Red Barnet

Stort behov for ferielejr – Red Barnet sender 1.200 børn og forældre afsted

Del

Efter en lang periode med stigende priser på både fødevarer og energi er der stor efterspørgsel på ferielejre for de børnefamilier, som i forvejen har det svært. Red Barnet afholder i år ferielejre på tværs af landet for hele 1.200 børn og forældre.

Ferie for landets børnefamilier betyder ofte ture på stranden, hygge i sommerhuset eller en rejse sydpå. Men alt for mange børn herhjemme har ingen ferieoplevelser at se frem til ligesom deres venner. De har ingenting at fortælle, når klasselæreren efter sommer - eller efterårsferien spørger, hvad de har lavet.

Derfor forventer Red Barnet i år at sende over 1.200 børn og forældre på ferielejr. Langt de fleste lejre bliver afholdt i løbet af sommeren, mens flere også ligger i efterårsferien.

–  Det kræver overskud både økonomisk og mentalt at lave en god ferie for ens børn, og det er ikke alle forældre, der har de muligheder. Vores frivillige fortæller, hvordan inflationen og de stigende energipriser har revet tæppet væk under økonomien hos mange hårdtprøvede børnefamilier, der det seneste år har kæmpet med at få råd til at betale elregninger, medicin eller husleje. For dem har ferie simpelthen ikke været en mulighed, siger Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær i Red Barnet.

80 procent kommer ikke på sommerferie

Det er gratis for børn og familier at komme med på Red Barnets ferielejre. Børnene får bl.a. tilbuddet via kommunens socialfaglige personale (socialrådgivere, pædagoger, lærere, sundhedsplejersker). Det er fagpersonerne, der inviterer børnene med på ferielejr, og Red Barnets frivillige overtager herefter kontakten og aktiviteterne. 

En ny undersøgelse lavet af Egmont Fonden i samarbejde med Rambøll og Dansk Folkehjælp viser, hvordan sommerferien udfordrer økonomisk trængte børnefamilier.Over 80 procent af de adspurgte familier var ikke på en uges sommerferie sidste år, fordi der for de flestes vedkommende ikke var råd. 40 procent af børnene var udelukkende hjemme og deltog ikke i andre aktiviteter som f.eks. udflugter fra hjemmet.

–  Det er dybt alvorligt, at så mange børn ikke kommer på ferie, for de oplever derved endnu en gang at være uden for fællesskaberne. Rigtig mange fagpersoner i kommunerne kontakter os, fordi de kan se, at børn og familier har stort behov for at komme på ferielejr. Forældre ringer også direkte til os, fordi de gerne vil have plads til deres børn. De har ikke selv råd og vil gerne give deres børn en god oplevelse, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Ferielejre hjælper børn ind i fællesskabet

Red Barnet forventer i år at afholde 45 ferielejre - både til lands og til vands på træskonnerten Fylla, der igen i år sejler i det sydfynske øhav. Nogle af lejrene er kun for børn og unge, mens andre er for både børn og deres forældre. Fælles for alle lejrene er, at deltagerne får nogle oplevelser, de ellers ikke ville få. Ferielejrene giver børnene tryghed, et boost af selvværd og nogle stærke ferieminder, de kan dele med klassekammeraterne efter ferien.

–  Det betyder så meget for børn at få gode oplevelser i ferien. Det styrker relationerne i familien og giver adgang til fællesskabet, når man kommer tilbage i skolen igen. Det er vigtigt for børns udvikling og tro på sig selv. På vores ferielejre er nærværet med trygge voksne og venskaberne mellem børnene det, som det hele handler om. De laver snobrød over bål og hører røverhistorier, får læst godnathistorie eller får lov til at gå ned og bade under en stjerneklar himmel med deres nye venner, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Faktaboks:

  • Red Barnet arrangerer i år 45 ferielejre i hele landet for børn og familier, der ikke ellers har råd eller overskud til at komme på ferie. 38 af lejrene ligger i sommerferieperioden.
  • Red Barnet forventer at sende i alt godt 1.200 børn, unge og forældre afsted på ferielejrene i år. Omkring 450 frivillige er med.
  • Det er gratis for børn og familier at komme med på Red Barnets sommerlejre. Alle deltagere er henvist i samarbejde med bl.a. landets kommuner.
  • 84 procent af børnene fik nye venner på Red Barnets ferielejre sidste år, viser Red Barnets rundspørge blandt deltagere på ferielejrene i 2022.
  • Over 80 procent af økonomisk trængte børnefamilier var ikke på en uges sommerferie sidste år, fordi der for de flestes vedkommende ikke var råd, viser en ny undersøgelse. 40 procent af børnene var hjemme hele ferien.
  • Det velfærdsgode, som flest børn manglede i 2021, var at komme på en uges ferie (29 procent). Andelen er steget siden 2017, hvor 10 procent måtte undvære at komme på en uges ferie, viser den seneste rapport fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Nøgleord

Kontakter

Om Red Barnet

Red Barnet arbejder i Danmark og flere end 120 andre lande. Vi redder børns liv. Vi beskytter og styrker dem. Vi kæmper for deres rettigheder. Vi er Save the Children – verdens førende uafhængige organisation for børn.

Red Barnet yder nødhjælp og forebygger katastrofer. Vi bekæmper vold, overgreb og mobning. Vi sikrer skolegang, opbygger fællesskaber og styrker børns modstandskraft. Vi arbejder politisk for de dårligst stillede børn og skaber debat om børns livsvilkår.

Følg pressemeddelelser fra Red Barnet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Red Barnet

Ny undersøgelse om børn udsat for vold: Lyt til os, og fortæl os om vores rettigheder26.6.2024 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse

Børn og unge udsat for vold og overgreb står i en sårbar situation, når deres sag skal behandles i kommunen. I en ny undersøgelse fortæller mange af børnene, at de oplever en utryg relation til socialrådgiveren, møder uden et klart eller forståeligt formål og manglende oplysninger om deres rettigheder. Undersøgelsen er foretaget af Epinion og er en del af projektet ’Børneliv uden vold’, som Red Barnet står bag sammen med tre partnerskabskommuner og Ole Kirk’s Fond. I Bornholms Regionskommune, Glostrup Kommune og Jammerbugt Kommune er arbejdet med at styrke børns stemmer og perspektiv i sagsbehandlingen allerede gået i gang.

Red Barnet: Langt flere drenge søger hjælp efter økonomisk afpresning med intime billeder29.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

SletDet Rådgivningen i Red Barnet har i 2023 hjulpet rekordmange børn og unge, der har været udsat for digitale krænkelser eller noget andet ubehageligt på nettet. Hvert femte rådgivningsforløb har handlet om afpresning eller trusler, og det er dermed den tematik, som har fyldt allermest i rådgivningen. Især har der været en markant stigning i antallet af drenge, der søger hjælp efter at være blevet økonomisk afpresset med intime billeder. Stigningen fortsætter i 2024.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye