Vindere og tabere i det danske varmeregnskab
Hele forrige år havde familien Danmark koldsved over varmeregningen. Men hvor slemt blev det i virkeligheden? Nye tal viser en varmeregning for Danmark i 2022, der kun var 2 procent højere end det foregående år. Dermed slap de fleste heldigvis med skrækken. Bag hovedtallet er der dog store regionale forskelle, som skabte vindere og tabere.
Nye data fra Brunata, som leverer fordelingsregnskaber for lejligheder til boligselskaber og beboere over hele landet viser, at den værste frygt for varmeregningen heldigvis viste sig ubegrundet. Tallene viser imidlertid også, at der var store forskelle på tværs af landet – eksempelvis slap københavnerne væsentligt billigere end århusianerne.
”Beboere i den almene sektor var især truet på privatøkonomien, så det er glædeligt for alle, at det ikke blev så slemt. Bekymringerne var dog på ingen måde ubegrundede. Desværre viser vores tal jo også, at det det positive udfald er meget ujævnt fordelt ud over landet.” siger Jesper Kristoffersen, CEO i Brunata A/S.
Heldige sjællændere og uheldige midtjyder
På regionalt plan er den største forskel på udviklingen i varmepriser helt op på 27 procent. I region Sjælland var den indekserede varmeregning for 2022 således kun 91 procent af, hvad den var i 2020. Mindre heldige var midtjyderne, som i 2022 betalte 18 procent mere end to år før.
De tilsvarende tal for Danmarks to største byer tipper også klart over i københavnerne favør, da hovedstaden slap 16 procent billigere end to år før, mens man i Århus betalte 20 mere. Med andre ord en forskel på 38 procent.
Inden der jubles alt for meget over de beherskede prischok på varmeregningen skal det også påpeges at Brunatas tal viser, at varmeforbruget nationalt var næsten 20 procent lavere end de foregående to år. En del af forklaringen var en usædvanlig mild vinter, som var med til at holde varmeforbruget nede i slutningen af 2022. Endvidere udviste mange danskere en mere energirigtig adfærd motiveret af de stigende priser.
”Klima og energipriser påvirker i dag almindelige husholdningers el, vand og varme voldsomt. Så både boligselskaber og beboere vil gerne kende forbruget bedre og vide, hvordan de kan spare. Det er ikke blot en tendens i Danmark, men over hele Europa,” siger Kristian Voldby Olsen, Managing Director i Brunata International.
Brunata er ved at strømline og digitalisere en lang række forbrugsservices via Internet of Things (IoT). De fleste introducere først i Danmark og rulles efterfølgende ud til de andre Brunata-selskaber i Europa.
Yderligere information:
Jesper Kristoffersen, CEO. Mail: jekr@brunata.com. Tel: +45 50 60 72 70
Vedhæftede filer
Brunata A/S
Brunata er en del af Brunata-Minol-ZENNER-koncernen, der har 4.200 ansatte over hele verden og lokale partnere i mere end 100 lande. Brunata er en af Europas førende specialister inden for energimåling, målere og individuel måling samt ejendomsbaserede IoT-løsninger og energiovervågning.
Vi har indsamlet forbrugsdata fra boliger i mere end 100 år. Oprindeligt fra radiatorer, men i dag fra en række innovative målere, detektorer og sensorer. Vores mål er at facilitere bæredygtige energiservices til husstande i hele Europa, spare ressourcer og forbedre beboeres livskvalitet.
Følg pressemeddelelser fra Brunata A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Brunata A/S
Sensorer skal beskytte mod skybrud og oversvømmelser23.9.2024 15:25:52 CEST | Pressemeddelelse
Klimaforandringerne betyder, at skybrud og oversvømmelser bliver hyppigere og voldsommere i fremtiden. Lige nu følger Brunata erfaringerne fra et pilotprojekt i Tyskland, hvor både sensorer og kunstig intelligens mobiliseres i kampen mod disse klimahændelser.
Brunata laver hattrick på bundlinjen17.6.2024 11:54:31 CEST | Pressemeddelelse
Brunata A/S har for tredje år i træk leveret et rekordresultat. Driftsresultatet før skat og renter blev på 73,7 millioner DKK og er vokset med 41 procent sammenlignet med forrige år. De seneste tre år er driftsresultatet fordoblet.
Investeringer i IoT kaster priser af sig i Europa24.5.2024 12:10:03 CEST | Pressemeddelelse
Brunata-Minol-ZENNER-koncernen kan se tilbage på et stærkt innovationsår i 2023. Flere års investeringer og satsninger i smart bygningsdrift mærkes nu ikke kun på omsætningen, men også i form af flere vundne priser.
Brunata får Boligministeriet til at give klart svar29.1.2024 16:06:08 CET | Pressemeddelelse
En ændring i lejeloven betyder, at boligudlejere fra 1. januar 2024, ikke bare kan, men skal medtage deres udgifter til de såkaldte EED-forbrugsnotifikationer i deres forbrugsregnskab. Men der har været tvivl om, hvorvidt man skal tage udgifterne fra 2023 med i de forbrugsregnskaber, der netop nu bliver udarbejdet rundt om i landet. Brunata har nu fået Social-, Bolig- og Ældreministeriet til at give klart svar.
Brunata får patent på IoT-innovation, der spænder ben for løbende toiletter9.11.2023 16:12:40 CET | Pressemeddelelse
En utæt cisterne kan spilde op til 1.100 liter vand i døgnet - eller 10 fyldte badekar. I Danmark betyder det fra 5.000 og helt op til 28.000 kroner om året i ekstra vandregninger for et enkelt toilet*. Nu har cleantech-virksomheden Brunata udviklet og patenteret en IoT-baseret løsning, som allerede er testet af i Danmark - og snart bliver lanceret på det europæiske marked
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum