heltberg.

Studiet er lavet i samarbejde med forskere fra Peking Universitetet, som har udført eksperimenter på gærceller, med baggrund i de matematiske og fysiske modeller, som Mathias Heltberg, Malthe Skytte Nielsen og Mogens Høgh Jensen har lavet.

Kontakter

Mathias Heltberg
Postdoc, Ph.D.
Niels Bohr Institutet
Københavns Universitet
Mobil: 26191889
Mail: mathias.heltberg@nbi.ku.dk

Malthe Skytte Nielsen
Ph.d. studerende
Niels Bohr Institutet
Københavns Universitet
Mobil: 28901902
Mail: malthe.nielsen@nbi.ku.dk

Mogens Høgh Jensen
Professor, dr.scient.
Niels Bohr Institutet
Københavns Universitet
Mobil: 28755371
Mail: mhjensen@nbi.ku.dk

Michael Skov Jensen
Journalist og teamkoordinator
Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, SCIENCE
Mobil: 93 56 58 97
Mail: msj@science.ku.dk

Billeder

Mathias Heltberg og Mogens Høgh, Niels Bohr Institutet. Foto: Ola J. Joensen
Mathias Heltberg og Mogens Høgh, Niels Bohr Institutet. Foto: Ola J. Joensen
Download
Mathias Heltberg, Niels Bohr Institutet. Foto: Ola J. Joensen
Mathias Heltberg, Niels Bohr Institutet. Foto: Ola J. Joensen
Download

Links

Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

Ancient grain has huge climate potential and could play a key role in Europe’s future8.4.2025 11:41:23 CEST | Press release

Sorghum is one of the world’s oldest grains and possesses many traits that can benefit food security, climate resilience, and biodiversity. However, the mechanisms behind these traits have long remained a mystery to researchers, which has hindered efficient cultivation. Now, a new technique and a biobank - developed in collaboration with the University of Copenhagen - have made research and breeding possible at an unprecedented pace, paving the way to an effective crop in both the Global North and South.

Ældgammel kornsort har kæmpe klimapotentiale og kan blive vigtig i Europas fremtid8.4.2025 11:11:07 CEST | Pressemeddelelse

Sorghum er en af verden ældste kornsorter og har mange egenskaber, der kan gavne fødevaresikkerhed, klima og biodiversitet. Mekanismerne bag egenskaberne har dog været en gåde for forskerne, og det har stået i vejen for en effektiv dyrkning. Ny teknik og biobank, udviklet i et samarbejde med Københavns Universitet, åbner nu for forskning og forædling i turbogear. Det kan bane vej til en effektiv afgrøde i både det globale nord og syd.

Core samples from Greenland's seabed provide first historical overview of plastic pollution21.3.2025 10:52:58 CET | Press release

By coring the seabed at 850 m water depth in Disko Bay off Greenland's west coast, researchers from the University of Copenhagen have obtained the first historical record of plastic pollution in Greenland. The new data suggest a link to local socio-economic development and represent a step towards developing a common method for analyzing and mapping global microplastic pollution.

Kerneboringer i Grønlands havbund giver for første gang et historisk overblik over plastikforurening19.3.2025 09:41:25 CET | Pressemeddelelse

Ved bore kerneprøver fra havbunden - i Diskobugten ud fra Grønlands vestkyst - har forskere fra Københavns Universitet opnået den første historiske optegnelse af plastforurening i Grønland. De nye data fra 850 meters dybde tyder på en forbindelse til den socioøkonomiske udvikling lokalt, og er et skridt i retningen af fælles metoder til at analysere og kortlægge global mikroplastforurening.

Popular cooking cheese made with peas yields same taste and texture18.3.2025 08:47:00 CET | Press release

A significant amount of the milk used in a popular cooking cheese can be substituted with plants, all while maintaining its taste and texture. Researchers from the University of Copenhagen have demonstrated this by creating a hybrid version of paneer, a popular South Asian cheese, with twenty-five percent pea protein. The result is a solid step towards more sustainable dairy products with nutritional benefits.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye