DTU optager færre studerende på trods af stigning i ansøgninger

Del

Fuldt optag på langt de fleste af DTU’s 38 studieretninger – 2.283 unge får tilbudt studiepladser. Politisk aftale medfører dog færre ingeniørstuderende på DTU i de kommende år.

I år har 9 % flere end sidste år søgt om optagelse på en af DTU’s 38 uddannelsesretninger. Sidste år var der 6.827 ansøgere mod 7.474 i år – heraf 2.950 med en DTU-uddannelse som førsteprioritet.

Denne udvikling bliver dog ikke afspejlet i optagelsestallene, som netop er offentliggjort. De viser, at DTU i år kan tilbyde studiepladser til 2.283 unge mod 2.346 i 2022.

”Det er hvert år en stor glæde at kunne byde velkommen til en masse dygtige unge, og det er glædeligt, at vi fortsat får fyldt op på langt størstedelen af vores uddannelser. Men det er ikke med vores gode vilje, at vi i år bliver nødt til at optage færre studerende. Særligt når vi kan se en markant stigning i antallet af ansøgere. Vi burde optage flere end sidste år. Ikke færre,” siger bachelordekan, Lars D. Christoffersen.

På grund af den politiske aftale ’Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark' er DTU blevet pålagt at reducere antallet af studiepladser fra 2022 til 2023 og skal fortsat reducere frem mod 2030.

”Det ærgrer mig, at det nu er blevet endnu sværere at komme ind på DTU, og at den udvikling vil fortsætte. Samfundets og erhvervslivets efterspørgsel på ingeniører er stigende, og vi kommer til at mangle tusindvis af dem, når der skal leveres løsninger på nogle af de store udfordringer som f.eks. den grønne omstilling.”

Stigende efterspørgsel, færre pladser

DTU har valgt at friholde civilingeniøruddannelserne og kan på grund af to nyoprettede uddannelser og en udvidelse af studiepladserne til DTU’s største uddannelsesretning i General Engineering tilbyde studiepladser til 1.447 civilingeniørstuderende mod 1.381 sidste år.

De færre studiepladser er fordelt blandt diplomingeniøruddannelserne, hvilket betyder, at flere studieretninger nu er fyldt op og lukker med højere adgangskvotienter. Der er således tilbudt studieplads til i alt 836 nye diplomingeniørstuderende mod 965 sidste år. Ifølge Lars Christoffersen har det ikke været en nem øvelse af prioritere mellem DTU’s studieretninger.

”DTU er sat i verden for at uddanne dygtige ingeniører. Derfor er vi gået konstruktivt ind i arbejdet med at levere bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark. Jeg synes, at vi har fundet gode løsninger på udflytning af studiepladser, og vi har oprettet nye digitale uddannelser, som man kan tage, uanset, hvor man bor i landet. Men jeg kan ikke se, hvordan det bidrager til bedre muligheder at skære i antallet af ingeniørstuderende. Og da slet ikke nu, hvor efterspørgslen i samfundet – og blandt de unge – er stigende.”

Ledige pladser på fire ud af 38 uddannelsesretninger

Der er fortsat ledige pladser på den nye digitale bachelor i Teknologi, DTU’s to arktiske diplomingeniøruddannelser i Sisimiut i Grønland og diplomingeniøruddannelsen i Elektrisk Energiteknologi.

Fra fredag den 28. juli vil det via dtu.dk være muligt at søge om optagelse på en af de fire uddannelsesretninger. Studiepladserne kan søges til og med den 7. august, og nye studerende vil få besked senest den 15. august.

Mandag den 28. august er der semesterstart og første undervisningsdag for alle DTU-studerende.

Kontakter

Vedhæftede filer

Links

Følg pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks første astronaut Andreas Mogensen udnævnes til adjungeret professor på DTU13.7.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Når den danske astronaut ved European Space Agency, ESA, Andreas Mogensen for anden gang til august bliver sendt på mission til Den Internationale Rumstation, ISS, har han fået titel af adjungeret professor på DTU. ”Rumfart er et utroligt spændende felt, der er i rivende udvikling. Jeg glæder mig til - under min mission og efterfølgende - at bakke op om det arbejde, DTU laver,” siger Andreas Mogensen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum