Flotte resultater og god udvikling af karkirurgien kommer patienter på AUH til gode
Landsregistret Karbases årsrapport 2022: AUH ligger flot på landsplan, og opfylder målene indenfor stort set alle indikatorer.

Den seneste årsrapport fra Landregistret Karbase bekræfter, at karkirurgien på Aarhus Universitetshospital har en høj kvalitet og fortsætter en god udvikling. Årsrapporten dækker perioden 1. januar 2022 til 31. december 2022 og udkom 30. juni 2023.
Stadig færre amputationer
Årsrapporten viser, at antallet af amputationer på Aarhus Universitetshospital fortsat er faldende, og at antallet af amputationsforebyggende behandlinger er stigende. Andelen af patienter, der får foretaget en amputationer efter en amputationsforebyggende behandling, ligger inden for standarden.
I år har styregruppen for Landsregistret Karbasen for første gang valgt at medtage tal for større amputationer og for amputationsforebyggende indgreb. For større amputationer har antallet været faldende de seneste 3 år, og Aarhus Universitetshospital ligger bedst i Danmark. For amputationsforebyggende indgreb har antallet været stigende på Aarhus Universitetshospital de seneste 3 år. Det er en meget positiv udvikling.
Desuden måler Årsrapporten på raten af amputationer inden for et år efter en amputationsforebyggende behandling. Man kan ikke altid forudse, om en amputationsforebyggende behandling vil forhindre amputation, og vil man redde flere fra amputation, vil der statistisk være en del amputationer blandt behandlede patienter.
Her er standarden 30 % eller derunder, og AUH ligger i 2022 på 15,9 %, som anses for at være passende under den fastsatte standard. Der er sket et fald i andelen af patienter, der får foretaget amputation, når der sammenlignes med de forgående år, fra henholdsvis 26,1 % i 2019 og 18,2% i 2020.
Fast track skal sænke ventetid - gennemgang af dødsfald skal sikre læring
På to områder mangler Aarhus Universitetshospital det sidste stykke for at opfylde standarderne. Det drejer sig om ventetid for patienter, som efter en blodprop i hjernen skal have foretaget en operation for forkalkninger på halspulsåren, carotis trombendarterektomi, inden for 14 dage. Og det drejer sig om dødeligheden hos patienter, der har fået lagt en stent ind i hovedpulsåren for at undgå, at en udposning på hovedpulsåren brister. På trods af at der ikke er fuld målopfyldelse, ligger Aarhus Universitetshospital bedst i Danmark på begge områder.
Det tværfaglige behandlingsteam omkring patienter, der skal have udført carotis trombendarterektomi, har løbende arbejdet på at skabe et 'fast track', der kan gøre det hurtigere og mere fleksibelt at få patienterne opereret. I mange tilfælde er det faktorer hos patienten, der lige har haft et blodproptilfælde, som er årsag til forsinkelserne.
Selv om antallet af dødsfald efter stent-behandling af udposninger på hovedpulsåren ligger tæt på målopfyldelse, følges indikatoren tæt, men da der er tale om små tal, kan forskelle skyldes tilfældigheder eller forskelle i patientsammensætning, og derfor gennemgås de enkelte dødfald af Karkirurgiens kvalitetsteam for at uddrage læring og for at kunne forebygge.
Løbende udvikling af karkirurgien
På AUH er operations- og behandlingskapaciteten i 2022, og det har nedbragt ventetiderne. Der er ansat mere personale (både til anæstesi, operation og opvågning), ligesom der er ansat en cheflæge på karkirurgien og en overlæge bliver ansat til det endovaskulære team.
For at styrke forebyggelsen af amputationer, er der startet et samarbejde med Steno Diabetes Center Aarhus om en sårklinik, og Karkirurgien på Aarhus Universitetshospital har startet et samarbejde med alle kommuner for at kunne henvise udsatte patienter til gangtræning.
På tværs af Region Midtjylland har de karkirurgiske afdelinger brugt inspiration fra Region Nordjylland til et samarbejde med kommuner, praktiserende læger og praktiserende fodterapeuter samt til en fælles klinisk retningslinje.
Kontakter
Cheflæge Troels Fogh Pedersen
Hjerte-, Lunge- og Karkirurgi
Aarhus Universitetshospital
tlf.: 2478 2926
mail: TROPED@rm.dk
Links
Aarhus Universitetshospital
Aarhus Universitetshospital er et komplet hospital på højeste internationale niveau med alle lægefaglige specialer samlet under ét tag.
Aarhus Universitetshospital ledes af en hospitalsledelse på 4 personer, som består af en hospitalsdirektør, to lægefaglige direktører og en sygeplejefaglig direktør.
Aarhus Universitetshospital har hvad der svarer til ca. 9.700 fuldtidsstillinger.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital
Ældre patienter får bedre og billigere behandling, når fæcestransplantation kan gives i hjemmet29.4.2025 14:56:01 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at en kombination af hjemmebehandling og fæcestransplantation (FMT) til ældre patienter med tarminfektion med Clostridioides difficile (CDI) er både effektiv og billigere end den sædvanlige behandling.
AUH inviterer patienter og pårørende helt tæt på forskningen7.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 24. april slår Aarhus Universitetshospital dørene op for borgere og patienter, der er interesserede i forskning – enten som forsøgsdeltagere eller som medforskere. Arrangementet er en del af det landsdækkende initiativ Forskningens Døgn.
Ny forskning: To hjerteklapper til TAVI-behandling er ligeværdige4.4.2025 08:22:09 CEST | Pressemeddelelse
En omfattende dansk undersøgelse har sammenlignet to typer hjerteklapper, der anvendes ved Transkateter Aortaklap Implantation (TAVI), og fundet dem ligeværdige med hensyn til sikkerhed og effektivitet efter ét år.
Personer med epilepsi får færre børn28.3.2025 08:19:57 CET | Pressemeddelelse
Epilepsi kan have store konsekvenser for både for den enkelte patient og for familien.
Aarhus Universitetshospital scorer højt i national undersøgelse af patienttilfredshed13.3.2025 06:35:00 CET | Pressemeddelelse
Patienterne på Aarhus Universitetshospital er tilfredse med deres behandling og især den måde, de bliver mødt af hospitalets personale. Det viser nye tal fra den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP) 2024.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum