Danmarks natur skal genoprettes
Stor sejr for naturen og en ny lov om genopretning af naturen er på vej blandt andet takket være flere danske EU politikere.

Det vil få afgørende betydning for den danske natur, at Europa Parlamentet i dag valgte at gå videre med en ny EU lov om naturgenopretning. Danmarks Naturfredningsforening vurderer, at det er den vigtigste nye naturlov i årtier, selvom vedtagelsen indebar omfattende lempelser i forhold til det oprindelige forslag.
- Vi har dybe nødsituationer for både klimaet og biodiversiteten og de to kriser er tæt forbundne. Det er derfor ekstremt vigtigt, at politikerne ikke prioriterer den ene på bekostning af den anden og med dagens afstemning i parlamentet, vil man i højere grad tænke udfordringerne sammen og se naturen som en løsning på begge kriser, siger Sebastian Jonshøj, der er vicepræsident i Danmarks Naturfredningsforening.
EU loven betyder at medlemslandene får bindende og tidsfastsatte mål, som skal sikre initiativer til genopretning af land- og havarealer i 2030 og økosystemer med behov i 2050. Det endelige lovforslag udarbejdes nu af kommissionen i samarbejde med Parlamentet.
For Danmark vil det helt konkret betyde, at der skal fart på naturindsatserne. 57 ud af 60 af vores naturtyper er i elendig tilstand.
- Regeringen skal i gang med den lovede danske naturlov, som skal være med til at sætte rammerne for udmøntningen af EU's naturgenopretningslov. Der skal dialog til med erhvervsinteressenterne og de grønne organisationer og Folketingets partier, lyder det fra Sebastian Jonshøj.
Mere konkret betyder naturgenopretning af Danmarks natur, at store områder i havet skal genoprettes og beskyttes, så for eksempel ålegræs kan brede sig. På land indebærer naturgenopretning for eksempel, at vi genskaber naturen i vores ådale og dermed får store sammenhængende naturområder, der både kan komme naturen og klimaet til gode, samt være med til at klimasikre vores byer.
Regeringen skal også videre med etableringen af de planlagte naturnationalparker. Her ligger allerede 15 store genopretningsprojekter, hvor man har planer om at genskabe mere naturlige økosystemer ved at lade skovene være urørte skove, genetablere en mere naturlig hydrologi og udsætte store planteædere, for at genoprette et naturligt græsningstryg.
Der forventes flere politiske forsøg på at udvande den nye lov om naturgenopretning og Danmarks Naturfredningsforening fortsætter kampen for, at loven bliver så stærk som muligt. Loven om naturgenopretning i EU forventes først endelig på plads i løbet af 2024.
Nøgleord
Kontakter
Tine GjerløvChefrådgiver, journalist DJ
Tlf:22852208Tlf:22852208tgj@dn.dkIda Caroline Lund HansenPresse- og kommunikationsmedarbejder
Tlf:31193233iclh@dn.dkLinks
Danmark har brug for massiv naturgenopretning
Danmarks Naturfredningsforening kæmper for den danske natur, der er i aldrig før set ringe tilstand. Kun massiv naturgenopretning og stærkere beskyttelse, kan ændre tabet af biodiversitet.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Grøn koalition: Drop principper om slappe miljøkrav10.7.2025 06:37:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark bør droppe principper om minimumsimplementering af EU's regler for miljø- og naturbeskyttelse, opfordrer en række grønne organisationer og tænketank til i fælles opråb.
Danmarks Naturfredningsforening jubler over trawlfrie områder – men kritiserer suspendering af klimaafgift2.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskeri med bundslæbende redskaber er en af de store trusler mod havnaturen og havets biodiversitet. Derfor er der begejstring hos Danmarks største naturorganisation over, at et flertal i Folketinget nu vil gøre en stor del af de indre danske farvande fri for bundslæbende redskaber. Organisationen skoser dog beslutningen om at suspendere fiskeriets klimaafgift og udskyde ambitionen om at indføre et fuldt dokumenteret fiskeri til 2033.
DN, WWF og Sportsfiskere i hård kritik af fiskeriminister: Åbner igen for muslingeskrab i beskyttet natur27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening, WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Sportsfiskerforbund retter skarp kritik mod regeringen og fiskeriminister Jacob Jensen for at forringe naturbeskyttelsen i Limfjorden. Ministeren åbner for muslingeskrab i beskyttet natur, selvom muslingeskrab er dokumenteret skadeligt for havbunden. Store dele af Limfjorden er hårdt ramt af blandt andet forurening fra landbrug, bundtrawl og muslingeskrab.
Nyt naturprojekt skal hjælpe ørreden i Damvad Å25.6.2025 14:05:03 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening Egedal og Egedal Kommune har slået sig sammen om et fælles projekt. Sammen med skoleelever vil de løfte biodiversiteten i Damvad Å – bl.a. med fokus på ørreden. Parterne har fået 60.000 kr. i støtte til formålet af VELUX FONDEN.
Sjaskvåd Sankthans: Giv det ubrugte sankthansbål til dyrene23.6.2025 16:45:21 CEST | Pressemeddelelse
Bliver årets sankthansbål aldrig tændt på grund af regn og blæst? Grenene fra bålet kan være guld værd for pindsvin, insekter og fuglene i haven, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum