Kongen er tilbage i Dyrehaven

Del

Natten til torsdag kulminerede mange års spænding, da billeeksperter fra Zoologisk Have København fandt og registrerede fritlevende eghjorte i Jægersborg Dyrehave.

Siden det for over 10 år siden blev besluttet at genudsætte den kæmpestore Eghjort, der er Europas største bille, har Naturstyrelsens arealer i Jægersborg Dyrehave og Gribskov været udset som nogle af de bedste arealer for den skovlevende bille. Arten har ikke været fundet i Danmark siden 1970’erne.

Første trin var at gøre områderne til gode levesteder for arten ved at skabe mere dødt ved (dødt træ), og eghjortelarver fra vilde bestande i Sverige, Tyskland og Polen blev indsamlet til udsætning i Danmark i 2013. Her var det håbet, at de ville forvandle sig til biller, som ville blive i stand til at indtage områderne og forplante sig, så Danmark igen kunne have en fritlevende bestand af denne fantastiske art. Og det er netop på nogle af disse arealer, hvor forældredyrene i sin tid blev udsat som larver, at der nu i 2023 er fundet voksne biller. Så nu er det bevist, at to generationer af arten har overlevet i Dyrehaven.

Naturstyrelsen har bedt Zoologisk Have København om at foretage en undersøgelse i år for vurdere bestanden og forsøge at lokalisere billerne i de områder, hvor det var anslået, at en bestand måske kunne findes.

- Vi er meget glade for samarbejdet med Zoo, og at det er lykkedes at få håndgribelige beviser for, at eghjort trives og igen yngler i Danmark. Det giver os en god indikation på, at de levesteder vi skaber gennem vores forvaltning fungerer, og er med til at sikre levesteder og biodiversitet i Dyrehaven, siger Jacob Skriver, der er skovfoged og vildtforvalter i Naturstyrelsen.

Billerne, der blev fundet, blev behørigt og skånsomt mærket med en meget lille ”nummerplade”, der normalt bruges til honningbier, og blev derefter sluppet fri på findestedet igen. Mærkningen skal hjælpe med at estimere den samlede bestandstørrelse for at kunne forvalte arten optimalt.

Naturstyrelsen glæder sig til at kunne fortælle mere om det endelige resultat, når undersøgelserne afsluttes senere på sommeren.

Husk, at det drejer sig om et meget sjældent dyr, der allerede én gang har været forsvundet fra Danmark, så lad os sammen passe på dem ude i den danske natur. Arten er desuden en Bilag IV-art, hvilket vil sige, at den er beskyttet efter EU’s habitatdirektiv, og den må dermed hverken håndteres, indfanges eller dræbes uden forudgående tilladelse fra Miljøstyrelsen. 

Undersøgelserne foregår om natten i denne tid, men skulle du møde en eghjort i Dyrehaven så tag gerne et billede og send til: Københavns Zoologisk Have, Eddie Bach, eb@zoo.dk

Fakta

Eghjort Lucanus Cervus

  • Klassificeret som NT (nær truet) på IUCN Red List
  • Udbredt i det meste af Europa, men regnes for uddød i Danmark siden 70'erne
  • Genudsat i Jægersborg Dyrehave i 2013-2018
  • Europas største bille. Hannen bliver op til 10 cm lang, mens hunnen er lidt mindre
  • Hannernes store kindbakker bruges ikke til at spise, men derimod til at kæmpe mod andre hanner om hunnerne
  • De voksne biller er fremme i juni-august på lune, stille aftener omkring solnedgang
  • Larverne lever af dødt ved med jordkontakt og er 3-6 år om udviklingen

Kilder: https://www.iucnredlist.org/species/157554/5094499 ; https://mst.dk/natur-vand/natur/international-naturbeskyttelse/eu-direktiver/naturbeskyttelsesdirektiver/bilag-iv-arter/ ; https://arter.dk/search/taxon?take=15&skip=0&notMatched=false&includeAdministrativeLists=true&isDkTaxon=true&isDefaultTaxon=true&isMissingPhoto=false&hasPhoto=false&searchText=eghjort

Pressekontakt:

Skovfoged og vildtforvalter i Naturstyrelsen Jacob Skriver: 5125 0234

Projektleder -og naturvejleder Eddie Bach: 3016 7302

Naturstyrelsens pressetelefon: 7254 3004

Presse-og Kommunikationschef i ZOO Camilla Cornelius Sørensen: 3016 7373

Billeder

Følg pressemeddelelser fra Naturstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Naturstyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye