Nu betaler tobaksindustrien til landets kommuner for oprydning af cigaretskod
Flere millioner cigaretskod ender hvert år på fortove, græsplæner og strande i Danmark i stedet for i en skraldespand. Det går ud over vores miljø og natur.
Det er med det såkaldte udvidede oprydningsansvar vedtaget, at tobaksindustrien skal betale regningen for oprydningen af cigaretskod, som kommuner og andre aktører står for. I alt skal tobaksindustrien betale ca. 40 millioner kroner årligt.
Den første betaling skal dække udgifterne for det første halvår af 2023 og drejer sig om knap 20 millioner kroner. Pengene sendes til Miljøstyrelsen, hvorfra pengene fordeles ud i landet.
- Cigaretskod er noget af det affald, der bliver fundet allermest af i vores natur, og det skaber forurening med mikroplast og tungmetaller. Cigaretskod skal i skraldespanden i stedet for i vores miljø og natur. Jeg er glad for, at vi snart kan sende penge for oprydningen ud til dem, der hver dag står med det omfattende arbejde med at fjerne cigaretskoddene, siger miljøminister Magnus Heunicke.
Et cigaretskod, der får lov til at ligge på jorden, nedbrydes i løbet af 10 år til mikroplast. Med andre ord forsvinder det aldrig. Samtidig afgiver cigaretskod tungmetaller som bly og cadmium, tjærestoffer og nikotin.
Vil helst helt af med cigaretfiltre
Udover at tobaksproducenter skal betale for oprydning af cigaretskod, skal industrien også betale for en informationskampagne om de negative konsekvenser ved at smide cigaretskod i naturen.
Miljøminister Magnus Heunicke så helst, at filtre helt blev forbudt.
- Det er min ambition, at de her plastikfiltre skal helt væk – så de slet ikke er en del af tobaksproduktet og dermed ikke gør skade på vores miljø og natur. Tobaksrygning er den væsentligste forebyggelige kilde til sygdom og død i Danmark, og filtrene på cigaretter kan være med til at skabe en falsk opfattelse af, at produktet er mindre sundhedsskadeligt. Også derfor udgør filtrene et problem, ligesom de i naturen i bund og grund må anses som engangsplast. Det er inden for de nuværende EU-regler ikke muligt at forbyde cigaretfiltre. Jeg opfordrer til, at tobaksindustrien arbejder mod at fjerne filtrene, så skod ikke havner i vores natur, siger miljøminister Magnus Heunicke.
Bekendtgørelsen om oprydningsansvar for cigaretskod trådte i kraft i januar 2023, og den første betaling skal nu ske i juli 2023. Oprydningsansvaret for cigaretskod gennemføres i alle EU-lande.
Fakta – penge til oprydning af cigaretskod
- Den samlede regning, som tobaksproducenterne skal betale, er estimeret til 39,5 millioner kroner om året. Heraf går 31,7 mio. kr. til kommunerne, 0,9 mio. kr. til Naturstyrelsen og 2,1 mio. kr. til Vejdirektoratet samt omkostninger på 4,8 mio. kr. til oplysningskampagne samt administration af ordningen. Miljøstyrelsen har ansvaret for oplysningskampagnen, som forventes senere i 2023.
- Producenterne vil betale oprydningsgebyret til Miljøstyrelsen hvert kvartal, som efterfølgende fordeles ud til landets kommuner via bloktilskuddet.
Fakta - cigaretskod
- Cigaretskod er antalsmæssigt den største fraktion af henkastet affald i Danmark.
- Cigaretfiltre indeholder plastikmaterialet cellulose acetat. Over 5-10 år nedbrydes skod til mikroplast. Det vil sige, at de ikke forsvinder. Cigaretskod smidt i naturen kan også afgive tungmetaller som bly og cadmium, tjærestoffer og nikotin.
- Foreløbige analyser indikerer, at cigaretskod henkastet i naturen kan ende i alle former for marine miljøer og udgøre en miljørisiko for vandkvaliteten, ligesom cigaretskod kan afgive stoffer, som kan påvirke marine organismer.
Yderligere oplysninger
Pressekontakt til Miljøministeriet (kan ikke modtage SMS): Tlf: +45 2091 5901
Information om Miljø- og Ligestillingsministeriet

Frederiksholms Kanal 26
1220 København K
+45 38 14 21 42https://mim.dk/
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Nyt PFAS-fund i jakker bekræfter behov for dansk forbud6.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse offentliggjort af Forbrugerrådet Tænk Kemi viser, at 13 ud af 17 jakker købt på Temu, Shein og Amazon indeholder PFAS. Det høje antal er endnu et bevis på, at det er med risiko, når danskerne køber fra sælgere uden for EU. Undersøgelsen understreger samtidig behovet for det danske forbud mod PFAS i tøj og sko, som regeringen har besluttet skal indføres.
Fremtidige oversvømmelser kan ramme trafikken mellem Fyn og Sjælland: Nu går staten og Nyborg Kommune sammen om løsninger5.5.2025 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke underskriver i dag en forståelsesaftale med Nyborg Kommune om klimasikring af Nyborg by og Slipshavn. Området er i risiko for fremtidige oversvømmelser, der kan påvirke vej- og togtrafikken til og fra Storebæltsbroen og dermed presse den kritiske infrastruktur i Danmark.
Dansk-ukrainsk samarbejde skal sikre rent vand i krigshærgede områder i Ukraine2.5.2025 14:12:31 CEST | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke og den ukrainske miljøminister Svitlana Grynchuk har underskrevet en samarbejdsaftale om hjælp til genopbygningen af kritisk vandinfrastruktur i Ukraine. Danmark skal bl.a. hjælpe den ukrainske by Mykolaiv, som har fået ødelagt sin vandforsyning af russiske angreb.
Drikkevandsbeskyttelse: To nye grundvandsdannende områder er nu kortlagt2.5.2025 09:14:32 CEST | Pressemeddelelse
Kortlægningen af områderne Mølleåen og Jammerbugten giver nu kommuner og lokale grønne treparter bedre mulighed for at beskytte de områder, hvor grundvandet dannes. Det styrker drikkevandsbeskyttelsen for nuværende og fremtidige generationer.
Nordic Waste-sagen: Advokatundersøgelse af Randers Kommune er nu afsluttet1.5.2025 21:16:34 CEST | Pressemeddelelse
Den uvildige advokatundersøgelse viser, at der er sket fejl og forsømmelser i kommunens sagsbehandling, men advokatfirmaet finder ikke grundlag for at kritisere kommunens handlinger i forhold til at imødegå risikoen for jordskredet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum