Agria Dyreforsikring

Kæledyr er en effektiv kur mod ensomhed blandt seniorer

Del

Det er populært at have kæledyr. Faktisk så populært, at Danmarks Statistik regner med, at op imod 40 procent af alle danske husstande har et eller flere kæledyr. Og heldigvis for det. For kæledyr kan have en positiv indflydelse på både dit mentale og fysiske helbred og øge både livskvalitet og livslængde. Ikke mindst hvis du er lidt oppe i årene.

Kæledyr gavner den generelle sundhed

Kæledyr skaber livsglæde for mange seniorer og giver et positivt fokus i hverdagen. At have et kæledyr kan løfte dit humør og styrke dit mentale helbred. Det er der mange grunde til, men blandt de væsentligste er, at et kæledyr skaber tryghed og trøst og ofte styrker ens sociale relationer. Det viser en undersøgelse fra Agria Dyreforsikring.

Hunden er en social isbryder

Et kæledyr reducerer ikke bare følelsen af ensomhed. Dyrene hjælper også ejerne til at møde mennesker og bane vejen for nye relationer.

Agrias undersøgelse viser, at 79% kvinder ejer en hund, kat eller hest, som får dem til at føle sig mindre alene. Det samme gælder for 58% af mændene. Undersøgelsen viser også, at blandt dem, der føler sig ensomme, ville 76% vælge en hund, hvis de skulle søge selskab hos et kæledyr.

Fordelene ved de firbenede venner er, at de fremmer social kapital og kan mindske følelsen af at være forladt. Hunde kan være med til at øge den sociale kontakt, fx når du går en tur og sludrer med andre hundeejere. 49% hundeejere kan skrive under på, at deres daglige gåture med vovsen har åbnet døre til nye sociale sammenhænge.

Gode grunde til at seniorer bør anskaffe sig et kæledyr

Kæledyr kan have en positiv indflydelse på ældre menneskers mentale og fysiske helbred på flere måder. Her er nogle af de måder, hvorpå kæledyr kan være gavnlige for seniorer:

  • Fysisk aktivitet: Hunde kræver regelmæssig motion og er altid klar til en gåtur eller lidt leg. Hvis du har en hund, får du typisk mere motion, end hvis du ikke har hund. En god gåtur er med til at sænke stressniveauet, ligesom det er godt for hjertet, kredsløbet og den generelle sundhed.
  • Mindsker stress: Undersøgelser viser, at kæledyr har en beroligende virkning og er med til at skabe afslappende og afstressende oplevelser. At være sammen med et kæledyr, kæle med det eller blot kigge på det reducerer niveauet af stresshormonet kortisol i kroppen. Samtidigt frigiver hjernen det smertelindrende dopamin samt oxytocin, der sænker blodtrykket, pulsen og mængden af stresshormoner i kroppen og giver en bedre nattesøvn.
  • Mindsker ensomhed: Undersøgelsen fra Agria Dyreforsikring viser, at et kæledyr for mange skaber tryghed og livsglæde og fungerer som et fast holdepunkt i hverdagen. Samtidigt bidrager et kæledyr med selskab og kan mindske følelsen af ensomhed og isolation. Især hunde kan også være med til at øge den sociale kontakt. Når I går en tur og sludrer med andre hundeejere kan det være en effektiv måde at møde nye mennesker på og opbygge fælles interesser, fx gennem forskellige foreninger og hundetræning.
  • Lev et længere liv: Flere studier tyder på, at man lever længere, hvis man har en hund. Ifølge studierne er hundeejerskab forbundet med lavere risiko for død på lang sigt, hvilket formentlig skyldes en reduktion i dødelighed pga. hjerte-kar-sygdomme.

Vil du have et kæledyr?

Hvis du efter denne artikel har fået lyst til at anskaffe et kæledyr, så findes der flere forskellige muligheder. På dyreinternater er der hunde, katte, kaniner m.m., som vil elske at blive kælet for og få lidt omsorg.

Har du ikke mod på en aktiv hvalp eller killing, så overvej i stedet at kigge efter en voksen hund eller kat.

Det er helt afgørende, at man har en forventning om at kunne tage sig af et kæledyr på lang sigt. Ingen ved hvordan fremtiden bliver, så det er vigtigt, at man har et netværk, der kan hjælpe, hvis man kommer galt afsted eller bliver syg. Ikke kun til pasning, men også til at sikre, at der bliver taget sig af kæledyret, hvis man går bort.

En anden og knap så forpligtende måde at få et kæledyr ind i dagliglivet på er at blive hundelufter eller kattepasser. Der er mange hunde- og katteejere, der har brug for hjælp til at passe kæledyret i hverdagen. Ud over at få alle fordelene ved at være sammen med dyrene, kan det også være at man får skabt en ny eller stærkere kontakt til andre i sin omgangskreds.

Undersøgelsen er foretaget af analysefirmaet Xtreme i 2020 på vegne af Agria Dyreforsikring i Danmark, Norge, Finland, Sverige, Storbritannien og Frankrig. I hvert land deltog 1.000 dyreejere, der besvarede spørgsmål om deres kæledyr.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Om Agria Dyreforsikring

Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 130 år. De fleste medarbejdere er selv dyreejere og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger, er Agria med til at udvikle dyrehold, dyresport og dyrehelbred. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel slanger, kaniner, ildere og papegøjer.

Følg pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring

Pas på hunden – svømmeturen kan være farlig9.8.2023 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Hunde og blågrønne alger er en farlig kombination. Og når sommervarmen, som nu, er over landet, så kan der følge blågrønne alger med, som kan udgøre en fare for hunden. De kan ikke bare gøre hunden syg, men i værste tilfælde slå den ihjel. Der er set eksempler på at en hund, der har rullet sig i alger for derefter at slikke sig, er blevet syg. Her fortæller vi dig, hvad du skal være opmærksom på.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye