Moesgaard Museum og Nationalmuseet laver stor udstilling sammen
De to største kulturhistoriske museer i Danmark går sammen om en fælles udstilling. Kriger, hedder udstillingen, der undersøger, hvad det gør ved mennesker at drage i krig.

Hvad har den romerske legionær og den japanske samurai til fælles med en nutidig dansk soldat og rituel-krigeren fra Papa Ny Guinea?
Det er udviklingsfolk og kuratorer fra Moesgaard Museum, Krigsmuseet og Nationalmuseet i fuld gang med at finde svar på i arbejdet med den nye fælles udstilling, Kriger. Udstillingen kommer til at centrere om spørgsmålet: Hvad sker der med mennesket, når det drager i krig på tværs af tid og sted? Den tager udgangspunkt i de fire forskellige krigere og følger dem før, under og efter kamp.
”Når man kigger på samlinger og forskning på både Nationalmuseet og Moesgaard Museum, er det slående – og måske også lidt urovækkende – hvor meget krigerne fylder på tværs af tid og rum. Samarbejdet om udstillingen Kriger gør det muligt netop at vise, hvor meget det at være i krig og at være kriger fylder i menneskets historie. I udstillingen kommer vi helt tæt på krigerne og udstillingen er et meget ambitiøst forsøg på at finde frem til noget grundlæggende om, hvordan man bliver kriger, og hvad det gør ved mennesker at blive det,” siger Mads Kähler Holst, direktør på Moesgaard Museum.
Også på Nationalmuseet betyder det nye samarbejde et fokus på at skabe udstillinger med fortællinger, der kan flyttes rundt i landet.
”Det er vildt interessant at samle nogle af vores dygtigste museumsfolk på tværs af landet for sammen at lave en fælles udstilling, der er mobil. ´Kriger´ skal give et indblik i nogle af de basale menneskelige kræfter og følelser, der er på spil, når man i dag og i fortiden står i ekstreme situationer, der handler om liv og død”, siger Rane Willerslev, der er direktør på Nationalmuseet.
Udstillingen Kriger er støttet af Augustinus Fonden, A.P. Møller Fonden samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.
Det er anden gang, de to museer går sammen om at lave en fælles udstilling. I 2019 åbnede udstillingen ´På Djengis Khans stepper – Mongoliets nomader´, der blev en stor succes. Den blev først vist på Moesgaard Museum og siden Nationalmuseet. Samme koncept kommer til at gøre sig gældende for Kriger.
Udstillingen åbner på Moesgaard Museum i februar 2024. I 2026 flytter Kriger til Krigsmuseet i København, hvor den bliver en del af den permanente udstilling. Krigsmuseet er en del af Nationalmuseet.
For yderligere information kontakt:
Moesgaard Museum, Kommunikationschef Bodil Jensen på bj@moesgaardmuseum.dk eller 2046 6373
Nationalmuseet, Kommunikationschef Cecilie Weinholt på cwe@natmus.dk eller 4120 6017
Nøgleord
Kontakter
Cecilie Weinholt-LudvigsenKommunikationschefNationalmuseet
Tlf:41 20 60 17cwe@natmus.dkBilleder
Nationalmuseet
Nationalmuseet er Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum. Det ligger i Prinsens Palæ i København, hvor det har haft adresse siden 1849.
Nationalmuseet består foruden af besøgsstedet i København også af en forsknings-, samlings og bevaringsafdeling, der tager sig af konservering og bevaring af Danmarks kulturskatte samt forskning i både kulturhistoriske og naturvidenskabelige emner.
Der er 18 besøgssteder knyttet til Nationalmuseets organisation, som Rane Willerslev er direktør for.
Følg pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Nationalmuseet styrker forskning i maritim kulturarv med nyt forskningscenter7.4.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningscenter skal undersøge danske skibsvrag i ind- og udland, samt forske i nedbrydning og bevaring af skibsvrag og stenalderbopladser på havets bund. Det skal bringe ny viden om hele den maritime danmarkshistorie – fra oldtid til nutid.
Ny vicedirektør for Drift og Administration på Nationalmuseet fundet3.4.2025 09:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Nationalmuseet har ansat Merete Lange som en ny vicedirektør til at styrke organisationens drift og administration.
New Find Links the Sutton Hoo Helmet to Denmark27.3.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
A stamp found with a metal detector on the Danish island of Tåsinge indicates that the iconic helmet from Sutton Hoo in England could have been made in the South Funen archipelago. The find could change what we know about the power balance in Northern Europe in the 7th century, with Denmark playing a more central role than previously thought.
Nyt fund forbinder Sutton Hoo-hjelmen med Danmark27.3.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Et stempel fundet af en detektorfører på den danske ø Tåsinge tyder på, at den ikoniske hjelm fra Sutton Hoo i England kan være produceret i det sydfynske øhav. Det kan ændre vores forståelse af magtbalancen i Nordeuropa omkring 600-tallet, hvor Danmark måske spillede en større rolle end hidtil antaget.
Danske forskere finder sjældent rav i oldtidens Syrien28.1.2025 11:05:00 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Nationalmuseet har opdaget usædvanligt rav fra Østersøen i en 3000 år gammel syrisk grav, der blev udgravet af danske arkæologer for 90 år siden. Ravet vidner om vidt forgrenede handelsforbindelser i oldtiden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum