Det Kriminalpræventive Råd

Flere voldsskader på skadestuerne, men færre end før corona

Del

Flere danskere fik behandlet skader efter vold på skadestuerne i 2022 sammenlignet med 2020 og 2021, hvor der var historisk få voldsskader som følge af corona-nedlukningerne. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd.

I 2022 blev der registreret 8.571 voldsskader på skadestuerne mod omkring 8.000 voldsskader under corona, hvor nattelivet blev lukket i perioder. Trods stigningen var der i 2022 færre voldsskader end før corona , idet der i 2019 var ca. 10.000 voldsskaber, viser den nye undersøgelse, som Rambøll har udarbejdet for Det Kriminalpræventive Råd: 

- I 2022 blev landet åbnet op igen efter corona, og her ser vi ikke overraskende, at voldsskaderne er vokset i takt med genåbningen. I det lys synes jeg, at det er glædeligt, at antallet af voldsskader stadig ligger noget lavere end niveauet før corona-nedlukningerne, siger Jonas Mannov, analytiker i Det Kriminalpræventive Råd. 

Den nye undersøgelse viser også, at der fortsat sker flest voldsskader i aften- og nattetimerne i weekenderne. Det er især unge mænd, som bliver udsat for vold. Der er derfor brug for, at forebyggelsesindsatser mod vold er målrettet nattelivet, og at bl.a. udskænkningssteder, dørmænd, kommuner, politi og natteravne tænkes ind i forebyggelsesindsatsen. 

- Nattelivet er et samlingspunkt for mange forskellige mennesker, og mange er påvirket af alkohol. Det kan føre til sammenstød og konflikter. Der er derfor et behov for et lokalt kendskab til voldsproblemstillingen og et samarbejde mellem de relevante lokale aktører, fordi der kan være lokale forskelle i, hvor volden finder sted i nattelivet, siger Flemming Wridt Jensen, videnskonsulent i Det Kriminalpræventive Råd. 

Der er en sammenhæng mellem beruselsesniveauet og vold i nattelivet, og derfor bør forebyggelse af vold også fokusere på at fremme en ansvarlig udskænkning i nattelivet: 

- I DKR bakker vi op om, at lokale aktører – som fx kommunen, Politiet, bevillingshavere og uddannelsesinstitutioner – samarbejder om at fremme en ansvarlig udskænkning, så der skabes et trygt og sikkert natteliv. Det handler også om at arbejde med unges alkoholvaner og normer, så man forebygger en drukkultur blandt unge, siger Flemming Wridt Jensen. 

FAKTA 
Undersøgelsen ’Vold i Danmark – belyst ved tal fra skadestuerne’ fra 2023 er udarbejdet af Rambøll for Det Kriminalpræventive Råd.  

I 2022 blev 8.571 voldsskader registret på de danske skadestuer. Det er flere end i 2020 og 2021, hvor der var hhv. 7.987 og 8.068 voldsskader. Antallet af voldsskader er dog lavere end før coronaepidemien. I 2019 var der 10.161 voldsskader. 

I aften- og nattetimerne i weekenden kommer flest på skadestuen med voldsskader. Unge, særligt mænd på 15-24 år, bliver i højere grad behandlet for voldsskader end andre aldersgrupper. 
 
Antallet af arbejdsrelaterede voldshændelser er vokset fra 1.069 til 1.141 fra 2021 til 2022. Især ansatte i sundhedsvæsenet, sociale institutioner samt forsvar og politi udsættes for vold på arbejdspladsen

Nøgleord

Kontakter

Vedhæftede filer

Links

Om Det Kriminalpræventive Råd

Det Kriminalpræventive Råd
Artillerivej 55
2300 København S

45 15 36 50
http://www.dkr.dk


Det Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund. 

Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Snyd tyven: Kender du de gode råd til at passe på hjemmet i juledagene?18.12.2024 07:40:03 CET | Pressemeddelelse

Indbrudstyve arbejder gerne i mørke og helst uforstyrret. Derfor er boliger ekstra udsatte for indbrud i juletiden, hvor mørket indhyller nabolag, og mange er til julearrangementer og på juleferie. Med enkle tricks kan du heldigvis snyde tyven til at tro, at der er nogen hjemme i lige netop DIT hus. Du og naboerne skal også gerne være synlige på vejen, selvom julen kalder på indendørs hygge. Sådan lyder det fra Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.

Ny undersøgelse: Partnervold rammer også mange mænd13.12.2024 07:15:00 CET | Pressemeddelelse

Omkring 50.000 danskere angav i 2023 at have været udsat for partnervold inden for det seneste år, viser en ny undersøgelse fra Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd. Samtidig viser rapporten, at mænd udgør 43 procent af ofrene for partnervold. Det udfordrer forestillingen om, at partnervold primært rammer kvinder. Der er brug for en øget indsats for at opspore og forebygge volden tidligt, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd.

Snyd tyven: Kender du de gode råd til at passe på hjemmet i juledagene?28.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Indbrudstyve arbejder gerne i mørke og helst uforstyrret. Derfor er boliger ekstra udsatte for indbrud i juletiden, hvor mørket indhyller nabolag, og mange er til julearrangementer og på juleferie. Med enkle tricks kan du heldigvis snyde tyven til at tro, at der er nogen hjemme i lige netop DIT hus. Du og naboerne skal også gerne være synlige på vejen, selvom julen kalder på indendørs hygge. Sådan lyder det fra Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.

Ny rapport: Danmark mangler beskyttelse mod omfattende it-kriminalitet9.10.2024 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Danmark skal rustes bedre til at håndtere den omfattende it-kriminalitet, der årligt rammer knap 200.000 danskere. Der er brug en langt større og mere effektiv forebyggelsesindsats. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd, og anbefalingen er klar: Myndighedernes forebyggelsesarbejde skal op i gear, og de sociale medier skal reguleres mere, så ulovligt indhold fjernes. Banker og teleselskaber skal beskytte borgerne bedre mod digital svindel, og danskernes digitale kompetencer bør løftes.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye