Højsæson for døde dyreunger
Unger af ildere, brud og skovmår forlader lige nu de trygge reder og begiver sig ud på egen hånd. Desværre bliver mange af dem kørt ned over hele landet.

De fleste af Danmarks syv arter i mårfamilien er truede, men faktisk ved man utroligt lidt om, hvad der truer dem. Et forskningsprojekt hjælper med at kaste lys over, hvordan de små dyr bedre beskyttes fremover.
Mårdyrene kan ellers være svære at få øje på i levende live. De er nataktive, sky og lever spredt og der er kun ringe viden om deres status og levevis. Derfor er de fleste arter i mårfamilien er rødlistede. Blandt andet skovmår, oddere og andre mårdyr, hvis kadavere ikke er et sjældent syn i de danske vejkanter.
Aarhus Universitet, Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Jægerforbund, AQUA Akvarium & Dyrepark og Dyrenes Beskyttelse forsøger gennem projektet ’Fokus på Mårdyr’, at skaffe bedre viden om de små pattedyr, så man bedre kan passe på dem.
Det kan kun lykkes, hvis helt almindelige danskere hjælper med at indsamle døde mårdyr, der eksempelvis er blevet dræbt i trafikken, og indleverer dem på et af 28 indleveringssteder rundtom i hele landet. De døde mårdyr kan nemlig være en god kilde til viden, som ellers er svær at få.
– Vi håber, at mange vil hjælpe os, hvis de finder et dødt mårdyr. Ved at få dyrene indleveret kan vi få viden om deres sundhedstilstand, genetik, fødevalg, indhold af giftstoffer med mere. Og hvis vi samtidig får præcise oplysninger om, hvor dyrene er blevet fundet, kan vi blive meget klogere på arternes udbredelse. Så vi vil rigtig gerne opfordre folk til at have en pose med i bilen, registrere fundsted og dato, samle dyret op og så aflevere det til undersøgelser, siger projektleder Morten Elmeros fra Aarhus Universitet.
Hvor er de henne?
Der findes i alt syv hjemmehørende arter af mårdyr i Danmark: Lækat, brud, ilder, skovmår, husmår, grævling og odder. Bortset fra grævling er de alle på den danske rødliste over arter, der enten er decideret truede eller i tilbagegang.
Mårdyrene har heller ikke fået megen opmærksomhed i naturforvaltningen og bliver - med undtagelse af odderen - ikke overvåget systematisk. Derfor har projektet stor betydning for, at biologerne ved, hvor og hvordan de bedst muligt kan hjælpe bestandene, lyder det fra Bo Håkansson, biolog i Danmarks Naturfredningsforening:
– Der er meget, vi ikke ved om disse arter - ikke mindst om deres udbredelse, og hvordan de bruger landskabet. Derfor er det helt afgørende, at vi bliver meget klogere på mårdyrene, og vi er utroligt glade for at kunne bidrage praktisk til et projekt, der virkelig kan være med til at gøre en forskel for nogle af vores truede arter, siger Bo Håkansson.
Status på indsamlingen juli 2023
Siden 2021 er der indsamlet over 350 hjemmehørende mårdyr til undersøgelse. Fordelingen af de indsamlede dyr kan ses på kortet. Det viser mere hvor der har været en større opmærksomhed på indsamling end arternes udbredelse og eventuelle forskelle i tætheden i forskellige landsdele.
Kontakter
Tine GjerløvChefrådgiver, journalist DJ
Tlf:22852208Tlf:22852208tgj@dn.dkBilleder
Links
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Grøn koalition: Drop principper om slappe miljøkrav10.7.2025 06:37:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark bør droppe principper om minimumsimplementering af EU's regler for miljø- og naturbeskyttelse, opfordrer en række grønne organisationer og tænketank til i fælles opråb.
Danmarks Naturfredningsforening jubler over trawlfrie områder – men kritiserer suspendering af klimaafgift2.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskeri med bundslæbende redskaber er en af de store trusler mod havnaturen og havets biodiversitet. Derfor er der begejstring hos Danmarks største naturorganisation over, at et flertal i Folketinget nu vil gøre en stor del af de indre danske farvande fri for bundslæbende redskaber. Organisationen skoser dog beslutningen om at suspendere fiskeriets klimaafgift og udskyde ambitionen om at indføre et fuldt dokumenteret fiskeri til 2033.
DN, WWF og Sportsfiskere i hård kritik af fiskeriminister: Åbner igen for muslingeskrab i beskyttet natur27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening, WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Sportsfiskerforbund retter skarp kritik mod regeringen og fiskeriminister Jacob Jensen for at forringe naturbeskyttelsen i Limfjorden. Ministeren åbner for muslingeskrab i beskyttet natur, selvom muslingeskrab er dokumenteret skadeligt for havbunden. Store dele af Limfjorden er hårdt ramt af blandt andet forurening fra landbrug, bundtrawl og muslingeskrab.
Nyt naturprojekt skal hjælpe ørreden i Damvad Å25.6.2025 14:05:03 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening Egedal og Egedal Kommune har slået sig sammen om et fælles projekt. Sammen med skoleelever vil de løfte biodiversiteten i Damvad Å – bl.a. med fokus på ørreden. Parterne har fået 60.000 kr. i støtte til formålet af VELUX FONDEN.
Sjaskvåd Sankthans: Giv det ubrugte sankthansbål til dyrene23.6.2025 16:45:21 CEST | Pressemeddelelse
Bliver årets sankthansbål aldrig tændt på grund af regn og blæst? Grenene fra bålet kan være guld værd for pindsvin, insekter og fuglene i haven, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum