Forskere har opdaget en ny tilgang til at styrke immunforsvaret

Immunterapi er en form for kræftbehandling, der bruger kroppens eget immunsystem til at bekæmpe tumorceller. Mens meget fokus har været på at bruge T-celler til at bekæmpe kræft, har det ikke været almindelig at bruge komplementsystemet mod tumorer.
Komplementsystemet er en vigtig del af det medfødte immunsystem, der hjælper med at bekæmpe infektion, helbrede skader og fjerne vores døde celler. Antistoffer, som er proteiner produceret af vores immunceller, kan aktivere komplementsystemet; dog er ikke alle antistoffer lige effektive til at aktivere dette.
I de nye undersøgelser udviklede forskerne en metode til at aktivere komplementsystemet ved hjælp af såkaldte bispecifikke enkeltdomæne-antistoffer kaldet BiCE's. Disse antistoffer kan binde til to forskellige mål på samme tid: et komplementprotein kaldet C1q og et specifikt protein, der findes på overfladen af kræftceller.
Ved at forbinde C1q og kræftcelleproteinet kan BiCE-molekylerne aktivere komplementsystemet med stor styrke, hvilket medfører, at kun de celler man ønsker at dræbe, bliver dræbt.
Sammenlignet med de antistoffer, der i dag bruges hos patienterne, er BiCE-molekylerne endnu bedre til at aktivere komplementsystemet og dræbe kræftceller. Den nye tilgang giver adskillige fordele i forhold til konventionelle kræftbehandlinger, f.eks kan teknologien udnytte det medfødte immunsystem til potentielt at aktivere et bredere immunrespons, herunder rekruttering af immunceller til tumormiljøet for at opnå en øget antitumoraktivitet.
Resultaterne af undersøgelsen viser ikke kun den innovative forskning, der finder sted på Aarhus Universitet, men baner også vejen for yderligere fremskridt inden for immunterapi. Fremadrettet har spin-out-satsningen, der er et resultat af dette samarbejde, til formål at omsætte forskningsresultaterne, så de kan bruges hos patienterne.
Resultaterne er offentliggjort i tidsskriftet The Journal of Immunology.
Virksomheden Commit Biologics er en spin-out virksomhed fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet.
Mere information
Nick Stub Laursen
laursen@commitbio.com
Nøgleord
Kontakter
Nick Stub Laursen
laursen@commitbio.com
Billeder

Links
Information om Aarhus Universitet Natural Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Fra molekyler til måltider: Hvordan sukkertransport har potentiale til at ændre fremtidens fødevarer28.4.2025 09:50:01 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra Aarhus Universitet, som netop er blevet offentliggjort i tidsskriftet PNAS, løfter sløret for, hvordan planter på molekylært niveau genkender og vælger mellem forskellige typer sukker. Ved at sammenligne to næsten identiske transportproteiner i planten Arabidopsis thaliana, afslører forskere de bittesmå strukturelle forskelle, der afgør, hvilket sukker planten optager. Resultaterne kan på sigt få betydning for både fødevareproduktion, bæredygtighed og udvikling af klimarobuste afgrøder.
Rekordmange kvote 2 ansøgere til Aarhus Universitets internationale IT-uddannelser20.3.2025 14:45:33 CET | Pressemeddelelse
Aarhus Universitets IT-uddannelser har oplevet en dramatisk stigning i kvote 2 ansøgninger i 2025. Særligt de nye internationale (engelsksprogede) bacheloruddannelser – Computer Science, Data Science og IT Product Development – har oversteget alle forventninger og tiltrukket et imponerende antal ansøgere.
Erhvervskandidatuddannelse skal tiltrække og fastholde flere internationale IT-talenter31.1.2025 09:25:00 CET | Pressemeddelelse
Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet har modtaget en bevilling på 3.032.900 kroner fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen til projektet Work And Study Programme in Computer Science. Projektet skal styrke rekrutteringen og fastholdelsen af internationale IT-talenter gennem erhvervskandidatordningen i datalogi (Computer Science) og bidrage til at imødekomme den store mangel på IT-specialister i Danmark.
Ny viceinstitutleder på Institut for Datalogi28.1.2025 13:40:12 CET | Pressemeddelelse
Professor Marianne Graves Petersen er udnævnt som ny viceinstitutleder for uddannelse på Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet. Marianne bringer både erfaring og engagement til rollen, kombineret med et dybt kendskab til instituttets uddannelser. Med denne udnævnelse består institutledelsen ud over Marianne, af institutleder Kaj Grønbæk, viceinstitutleder for forskning Anders Møller og sekretariatsleder Lene Hjøllund.
Stjerneforsker glad for regeringens rumstrategi18.11.2024 14:51:04 CET | Pressemeddelelse
Dansk rumforskning og innovation har udsigt til et gevaldigt løft med den nye nationale rumstrategi, vurderer astronomi-professor Hans Kjeldsen fra Aarhus Universitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum