Roskilde Domkirke styrker formidlingen med ny guidebog
Sommerens mange besøgende i Roskilde Domkirke er blandt de første til at tage en helt ny guidebog i brug. Guidebogen giver mere plads til kvinderne i den kongelige danmarkshistorie, som domkirken er så rig på. Desuden er det gjort lettere for gæsterne at finde rundt og opdage de mange detaljer i kunsten og arkitekturen i kirken, der er UNESCO verdensarv.

Roskildes vigtigste monument, Domkirken, er fyldt med gode historier, som strækker sig helt tilbage fra vikingetiden og frem til nutidens monarki. En ny guidebog, som de besøgende får udleveret ved indgangen, skal hjælpe gæsterne til at få et bedre overblik over historierne og dermed en endnu bedre oplevelse, når de besøger kirken.
Den nye guidebog er fyldt med detaljerede billeder, som hjælper øjet med at finde rundt i kirkens mange seværdigheder. Sammen med billederne peger teksten på 10 udvalgte highlights, der fortæller historierne om nogle af de vigtigste, kongelige gravmæler. Men der er også lagt vægt på at præsentere nogle af de historier og personligheder, som hidtil ikke altid har fået spalteplads. Det gælder blandt andet dronningerne, som i den nye guidebog såvel som i den fysiske formidling i kirkerummet fylder mere.
”Det har været et kritikpunkt, at kongerne har fyldt rigtig meget i formidlingen. Den kritik har vi imødekommet ved at sætte skilte med dronningernes historier op i kirken. Det er blevet taget rigtig godt imod, og derfor skal en markant og indflydelsesrig dronning som Dorothea, som var gift med Christian 1., selvfølgelig også fremhæves i den nye guidebog,” siger Sara Peuron-Berg, der er formidlingsansvarlig i fondsorganisationen bag Kulturarven Roskilde Domkirke.
Sara Peuron-Berg understreger, at man derfor med fordel kan genbesøge kirken, selv om man har været der før.
Hos menighedsrådet i Roskilde Domsogn har man drømt om en opdateret guidebog, og det vækker glæde, at det ønske nu er opfyldt. Det fortæller formand for menighedsrådet, Bjarne Hald:
”Vi ønsker jo, at folk får den bedst mulige oplevelse, når de besøger Roskilde Domkirke, og der spiller formidlingen naturligvis en væsentlig rolle. Som UNESCO Verdensarv er vi forpligtet til at formidle kirkens fantastiske historie. Den nye og gratis guidebog er overskuelig og brugervenlig, og med den i hånden er der rig mulighed for at møde de mange gode fortællinger, der knytter sig til Domkirken.”
Også katedralens smukke arkitektur både indenfor og udenfor på Domkirkepladsen er formidlet. Det er samtidig en god lejlighed til at opsøge de mange andre tiltag, som den historiske kulturby Roskilde kan byde på. Et kort bagerst i den nye guidebog viser vej til andre attraktioner i gåafstand såsom Vikingeskibsmuseet, Sankt Laurentius kirkeruin, Kreativt hus for børn og Roskilde Museum.
Guidebogen fås på dansk, engelsk og tysk for at tilgodese de mange udenlandske besøgende, som udgør størstedelen af gæsterne særligt om sommeren. Lige som med den tidligere guidebog, som blev udleveret gratis sammen med en billet til Domkirken, er man velkommen til at tage bogen med hjem. Men der er også mulighed for at aflevere den tilbage, så den kan blive brugt igen af en ny gæst i Domkirken.
Roskilde Domkirke havde 148.687 kulturhistoriske gæster i 2022. Den nye guidebog er udgivet af fondsorganisationen bag kulturarven ved Roskilde Domkirke, der har museumsorganisationen ROMU som operatør.
GUIDE TIL ROSKILDE DOMKIRKE
Redaktør: Sara Peuron-Berg
Ansv. udgiver: Morten Thomsen Højsgaard
Fonden til formidling af kulturarven Roskilde Domkirke
32 sider, hæftet.
Udkommer sommeren 2023 på dansk, engelsk og tysk.
Roskilde Domkirke har siden 1995 været udpeget som UNESCO verdensarv.
Flere oplysninger på formidlingsfonden.dk.
Kontakter
Morten Thomsen HøjsgaardMuseumsdirektørROMU
Tlf:40 17 84 16mortenth@romu.dkSara Peuron-BergFormidlingsansvarligRoskilde Domkirke
Tlf:20 12 19 81sap@roskildedomkirke.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra ROMU
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra ROMU
Oplev Lejres smukke natur og historie på gratis guidede vandreture7.5.2025 08:01:14 CEST | Pressemeddelelse
Er du nysgerrig på Lejres fortidsminder og spændende historie - eller vil du gerne blive klogere på sagnhelten Beowulfs eventyr, Harald Hildetands høj eller gudinden Nerthus i Herthadalen? Så tag med på en historisk sommervandring.
Gl. Kongsgaard markerer 100 år som museum med festlig sæsonåbning2.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Søndag den 1. juni inviterer ROMU, Lejre Museumsforening og det frivillige havehold traditionen tro til sæsonåbning på Gl. Kongsgaard – og i år bliver det ekstra festligt. I 2025 er det nemlig 100 år siden, Gl. Kongsgaard blev åbnet som museum, og det skal fejres med manér.
Arbejderhistorisk langbordsmiddag på Lützhøfts Købmandsgaard1.5.2025 15:45:01 CEST | Pressemeddelelse
Til hverdag kan du dufte, føle, høre, se og smage historien på den gamle købmandsgård i Roskilde. Nu kan du komme endnu tættere på hverdagen for 100 år siden, når museet indbyder til arbejderhistorisk langbordsmiddag den 20. maj med et måltid hentet ud af historiens kogebøger
Sommersucces gentages: Tag med til middelalderens magtfulde Roskilde15.4.2025 14:34:33 CEST | Pressemeddelelse
I starten af august bliver tiden skruet tilbage på Roskildes centrale Stændertorv, når ROMU for andet år i træk afholder Roskilde Middelalderdage. Der vil være aktiviteter, musik og et væld af gode historier for hele familien, når Roskildes rolle som stor og magtfuld middelalderby sættes i fokus.
Mød påskens dunede superstjerner i Lützhøfts Købmandsgaard27.3.2025 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Kom i påskestemning på købmandsgården: Nus de nyfødte kyllinger, tril eller farv æg og gå på jagt efter påskeharens skatte i købmandsgårdens krinkelkroge.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum