Flere nye studerende til Herning – men stadig ledige pladser
VIAs uddannelser i Herning kan efter sommerferien byde velkommen til 357 nye studerende. Men selvom samtlige uddannelser går frem i antallet af optagne studerende, er der stadig ledige pladser at finde på blandt andet sygeplejerskeuddannelsen.

Ved midnat fik håbefulde ansøgere over hele landet svar på, om de er kommet ind på deres drømmeuddannelse. I år har rekordmange søgt ind på VIAs uddannelser i Herning, og i nat fik 357 grønt lys til at starte på drømmestudiet efter sommerferien. Det er otte procent flere end sidste år.
Langt de fleste af de studerende skal starte på en af designuddannelserne, og der er som vanligt rift om pladserne på de internationale designspecialer. Her har der været 438 ansøgninger til de 85 pladser.
Efteroptag skal fylde de sidste tomme stole
Der er dog stadig ledige pladser at hente på blandt andet sygeplejerskeuddannelsen i Herning. Det er en såkaldt uddannelsesfilial, hvor de studerende tager halvdelen af uddannelsen på VIAs campus i Herning og den resterende del på Campus Holstebro.
Indtil videre er 34 optaget på sygeplejerskeuddannelsen i Herning, hvilket betyder, at der fortsat er seks ledige pladser. Håbet er, at de kan fyldes ved efteroptaget. Det er nemlig stadig muligt at søge en ledig studieplads frem til studiestart.
Det gælder også på skatteuddannelsen, der som noget nyt i år også kan læses som netuddannelse. Der er optaget syv på den nye netuddannelse og ni på den traditionelle. Sidstnævnte er to flere end sidste år. Begge steder er der frit optag og altså ikke et begrænset antal pladser.
”Vi har gode erfaringer med, at studerende, der ikke kom ind på de uddannelser, de søgte i første omgang, er blevet glade for et alternativt studie. Jeg vil derfor anbefale alle, der har fået afslag på drømmestudiet, at overveje andre studier og andre uddannelsesbyer. Der er mange gode muligheder for dem, der opfylder adgangsbetingelserne. Mit råd er at sende ansøgningerne afsted hurtigst muligt,” lyder det fra prorektor Gitte Sommer Harrits, der er den øverst ansvarlige for alle VIAs uddannelser.
Brug for politisk handling
Det er en generel tendens i regionen, at der er flere hundrede ledige pladser på uddannelserne til sygeplejerske, pædagog, lærer og socialrådgiver – særligt uden for Aarhus.
”Vi står i en situation, hvor velfærdssamfundet risikerer at kollapse, fordi Danmark ikke får uddannet nok arbejdskraft til fx skoler, børnehaver, vuggestuer, sygehuse og institutioner for udsatte mennesker,” pointerer Gitte Sommer Harrits, der er prorektor i VIA og øverste ansvarlige for VIAs uddannelser. Hun fortsætter:
”Der er brug for hurtig politisk handling i form af en reform med fokus på rekruttering til velfærdsfagene. VIA har også selv søsat mange indsatser for at tiltrække flest mulige studerende”.
Pt. er det gennemsnitligt hver fjerde opslåede stilling til pædagog, sygeplejerske og lærer, der ikke bliver besat – på grund af for få kvalificerede ansøgere. Og rekrutteringsudfordringerne fortsætter.
Ifølge Damvad Analytics vil der alene i Region Midtjylland mangle 4.100 pædagoger, 1.400 lærere, 2.200 sygeplejersker og 400 socialrådgivere i 2030.
”Vi har brug for løsninger, der gør det lige så attraktivt og prestigefyldt at tage en professionsbacheloruddannelse og at arbejde med patienter, børn og udsatte mennesker som at varetage et akademisk job bag et skrivebord. Og vi har brug for, at velfærdsfagene bliver mødt af anerkendelse frem for kritik og vilkår, der skræmmer ansøgere væk. Professionerne er helt afgørende for samfundet, de giver i høj grad mening, og de byder på arbejdsliv med masser af muligheder. Desuden er der blandt de studerende stor tilfredshed med uddannelserne, og det er uddannelser, vi i VIA er stolte af – og som hele samfundet bør være stolt af,” siger Gitte Sommer Harrits.
De ansøgere, der er blevet tilbudt studieplads, skal takke ja eller nej til pladsen senest 31. juli kl. 12.00.
Kontakter
Pressekontakt for yderligere oplysninger:
Gitte Sommer Harrits, prorektor ved VIA University College. Mobiltelefon: 87 55 18 76.. E-mail: gish@via.dk
Anne Rahbek Jung, kommunikationskonsulent i VIAs kommunikationsafdeling. Mobiltelefon: 87 55 15 21. E-mail: rahb@via.dk
Se de ledige studiepladser på VIAs hjemmeside https://www.via.dk/ledigepladser
Se skemaer med tal for optag på og ansøgninger til VIAs uddannelser i 2023 sammenlignet med 2022 her https://www.via.dk/om-via/presse/aarets-optag. Tallene kan ses fra den 28. juli kl. 06:00.
Fakta om VIA University College:
- VIA er en professionshøjskole med 20.000 studerende og 42 forskellige professionsbacheloruddannelser i 11 af de 19 kommuner i Region Midtjylland.
- VIA understøtter velfærdssamfundet ved blandt andet at uddanne til lærer, pædagog, sygeplejerske, socialrådgiver, fysioterapeut, bioanalytiker og professionsbachelor i skat. Målrettet det private erhvervsliv udbyder VIA blandt andet uddannelser til ingeniør, bygningskonstruktør, designer og filmanimator.
- VIA uddanner til hele den midtjyske region og har campusser med flere uddannelser under samme tag i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro. Dertil kommer udbud i Nørre Nissum, Skive, Ikast og Grenaa.
- VIAs professionsrettede uddannelser foregår i en vekselvirkning mellem teori og praksis samt praktikperioder.
- VIA er en af Nordens største udbydere af målrettet kompetenceudvikling til en lang række brancher inden for både den private og offentlige sektor.
- VIA bedriver praksisrettet forskning, udvikling og innovation i syv forskningscentre. Forskningsaktiviteterne har fokus på fx pædagogik, læring, sundhed, demens, klima og bæredygtig udvikling.
Læs mere om VIA University College på www.via.dk
Følg pressemeddelelser fra VIA University College
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra VIA University College
VIA University College: Reformaftalen er et afgørende løft af professionsuddannelserne26.3.2025 15:35:48 CET | Pressemeddelelse
Den politiske aftale om de erhvervs- og professionsrettede uddannelser vil styrke både uddannelser og karriereveje for de professionsuddannede i Danmark og har potentialet til at gøre uddannelserne mere populære blandt kommende generationer. Det mener rektor i VIA, Gitte Sommer Harrits.
VIA venter flere studerende med kommende reform af professionsuddannelserne15.3.2025 14:07:33 CET | Pressemeddelelse
I år har VIA modtaget 9.533 kvote 2-ansøgninger til sine uddannelser i Region Midtjylland, hvilket er en mindre fremgang i forhold til sidste år. VIAs rektor forventer, at den kommende reform af professionsuddannelserne fremover vil få flere til at uddanne sig til blandt andet sygeplejerske og pædagog.
Fire kommuner går sammen med VIA University College om ny, skolebaseret læreruddannelse i Skive.3.2.2025 09:53:21 CET | Pressemeddelelse
Viborg, Thisted, Morsø og Skive kommuner er blevet enige om hver at oprette 4 nye lærerstillinger til en skolebaseret læreruddannelse på VIAs læreruddannelse i Skive. Med de nye uddannelsesstillinger håber kommunerne på at rekruttere og fastholde flere studerende til uddannelsen og mindske antallet af ikke-uddannede lærere på deres skoler.
National pris til VIA-vejleder fra Viborg3.2.2025 08:34:54 CET | Pressemeddelelse
Hun har bidraget til stærkere studiestart og bedre studiemiljø for de studerende på The Animation Workshop i Viborg – og for den indsats får Sofie Krogh Appel den nationale pris, Vejlederprisen 2025.
I tvivl om uddannelse? Kom på besøg hos VIA i Aarhus til u-days30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvordan er hverdagen på studiet? Hvordan foregår praktikken? Hvad er en professionsbachelor egentlig? Dét og mange andre spørgsmål kan uddannelsessøgende få svar på til åbent hus på VIAs adresser i Aarhus 20.-22. februar.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum